Общество

5 от най-колоритните градове в Русия

Будистки храмове, древни крепости и град, в който не продават алкохол, – всичко това е в Русия.

В Русия живеят почти 200 различни народа и в много региони те са запазили традиционните си култура и език. Тези градове поразяват със своята самобитност и силно се отличават от останалите части на страната.

  1. Кизил, столицата на Тува

Александър Колбасов/ТАСС

Тива или Тува е неголяма република в Южен Сибир, известна като родината на гърленото пеене. В Кизил (на тувински значи „червен“), столицата и най-голям град тук, живеят почти 110 000 души, много от които общуват помежду си на тувински език, признат в републиката като официален наравно с руския. На тувински се излъчват местните медии (водещият на новините е в национален костюм) и изнасят спектакли (дори класики като „Ромео и Жулиета“ са преведени).

Шаман от обществото

Шаман от обществото „Адыг-Ээрен“ (Духът на мечката)Александър Кряжев/Sputnik

Кизил не прилича на обикновените руски градове: тук има много скулптури на героите от народния епос, будистки храмове и голям молитвен барабан – подарък за монасите-будисти от индийски манастир.

„Традициите имат много голямо значение в живота на средностатистическия тувинец: уважението към по-възрастните, азиатската скромност, почитането на природата, казва фотографът от Кизил Даян Дансюрюн. „Ето сега наближава националният празник Шагаа и по улиците може лесно да се видят хора, гордо носещи национални дрехи“. В града се провеждат музикални и фолк-фестивали, състезания по традиционни видове спорт, като стрелба с тувински лък, и майсторски класове по народни занаяти.

Макар сред тувинците да са разпространени будизмът и шаманизмът, местните жители се отнасят с уважение и към православието. „От дете помня, че на Великден семейството ни искрено поздравяваше нашите руски съседи за празника“, твърди Даян.

  1. Дербент, Дагестан

Legion Media

„Дербент е един от най-старите градове в Русия, затова не може да не се отличава от всеки друг град“, казва Маргарита Самойлова, която се мести тук по работа от Сибир. „Къщите, улиците не приличат на тези в моя град“. Град Дербент в Дагестан (Кавказ) е един от най-необичайните в страната. Първо, той е на над 2000 години (тази годишнина беше отбелязана през 2015-та): в града от средата на VIII в. са запазени дървената Дербентска крепост с Джума джамия.

Алексей Филипов/Sputnik

Второ, този град се смята за най-многонационалния в Русия. В 215-хилядния град има и джамии (както шиитски, така и сунитски), и православни храмове, и синагоги, провеждат се и фестивали на народите на Дагестан. „Тук живеят десетки народности. Сблъсквала съм се само с лезгини и аварци“, казва Маргарита. „Помежду си говорят, разбира се, на своите езици, а с мен – на руски“. Къде иначе ще видиш нещо такова?

  1. Елиста, столицата на Калмикия

Legion Media

Неголям град сред южните руски степи – това е център на будистката култура и шахматна столица на страната. Две трети от този 100-хиляден град са калмики, които изповядват будизъм, затова в града и покрайнините му са разположени будистки храмове.

„Днес се прави много, за да се съхранят културата и наследството на калмицкия народ“, казва местният жител Алан Махт. В Елиста се намира най-големият в Европа хурул (будистки храм) на име „Златната обител на Буда Шакямуни“, построен през 2005 година.

Молитвени барабани

Молитвени барабани „кюрде“, разположени около Централния хурулКирил Брага/Sputnik

А през 1997 г. югоизточно от града за Световната шахматна олимпиада е построен Сити-Чесс, където разполагат участниците. „Това е едно от най-любимите ми места в града“, твърди Алан. Всеки блок в Сити-Чесс има „шахматно“ име: „Кралица“, „Бял топ“. Главната сграда е Дворецът на шахмата, чийто под изглежда като шахматна дъска (на която може да се играе).

  1. Грозни, столицата на Чечения

Legion Media

Грозни е съвременен мегаполис с небостъргачи, търговски центрове, широки проспекти и източен колорит. Жените в Грозни покриват главите си с кърпи и носят дълги поли. Тук не гледат с добро око на пушенето, затова няма да видите човек с цигара навън. Алкохолът също не е на почит: можете да купите такъв само от 8 до 10 сутринта в големите супермаркети, а вечер – само в един ресторант в града.

Барове и нощни клубове в столицата на Чечения няма, затова пък има огромен съвременен футболен стадион, театри, където се изнасят спектакли на руски и чеченски, както и много паркове.

Национален чеченски танц

Национален чеченски танцЕлена Афонина/ТАСС

Тук се намира и най-голямата джамия в Европа – „Сърцето на Чечения“ – с вместимост от 10 000 души и с великолепна градина, фонтаи и хотел. „Джамията „Сърцето на Чечения“ е едно от най-красивите места в града“, твърди инструкторът по езда Диана. „А също така цветният парк, наблюдателната площадка „Стълба към небето“, конният парк „Сирадин“… За мен градът е комфортен на 100%!“

Според Диана гостите в града винаги са топло приемани. „Радваме се на всеки турист и посрещаме човека с чиста душа“.

  1. Якутск, столицата на Саха (Якутия)

Местна жителка продава риба при температура от -43°С.

Местна жителка продава риба при температура от -43°С.Евгени Софронеев/ТАСС

Един от най-удивителните градове в Русия, където се съчетават якутски колорит, сибирски -50-градусови студове и архитектурата на вечната замръзналост. Всички сгради тук се строят на пилони, за да може топлината от къщите да не топи вечните ледове, а фасадите са боядисани в ярки цветове, които помагат да се ориентираш в мъгливото време. Зимата много жители носят традиционни якутски обувки унти и руски валенки, защото в обикновени ботуши няма да стигнеш далеч.

Ледоход на р. Лена с дължина от около 230 км

Ледоход на р. Лена с дължина от около 230 кмГаврил Старостин/ТАСС

В Якутск младите урбанисти работят активно над създаването на нови паркове и места за отдих. „Архитектите искат да видят съвременен град и нашата задача е да създаваме обществени пространства с оглед на климатичните особености“, твърди архитектът Сергей Пермяков. Дори електропроводите и тръбите в града са декорирани с панели с якутски шарки.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest