Общество

5 пъти, в които Холивуд „заковава“ имиджа на руския президент

Американските режисьори са показвали на големия екран всякакви образи на руските президенти, вариращи от здрав мачо до добродушна „теменужка“.

Президентът Виктор Петров – „Къща от карти“

Netflix, 2015

Руският президент Виктор Петров е силен герой в третия сезон на телевизионното шоу на Netflix „Къща от карти“. Той е любезен, но хитър и опасен противник на президента на САЩ Франсис Ъндърууд.

Петров пристига във Вашингтон, за да откаже предложението на Франсис Ъндърууд, както и съвместна мироопазваща операция в Йорданската долина. И все пак той не е ексцентричен убиец. Вместо това неговата силно харизматична и хитра природа постоянно интригува, играейки сложна „игра“, дори ако на пръв поглед не изглежда така:

Той не споделя убежденията, които повечето хора в страната му имат, но и твърде много се страхува от революции, за да бъде възприет като реформатор. Предпочита да бъде смятан за стабилен и безпощаден водач на силна нация, но вместо това:

Виктор Петров е не особено добре прикрита аналогия с руския президент Владимир Путин: споделят едни и същи инициали (ВП), изглеждат сходно, и двамата са наскоро разведени и двамата имат история в КГБ. Netflix, не можеше ли препратките да бяха още по-очевидни?

Президентът Николай Закарин – „Убиец на ловци“

Донован Марш/Summit Premiere, 2018

Президентът Закарин е жизнен и мъжествен, което отговаря на масовата представа за руския президент. Когато е свален в резултат на държавен преврат, ръководен от министъра на отбраната му Дмитрий Дуров, той е взет за заложник и е поставен под постоянното наблюдение на въоръжени предатели.

Екип от Военноморски тюлени от Военноморските сили (ВМС) на САЩ, който случайно се намира на правилното място в точното време (разбира се!), се притичва на помощ, провеждайки една блестяща и смела спасителна операция.

Но президентът Закарин е такъв мачо, че просто не желае да разчита на американските сили да свършат работата вместо него. С пистолет в ръка той нетърпеливо скача в боя и стреля по преследвачите, спасявайки собствения си живот и живота на американските войници. 

Липсва само сцена, в която президентът да е полугол и да язди мечка.

https://youtube.com/watch?v=Nzek4nVxM64

Президент Петров – „Еър Форс 1“

Волфганг Петерсен/Columbia Pictures, 1997

Този руски президент от филма от 1997 г. „Еър Форс 1“ е безгръбначен продажник, посредник между доброто (американският президент Джеймс Маршал) и злото (казахския генерал Иван Радек).

Петров е безпомощна пешка, намираща се между „чука и наковалнята“. И все пак няма съмнения на чия страна е и намеренията му са ясни като бял ден: Петров и неговата държава са безспорен съюзник на САЩ и президента Джеймс Маршал.

В сцена, заснета в Москва, Петров представя Маршал като „почтен и смел човек“.

Разбираемо е: според сюжета на филма през 1997 г. САЩ и Русия имат общ враг, срещу когото да се обединят: казахският генерал Радек и неговите съюзници терористи. Естествено!

Влад – „Семейният тип“

„Семеен тип“/Fuzzy Door Productions

Този анимационен руски президент е толкова мил, че не е изненада, че Питър Грифин толкова много обича да се мотае с него. И двамата обожават да яздят коне, докато са без риза в хубав слънчев ден.

Тъй като телевизионното предаване твърди, че няма руска дума за „приятел“ (всъщност има), Влад кани Питър в Русия, за да му бъде приятел. Ех…

Както всички останали приятели, понякога Влад и Питър също се карат:

Президентът Карпов – „Светецът“

Филип Нойс/Mace Neufeld Productions, 1997

Сюжетът на „Светецът“ е изключително странен: Русия е на прага на колапса, защото олигархът Иван Третяк е откраднал цялата енергия на страната. Сега замръзващите граждани търсят изкупителна жертва. Тук се появява президентът Карпов.

Карпов не е злонамерен персонаж: намерението му да спре олигарха е благородно. Той е готов да се бори, ако не заради народа си, то поне заради кабинета си. А в демокрацията трябва да правите хората щастливи, за да задържите властта.

В „Светецът“ президентът е средностатистически държавник: той няма синдром на героя, но и няма да отстъпи толкова лесно. Въпреки че оказва известна съпротива на злонамерения олигарх, той в крайна сметка се отървава от трагичната съдба, само благодарение на усилията на международен крадец, който сменя страните в хода на събитията и спасява Карпов, когато той има най-голяма нужда от това.

В крайна сметка, не е ли изкуството на държавничеството именно в умението да държиш приятелите си близо, а враговете си още по-близо?

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest