5 паметника в Москва, които свидетелстват за българо-руските исторически връзки

Москва е пълна със забележителности, които типичният столичанин дори не забелязва.

Архитектурното разнообразие на града и неговият микс от култури отдавна никого не изненадват. Но, ако забавите хода, можете да намерите 5 интересни паметника, които свидетелстват за дълбоките исторически връзки между Русия и България.

Кирил и Методий

Александър Ребров/Wikipedia

В центъра на Москва близо до метростанция „Китай-город“ се намира паметникът на светите братя Кирил и Методий. С тях започва българо-руската история, тъй като през X в. солунските братя и техните ученици дават на България азбука и език, които отначало се използват в свещените текстове, а после в процеса на развитието си поставят началото и на руския литературен език. Руските филолози наричат този процес „първо южнославянско влияние“.

Героите на Плевен

Ikar.us/Wikipedia

Малкият параклис е изграден в памет на руските войници, загинали в битката при Плевен. Тази битка е значителна за хода на Руско-турската война, в резултат на която България е освободена. Както разбираме от паметника, там загиват  18 офицери и 542 войници. Но, въпреки всички жертви, които дава руската армия, в края на обсадата турците са принудени да капитулират.

Генерал Михаил Скобелев

kremlin.ru

„Белия генерал“ става легендарна фигура за Руско-турската война. „Където е Скобелев, там е победата“ – така казват за него след преминаването на Стара планина и битката при Шейново (1878 г.). Руският генерал  е добре съхранен в паметта и на руснаците, и на българите – в двете руски столици има улици, посветени на него, а в България има 5 села на име Скобелево (в Ловешка, Хасковска, Сливенска, Старозагорска и Пловдивска област).

Иван Вазов

В. Великов

Дори хората, които нищо не знаят за България, са чували по 2-3 думи за Иван Вазов. Повечето руснаци го смятат за „българския Пушкин“, и не напразно. Неговият поетически дар му позволява да обогати българския литературен език и да започне „наваксването“ след петвековното робство, което забавя развитието на българската литература в сравнение с тази на другите европейски държави.

Георги Димитров

Лев Иванов/Sputnik

Вероятно най-прочутата българска фигура след Вазов е Георги Димитров, „българският Ленин“, който всъщност е известен в Русия почти колкото и самият Владимир Илич. Почти във всяко руско селище, дори в малките такива, има улица „Ленин“ и обикновено тя е централна.  Улица „Г. Димитров“ срещаме в около 60 руски града – което е забележително, като се има предвид, че географските имена рядко се свързват с чужденци. Също така Георги Димитров е запомнен като добър оратор – думите му по време на Лайпцигския процес и до днес служат като пример за защитна реч.

автор: ЮЛИЯ АГЕЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest