Общество

5 полезни робота от Русия

Ако ви се струва, че в Русия са далеч от безпилотните апарати, умни помощници и прахосмукачките роботи, ще ви изненадаме – тук се създават различни роботи.

Те дезинфекцират помещения, доставят колети, гасят пожари, обработват земя и обслужват хората. Разказваме ви за петте най-интересни сред тях.

Роботи за дезинфекция и измерване на температурата

Пресснимка

Компанията „Промобот“ от уралския град Перм създаде няколко робота, които са особено актуални по време на пандемия. Това са станции за дистанционно измерване на температура – робот дезинфектор и робот консултант за медицински заведения, които могат да измерват температурата и други параметри на тялото.

„Промобот Термоконтрол“ е автономен терминал за безконтактно измерване на температурата в зони с много хора. Измерването отнема не повече от 5 секунди, а точността е 0,2°C.https://www.youtube.com/embed/MzLrzhDQWRE

А роботът-дезинфектатор „Скорпион“ прилича на малък танк. Управлява се дистанционно и с помощта на ултразвукови датчици, GPS/ГЛОНАСС системи, като преодолява препятствия – стълби, бордюри. Роботът е оборудван с резервоар с дезинфекцираща течност и устройство за пръскане.

Дронове-куриери

Пресснимка

Руската компания „Коптер Экспресс Технологии“ (COEX) разработва безпилотни летателни апарати, включително за доставка на малки товари вместо куриери. Например квадрокоптерът на COEX „Пеликан Мини“ може да достави колет с тегло до 2 кг, максималната му скорост е 75 км/ч, а обхватът на доставка е 5 км.

„Агробот“

Пресснимка

„Агробот“ не е просто робот, а цяла система за автопилотиране на селскостопанска техника, която позволява да се автоматизира значителна част от полевата работа, да се свърши по-бързо и по-точно, изключвайки човешкия фактор.

„Агроботът“ на „Аврора Роботикс“ може да култивира земи в отдалечени райони и трудни климатични условия, готов е за работа през нощта, в дим или мъгла, не се страхува от студено време или валежи.https://www.youtube.com/embed/Hu88EcYdG5s

Освен това подобни системи позволяват да се говори за „прецизно земеделие“: за робота полето не изглежда еднакво, той определя зоните, които изискват различни количества торене.

Робот за гасене на газови и нефтени фонтани

Пресснимка

Тежкият хидравличен робот РОИН РТП-М, произведен от компания Intehros, е предназначен за гасене на открити газови и нефтени фонтани. Инцидент в кладенец във всеки един момент може да се превърне в екологично бедствие и носи огромен риск за живота на служителите в аварийните служби.

РТП-М напълно изключва човека от опасната зона и позволява потушаване от разстояние от 1,5 километра. Изобретението вече има патент и много скоро руската компания ще представи робота на пазара в Близкия изток.

Робот за обществени места

Пресснимка

Kiki е интерактивен мобилен сервизен робот от ново поколение. Роботът може да поддържа диалог, да води разговор с клиент (за това отговаря самообучаваща се невронна мрежа), да жестикулира почти като човек. Роботът има 17 степени на свобода, има широк спектър от мимики и жестове, може да върти врата и тялото си, а чувствителните зони по тялото реагират на допир.

Основната задача на робота е да привлече вниманието. Той също може да пусне поръчка, да получи плащане, да разговаря с клиент.

Повечето роботи можеше да се видят онлайн на международния форум „Роботи срещу COVID-19“, който се проведе на 18-19 декември и събра разработчици и медицински специалисти от цял ​​свят.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest