Общество

5 неща, изненадали Наполеон в Русия

След като установява контрол над почти цяла Европа, Наполеон усеща, че Руската империя застрашава плановете му за господство и се опитва да постави страната на колене.

През 1812 г. френският диктатор нахлува в Русия, което в крайна сметка се оказа фатална грешка. Русия е твърде непредвидима – дори за френския военен и политически гений.

Неуловима армия

Поведението на руските войски, което е в разрез с общоприетите норми, е първата неприятна изненада за Наполеон. Френският император се надява да спечели бърза победа. Той събира огромната  си и многонационална „Велика армия“ и навлиза в Русия, без да срещне каквато и да било съпротива. По-късно, когато е в изгнание на остров Света Елена, Наполеон си спомня, че е имал „най-многочислената армия, която някога е воювала в Европа … Тя бе подкрепена от войските от Прусия, Австрия и Рейнската конфедерация и имах под мое командване до 480 000 войници …“

Тъй като е много трудно такава огромна армия да се подсигурява за дълъг период, Наполеон се надява, че скоро след преминаването на границата, някъде на територията на днешна Литва, ще влезе в класическа полева битка.

Само че се случва нещо много неочаквано. Руската армия (около 240 000 войници) дава яростен отпор на френските нашественици, но в същото време се изплъзва от редовна битка и всеки път се оттегля, след като е нанесла изненадващи атаки, извършвани в ход. Наполеон описва каква е основната нагласа на французите, когато в средата на август, след жестока битка, влиза в град Смоленск (369 км западно от Москва).

„Цялата армия си мислеше, че това ще е краят на нашата кампания… Моите полкове бяха изумени, че след толкова тежки и смъртоносни походи [два месеца след нахлуването] резултатите от техните усилия непрекъснато се отдалечаваха и започнаха да се притесняват за разстоянието, което ги делеше от Франция“,  пише Наполеон в изгнание.Наполеоновата войска влиза в Москва

Наполеоновата войска влиза в МоскваGetty Images

„Скитски“ огън

В крайна сметка френският владетел получава класическата си полева битка: двете армии се срещат край село Бородино, недалеч от Москва. Въпреки че руските войски се оттеглят през  нощта след сражението, Наполеон не постигна стратегическата си цел. Руската армия все още е напълно съхранена. А неговата – тъкмо обратното, понася изключително тежки загуби и се нуждае от време, за да се възстанови. Той се надява, че френските войски ще могат да направят това в Москва, където те влизат една седмица по-късно.

Още веднъж обаче планът на Наполеон е провален от бушуващия огън, който опустошава древната руска столица, запален от самите московчани. „Този огън разруши всичко. Готов бях за всичко, но не и за това. Кой би могъл да си помисли, че хората ще изгорят собствената си столица? Ако не беше този опустошителен огън, щях да имам всичко необходимо за армията. Следващата година или [руският император] Александър щеше да сключи мир, или щях да бъда в Санкт Петербург“, казва Наполеон на британски доктор по време на изгнанието си. А тогава в Москва, както се твърди, Наполеон възкликва: „Каква ужасна гледка! Те сами го изгориха … Каква дързост! Какви хора! Това са скити!“.

Непоносим студ

Getty Images

По-късно Наполеон се оплаква от настъпилия по-рано жесток студ, който е преживял в Русия. „Сгрешил бях само с няколко дни. Проучих какво е времето в Русия, връщайки се 50 години назад … „Студовете винаги са започвали 20 дни по-късно [отколкото през 1812 г.]. Когато бяхме в Москва, беше -3 градуса [по Целзий] и французите понесоха добре времето. По пътя [по време на отстъплението] обаче беше -18 и почти всички коне измряха . . . Духът на войниците падна. Те се разпръснаха и станаха жертва на врага. Други просто  легнаха на земята, заспаха и умряха“, оплаква се по-късно сваленият император. Той признава, че суровите метеорологични условия са съществен фактор за разгрома на армията.

Красиви градове

Въпреки унизителното си поражение Наполеон оценява красотата на руските градове. „Гледката към Смоленск, чиито сгради са разположени като амфитеатър на брега на р. Днепър, е красива“, пише френският император за мястото, около което, според някои експерти, е скрил съкровищата, откраднати в Москва.

Коментарите му за древната руска столица са още по-ласкателни: „Построена като Рим на седем хълма, Москва изглежда живописна. Човек трябва да види гледката към този град, полуизточен и полуевропейски, с неговите 200 църкви и хиляди куполи в различни цветове, които се издигат нагоре; да изпита нашето усещане, когато го погледнехме от върха на Поклонная гора“.

Решителна съпротива

Getty Images

Наполеон е дълбоко потресен от масовата народна съпротива, която среща неговото нашествие, както вече се видя от реакцията му на опожаряването на Москва. „Най-страшната армия не може успешно да води война срещу цяла нация, която е решена да спечели или да умре. Ние нямахме работа с литовците, безразлични зрители на събитията, които стават около тях. Всички етнически руснаци напуснаха къщите си, когато напреднахме. По пътя си срещахме само изоставени или опожарени населени места, чиито жители се бяха обединили в банди, които нападаха нашите складове за фураж и храна.

автор: АЛЕКСЕЙ ТИМОФЕЙЧЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest