Общество

5 от най-големите дипломатически скандали в историята на СССР

Съветските спецслужби нееднократно търпят провали заради небрежното поведение на своите сътрудници.

Понякога тези провали стават причина за експулсирането на тайни агенти и кадрови дипломати. Има и случаи, в които съветските посланици и агенти сами стават жертва на терористични атаки – и на свой ред организират диверсии срещу чужди дипломати.

Разстрел в консулството в Кантон от войници на Чан Кайши (1927)

Сградата на Генералното консулство на СССР (Руската империя) в Гуанджоу (Кантон)

Сградата на Генералното консулство на СССР (Руската империя) в Гуанджоу (Кантон)钉钉 (CC BY-SA 4.0)

СССР още е съвсем млада държава, а в Китай бушува борба между правителството на Гуоминдана (консервативна партия) и китайските комунисти. Чан Кайши, първият президент на Гуоминдана, провежда безпощадни репресии срещу комунистите из цялата страна. В град Кантон (днешен Гуанджоу) през декември 1927 г. е създаден Военно-революционен комитет – организация на комунисти, която на 11 декември вдига въстание срещу Гуоминдана в града.

Служители на Генералното консулство на СССР в Кантон

Служители на Генералното консулство на СССР в КантонГенерално консулство на Руската федерация в Гуанджоу

Въстанието е инспирирано и подкрепяно от Москва, която има интерес в Китай да се установи комунистическа власт. Но въстаниците, първоначално превзели почти целия град, не успяват да го удържат – работниците и моряците, на които разчитат комунистите, не се присъединяват към бунта. На 13 декември, в хода на потушаването на въстанието, правителствената войска превзема и руското посолство. Служителите успяват да спечелят малко време, за да изгорят тайните документи, а след това генералният консул Борис Похвалински отваря вратата на войниците. Посолството е разграбено, а китайските и съветските служители в него са арестувани и държани позорно по улиците на града.

Екзекутирани служители на съветското посолство в Кантон

Екзекутирани служители на съветското посолство в КантонАрхивна снимка

На следващия ден петима служители на консулството (вицеконсулът Абрам Хасис, секретарят Владимир Уколов, деловодителят Константин Иванов, криптографът Фьодор Попов и преводачът Павел Макаров), както и седмина китайски сътрудници на генералното консулство, са разстреляни. Генералният консул Похвалински е арестуван и експулсиран от страната. След потушаването на въстанието Чан Кайши издава заповед консулството на СССР в Китай да бъде закрито. Независимо, че дипломатическите отношения не са прекратени официално, в течение на следващите 10 години СССР и Москва са в остър конфликт, който на няколко пъти за малко да прерасне във война. Обстановката започва да се подобрява едва в края на 1930-те.

Взрив в посолството на СССР в Израел (1953)

Сградата на съветското руско посолство след експлозия на бомба, поставена от фанатик в двора на посолството, Тел Авив

Сградата на съветското руско посолство след експлозия на бомба, поставена от фанатик в двора на посолството, Тел АвивХанс Пин

През последните години от живота на Сталин в Москва и Ленинград текат обиски, разпити и арести по „делото срещу лекарите-вредители“, изфабрикувано от органите за държавна сигурност на СССР. Лекарите са обвинени, че са създали еврейска националистическа организация, чиято цел е да убие висшето ръководство на СССР. Лекарите-вредители се прославят в съветската преса, което води до началото на масова антисемитска кампания в СССР. Освен това, през 1952 г. по делото „Еврейски антифашистки комитет“ са разстреляни 13 и репресирани стотици съветски евреи.

На 9 февруари 1953 г. в посолството на СССР в Тел Авив избухва взрив от неустановено устройство. Жената на посланик Павел Ершов, Клавдия, е уцелена от шрапнели в лицето, съпругата на домакина е с травма на крака, а шофьорът на посолството е с наранена долна челюст. Според свидетелствата на израелската охрана на посолството служителите викат линейка чак 50 минути след взрива – през цялото това време те координират действията си с Москва.

Руският посланик Павел Ершов напуска сградата на посолството на бул. Ротчайлд. в Тел Авив

Руският посланик Павел Ершов напуска сградата на посолството на бул. Ротчайлд. в Тел АвивХанс Пин

Макар че на следващия ден премиерът на Израел Бен-Гурион официално осъжда терористите и се извинява на СССР, още на 12 февруари посланикът на Израел в СССР Шмоел Еляшив получава нота, с която СССР разваля дипломатическите си отношения с Израел и отзовава своите дипломати.

Тези събития са много неизгодни за Израел – СССР е първата държава, която през 1948 г. признава Израел за суверенна държава. Властите полагат всички усилия, но така и не намират извършителите. Както изследователят Ами Педахзур изяснява по-късно, терористичният акт е организиран от ционистката терористична организация „Царство Израел“. През май 1953 г. членове на въпросната групировка се опитват да организират взрив в Йерусалим, но са задържани. Съпричастността им към взрива в посолството е изяснена много по-късно.

Делото „Лялин“ (1971)

Олег Лялин

Олег ЛялинАрхивна снимка

През 1995 г. от Русия за САЩ заминава Олег Калугин – генерал-майор от КГБ и автор на разобличителната книга „Първо главно управление. Моите 32 години в разузнаване и шпионаж срещу Запада“. През 2002 г. той е осъден задочно за държавна измяна и разкриване на секретни данни и е лишен от званието генерал-майор. Осъден е на 15 години затвор, но така и не се връща от САЩ.

Освен всичко останало, в книгата си Калугин разкрива и подробности за един страшен дипломатически и агентурен провал на съветското разузнаване през 1971 година. Тогава служителят на Първо управление на КГБ Олег Лялин, работещ под прикритие в Лондон, веднъж се напива жестоко. „Легендата“ на Лялин в Англия е, че работи в търговското представителство на СССР. Рано на сутринта, още по тъмно, Лялин пътува из центъра на Лондон с колата си с включени фарове, а когато е спрян от полицай, започва да се възмущава и да крещи, че е сътрудник на КГБ на СССР.

Фрагмент от случая Лялин във вътрешната кореспонденция на ФБР

Фрагмент от случая Лялин във вътрешната кореспонденция на ФБРФБР

С тази своя постъпка 34-годишният Лялин се издава – в СССР разбират за признанията му и искат да платят гаранция за освобождаването му в полицията в Лондон, но Лялин неочаквано изчезва. Оказва се, че от няколко години Лялин работи за английското разузнаване, като им предава секретни данни. Той предава на Британия имената на почти всички съветски агенти, работещи в страната „под покрива“ на съветското посолство и търговско представителство.

„Англичаните отдавна изразяваха недоволството си от раздутия щат на съветските представителства в Лондон. Съветските дипломати в Англия бяха много повече, отколкото английските в Москва. Англичаните подозираха, че истинските дипломати сред тях не са много“, пише Леонид Млечин. И така и се оказва. В резултат на предателството на Лялин над 100 съветски агенти са експулсирани от Англия. СССР успява да отвърне само с експулсирането на 18 служители на английското посолство. След това съветската агентурна мрежа в Англия така и не се възстановява, а отношенията между страните са сериозно нарушени.

В мемоарите си Олег Калугин пише, че Юрий Андропов лично издава заповед да се намери и да се ликвидира опасният за СССР Лялин, но без резултат. Служителите на британските спецслужби го извеждат в дълбоката английска провинция, помагат му да си смени външността и името. Той умира през 1995 г., много години след своето предателство.

Делото „Ветров“ (1982-1983)

Владимир Ветров

Владимир ВетровАрхивна снимка

Подполковникът от КГБ Владимир Ветров убива любовницата си Олга Ошченко, която също е офицер от КГБ. На 22 февруари 1982 г. те излизат на разходка и се скарват – Олга обвинява Владимир, че не планира да се разведе с жена си, за да се ожени за нея. След като пребива Олга с бутилка и отвертка, Ветров убива и случаен минувач и се укрива.

Ветров е лишен от всички звания и е осъден на 15 години затвор под строг режим. Но в процеса на следствието той праща на жена си писмо с молба да информира за случилото се… френското разузнаване. След като прихващат писмото, от КГБ на СССР разбират, че сътрудникът им е не само убиец, но и двоен агент.

Владимир Ветров

Владимир ВетровАрхивна снимка

През 1960-те, докато работи във Франция, по традиция под прикритието на „търговски представител“, Ветров завързва „нужните“ запознанства и след като се връща в Москва започва да предава на Европа секретни сведения за съветското научнотехническо разузнаване и промишлен шпионаж. Благодарение на доносите на агент Farewell (това е псевдонимът на Ветров във Франция) са разкрити и експулсирани стотици агенти на СССР по цял свят.

През 1983 г., докато все още излежава наказанието си в колония за двойното убийство, Ветров е върнат в Москва, обвинен е в държавна измяна и е разстрелян.

„Московски сигнал“ (1950-е – 1980-е)

Изглед към улица

Изглед към улица „Чайковски“. От 1994 г. – булевард „Новински“Анатолий Сергеев-Василиев/Sputnik

В хода на Студената война посолството на САЩ в СССР става обект на микровълново облъчване. Антената, която предава сигнала, е монтирана на един от балконите на 10-етажен „сталински“ блок на булевард „Новински“, 18с1, като излъчването попада директно върху фасадата на американското посолство отсреща.

В посолството засичат лъчите през 1950-те, но дълго крият този факт от редовите служители. Както казва Джек Матлок, заместник-шеф на дипломатическата мисия, преди да разкрият случващото се, американците искат да „разберат целта на облъчването“.

Сградата на посолството на Съединените американски щати на булевард

Сградата на посолството на Съединените американски щати на булевард „Новински“Борис Приходко/Sputnik

Когато през 1974 г. посланик в СССР става Уолтър Стесил, той издава заповед служителите да бъдат информирани за облъчването. Това предизвиква паника. Самият посланик скоро започва да страда от сериозни проблеми със здравето, включително кръвотечение от очите. Но САЩ не разгласяват случващото се в международното пространство, тъй като по онова време между страните вървят преговори за разоръжаване. Въпреки това, държавният секретар Хенри Кисинджър съобщава на съветското посолство в САЩ, че са наясно с диверсията.

През 1982 г. Уолстър Стесил е назначен за заместник-държавен секретар на САЩ, но вече е смъртно болен от левкемия, която, според лекарите, е причинена от облъчването, наречено в САЩ „Мосовският сигнал“. Стесил умира през 1986 г., така и без да разкрие детайли за скандала. Неговата дъщеря пише: „Той се държа като войник и не вдигна шум“.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest