Общество

5 начина да носиш красиво кърпа

Кърпата винаги е била част от традиционната женска носия и днес си остава моден аксесоар, особено през студеното време на годината.

Опитай руските видове кърпи като алтернатива на обикновената шапка.

Руската кърпа е ярък и топъл аксесоар. Тя приляга и за класическо облекло, и за стилове етно, и бохо, а и ще прибави женственост към спортния стил. В Русия кърпите идват от Изтока през XVII век и стават много популярни сред момичетата (дотогава те са носели нещо като бродирани ленени шалове върху шапките). Главата е трябвало задължително да бъде покрита: стичало се е, че жената може да се показва с непокрита глава само пред близки роднини, а освен това в църква не е можело да се ходи без кърпа. През зимата кърпите и шаловете са защитавали от студовете и ветровете.  Павлопосадска кърпа

Павлопосадска кърпаLegion Media

По правило руските кърпи се правят от естествени материали с примес от вълна или памук със сложни шарки. Срещат се и турски орнаменти („краставици“ и „бобове“), и флорални рисунки и щамповани шарки. Най-разпознаваемите руски кърпи с шарки от края на XVIII в. се правят в Павловски Посад в Московска област, а „зимните“ плетени шалове от пух са дело на майсторите от Оренбург.  Оренбургска кърпа

Оренбургска кърпаhttps://www.orenshal.ru

Хората от различните региони на Русия имат свои начини на връзване на кърпата. А освен това те се отличават в зависимост от статута (омъжена ли е жената или е свободна), както и от целта на излизането от дома (на църква, на празник и т.н.). Някои от тях и днес могат да бъдат използвани като модни аксесоари.

Възел под брадичката

Владимир Смирнов/ТАСС

Кърпата, завързана като на момичето от шоколадовата обвивка на „Альонка“, обикновено се носи от млади момичета. Най-добре е да връзваш така кърпа от тънки тъкани през пролетта или есента – през зимата ще е хладно, но главата ще бъде спасена от вятъра! Историците смятат, че този метод е дошъл от Германия, но той е толкова „русифициран“, че сега се приема за стандартен руски. По съветско време кърпата, вързана по този начин, всъщност е била част от униформите на работниците във фабрики, колхози и совхози. От съображения за безопасност косата е трябвало да бъде прибрана, а освен това такъв възел предпазва врата от вятъра. Между другото всякакви прически с плитки са идеални за тази визия.

С краищата назад

Александър Поляков/Sputnik

Този маниер да се носи кърпа, наричан „с намятане“, е бил популярен сред жителките на градовете още през XVII век. Те са слагали кърпата на главата си, не са връзвали краищата на възел, а просто са ги кръстосвали и ги прехвърляли назад, за да се фиксира шапката. 

Около шията 

Владимир Смирнов/ТАСС

По-рано така омъжените жени са носели кърпите си, за да подчертаят статута си. А пък сега това е един от най-популярните начини в Русия да се носи зимна кърпа с класическо кожено палто или кожух. Слагаме кърпата на главата, кръстосваме краищата, омотаваме ги около врата, завързваме и подпъхваме под яката. 

Много момичета носят така шала си над обикновена вълнена шапка, за да им е по-топло и да не духа. Legion Media

Момичетата избират този начин да носят кърпа най-често, когато отиват на църква, но не връзват здрави възли.

С възел отгоре

Спомняш ли си картината на Борис Кустодиев „Жена на търговец пие чай“?Борис Кустодиев

Борис Кустодиев „Жена на търговец пие чай“Държавен руски музей, Санкт Петербург

Обърни внимание как е вързана кърпата на тази руска красавица – краищата са прибрани в прилежно направен възел отгоре на главата и са вдигнати нагоре. И самият възел изглежда като цветни листенца. Така са носели кърпите си представителките на това съсловие и затова този начин се нарича „търговски“.@makushevart

А днес така вързана кърпа ще допълни облика в стил „пин-ъп“ и „спорт-шик“. А пък и може да предпази главата от яркото слънце, когато си сред природата.

С възел отзад

Жените в южните региони на Русия традиционно са носели така кърпата. Днес пък така е удобно да се носят шалове, когато си с висока гладка прическа.@mytnikval

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest