5 от най-красивите места в руския Север

„Ако не сте виждали руския север, не сте виждали страната“, казват местните в най-северните руски села.

Разкриваме най-вдъхновяващите места в руския Север и обясняваме защо те привличат туристи целогодишно.

Териберка, Мурманска област (2000 км от Москва)

Legion MediaLegion MediaВиктория Рябикова/Legion Media

Единственото село на брега на Баренцово море, което е достъпно с кола, е кръстено на едноименната река на Колския полуостров. За първи път селището се споменава през XVI в. като спирка за търговците на риба, а по съветско време се превръща в едно от основните места за риболов в Арктика.

По време на кризата от 1990-те години повечето риболовни предприятия затварят и местните жители започват да се местят в по-големи градове. Днес тук живеят около 700 души. През 2014 г. придоби известност, когато руският режисьор Андрей Звягинцев засне тук някои сцени от филма „Левиатан“. След излизането на филма Териберка преживява лек туристически бум – някои идват в селото за Северното сияние, арктическата кухня, риболова и екскурзиите до местни водопади, други за кайтсърфинга (вятърът никога не спира тук), гмуркането и туризма сред уникалните северни пейзажи.

Планински парк Рускеала, Карелия (1000 км от Москва)

Legion MediaLegion MediaLegion Media

През XVII-XIX в. на мястото на парка е разположена кариера с дължина половин километър, където е добиван бял мрамор, по-късно използван за изграждането на Казанския и Исакиевския събор в Санкт Петербург. Кариерата е наводнена през XX век; след това през 2000-те околностите са обзаведени с пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, а водолазите започват да изследват изкопаните пещери и проходи.

Туристите идват да се любуват на леко оцветени мраморни вкаменелости, синьо-тюркоазена вода и зеленината, които оформят планинските върхове. Тези, които не се страхуват от височини, могат да разгледат парка отгоре, като профучат с алпийски тролей. Според туристите 20-секундният полет оставя спомен за цял живот.

Планнинските масиви Хибини, Мурманска област (1800 км от Москва)

Legion MediaLegion MediaLegion Media

Айкуайвенчор и Кукисвумчор са два от най-популярните ски курорти в руския Север, и двата разположени в подножието на планинските масиви Хибини, които според геолозите са на възраст над 390 млн. години. Те приемат туристи целогодишно и то не само скиори и сноубордисти.

Отгоре планините приличат на овален пръстен, прекосен от речни долини, езера, водопади и клисури, всички заобиколени от тундрова гора.

Планините са заснежени дори през август-септември; през лятото посетителите се разхождат по местните проходи и планинските езера.

През зимата планинските масиви Хибини са посещавани от скиори и сноубордисти, за които има няколко писти и базови лагери, както и фенове на обиколки със снегомобили и Северното сияние.

Кимжа, Архангелска област (1500 км от Москва)

ITitov83 (CC BY-SA 4.0)/Legion MediaМатицин/TASSМитицин/TASS

Отдалеч най-красивото село на руския Север (гласувано за такова през 2017 г.) изглежда съвсем обикновено: три реда къщи за не повече от 100 души и две малки мелници. Всъщност това е истински музей на открито с автентични северни колиби, плевни и дървената църква  „Света Богородица Одигитрия“, построена през 1709 година.

Кимжа се споменава за първи път в древните хроники в началото на XVI век. Жителите на съседните села са убедени, че хората, живеещи в Кимжа, имат силата на злото око и могат да правят проклятия. Дават им дори колективен прякор, чернотропия (тръгнали по черен път или магьосници). До 1951 г. селото дори няма собствено гробище, защото местните жители погребват близките си до къщите им, вярвайки, че духовете на техните предци ще предпазят дома им от вреда.

По време на летните и зимни ваканции децата и внуците на местните жители посещават селото, което прави Кимжа още по приказно.

Соловецки острови, Архангелска област (1400 км от Москва)

Legion MediaLegion MediaLegion Media

Соловецките острови са най-големият архипелаг в Бяло море, състоящ се от шест големи и над 100 малки острова, и се посещават всяка година от 20 000 туристи, било с лодка или хеликоптер от континента.

И не без основание: посетителите са посрещнати от обширен музейно-резерватен комплекс, в сърцето на който е Соловецкият манастир, построен през първата половина на XVI век. По съветско време на мястото на манастира има държавна колективна ферма, както и принудителен трудов лагер, по-късно превърнат в затвор.

Може да се види и Соловецкият Кремъл със стените му от гранитни камъни, както и множество църкви, включително фара параклис на Секирная Гора (хълма Хачет).

Островите често са забулени в мъгла, което добавя още повече атмосфера към величествените пейзажи. През лятото посетителите се разхождат с лодка по местните езера, а през юли-август се наблюдават китове на нос Белуга. Там се намира и остров Болшой Заяцки, дом на мистериозни лабиринти, които могат да бъдат изследвани (никой не знае кой ги е построил и защо), както и брадати тюлени, които понякога плуват до брега.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest