5 московски ресторанта, в които можете да опитате регионална кухня

Много райони на Русия имат своя автентична кулинарна култура.

Къде да опиташ най-вкусните бурятски или дагестански ястия в столицата? Запази тези адреси!

1. Бурятска кухня

Orda

В основата на бурятската кухня са мазните супи, тлъстото месо и домашните сирена. Главното ястие, което си струва да опиташ, са буузи, традиционните  бурятски пелмени с плънка от кайма или кълцано месо. По правило за плънката се използва или говеждо, или овнешко и по-рядко смес от говеждо и свинско. 

От супите обърни внимание на бантана на основата на тлъст месен бульон с парчета говеждо или овнешко и брашно. В ресторантите вместо брашно в тази супа често слагат буузи.

В Москва има няколко ресторанта с бурятска кухня, които с удоволствие посещават и самите буряти. Най-известният е ресторант „Орда“, близо до метростанция „Тургеневская“.

Цитати от менюто: Традиционни буузи (410 руб., 4,50 евро), бити краставици (350 руб., 3,90 евро), боови (бисквити) с кондензирано мляко (250 руб., 2,80 евро). 

Средна сметка: 1500 руб. (16,70 евро).

Адрес: Мясницкая, 43, стр. 2

Ако предпочиташ по-динамични места, надникни на втория етаж на гастронома на ул. „Маросейка“. Тук има кът за бурятската кухня YURT, който поръчва продукти от самата Бурятия. В менюто има буузи c овнешко (390 руб., 4,35 евро), супа бухлер с овншки бульон (450 руб., 5 евро), хушуури (чебуреки) с говеждо (150 руб., около 1,70 евро).

Средна сметка: 1000 руб. (11 евро).

Адрес: „Маросейка“, 4/2

2. Дагестанска кухня

„Дагестанская лавка“

Знаеш ли, че дагестанският хинкал и грузинските хинкали са две различни ястия? В Дагестан хинкалите се поднасят по следния начин: месото отделно и тестото отделно. Към всичко това има сос, запръжка и бульон. Между другото хинкал, за разлика от хинкали, се приготвя не само с пшенично брашно, но и с царевично. А различните народи, които живеят в Дагестан, разбира се приготвят хинкал по своему. Аварците го правят във формата на ромб, лакците – във формата на „рачета“, даргинците – плосък с орехи.

Освен хинкал в дагестанската кухня има и прочутите чуду – тънки пирожки от прясно тесто със зеленина, сирене, извара или говеждо. А още и курзе – пелмени от тънко тесто с орнаменти в края им, с плънка от картофи или месо.
Вкусни хинкали (290 руб., 3.20 евро) и чуду (150 руб., около 1,70 евро) могат да се намерят в „Дагестанскаката лавка“ в гастрнома на „Цветная“, Даниловския пазар, „Гастрофермата“ на „Бауманска“, на централната алея на ВДНХ. Какво да разказваме – ела и опитай сам.

Средна сметка: 800 руб. (9 евро)

Адрес: ул. „Митная“ д.74, здание „Даниловски пазар“

3. Татарска кухня

„МИРАДЖ“

Татарската национална кухня ще зарадва любителите на месото (говеждо, овнешко и конско) и печивата. Какво ли няма тук! Малки, но много засищащи пирожки ечпочмак (триъгълник) и перемяч (кръгла) с месо и картофи, манти със заленчуци, празничен месен пирог зур белиш, тънки пържени питки кистибай, а за десерт – знаменития чак-чак и пончики-шарики баурсаки.

Някои татарски ястия можеш да срещнеш в московски ресторанти с европейска кухня: азу по татарски (от говеждо с картофено пюре), манти и медна пахлава (вид баклава). А чак-чак на практика се продава във всеки магазин.

Ако обаче искаш да отидеш в автентичен татарски ресторант, ще ти се наложи да поемеш към източната част на града. Ресторант „Мирадж“ се намира в района на Соколиная Гора (най-близката метростанция е „Семьоновская“) и се смята за единствения халал татарски ресторант. Тук често се организират вечери на националната музика и празнични мероприятия.

Цитати от менюто: Татарски плов със стафиди и овнешко (440 руб., 4,90 евро), кокоши сач (половин килограм месо със зеленчуци, 750 руб., 8,40 евро).

Средна сметка: 1500 руб. (16,70 евро)

Адрес: Проспект „Буденного“, 33

Струва си да се отбележат достойнствата и на кримско-татарската кухня, повлияна и от кавказката, и от средиземноморската, и от съветската. А знаеш ли кое ястие от тази кухня е най-популярното не само в Москва, но и въобще в Русия? Няма да повярваш – това е чебурек – питката с месна или зеленчукова плънка, пържена във фритюрник. В Москва могат да се намерят нови чебуречници във всеки гастроном, но мнозина жители на столицата твърдят, че те са най-добри в кафе „Дружба“ до метростанция „Сухаревская“, което работи от съветски времена. В менюто има само чебуреки (70 руб., 0,80 евро).

Средна сметка: 150 руб. (около 1,70 евро)

Адрес: „Панкратиевский“ пер., 2

4. Кухнята на Карачаево-Черкезия

„Хочу Хычин“

В карачаевската кухня има много характерни кавказки ястия като шиш от овнешко и айран. Основното ястие обаче са невероятно вкусните маслени тънки питки хичини. За приготвянето на тестото се използва само брашно, вода и сол. Най-вкусният пълнеж е домашното саламурено сирене със зеленина, макар че ги правят и с месо.

Ако не се страхуваш да качиш някой и друг килограм, веднага потегляй към Арбат. В гастронома Food Market 21 има забележителен кът „Хочу Хычин“ (Искам Хичин), където ще те нахранят от душа с любимите хичини по 150-200 руб. (1,70 – 2,20 евро). За любителите на изисканата храна има черен хичин с четири вида сирене.

Средна сметка: 600 руб. (6,70 евро)

Адрес: „Новий Арбат“, 21

5. Кухнята на руския Север

SEVER

В менюто на народите от руския Север има лаконични блюда от даровете на природата: дивеч, риба и сезонни горски плодове. В менюто на коренните народи на Севера може да срещнеш сагудай – нещо като тартар, за който месото се налага с оцет, сол и лук. Най-често се приготвя от леко замразена риба муксун или сига. Популярно е блюдото строганина, което представлява настъргана на ситно замразена риба, и разнообразни ястия от еленско и мечешко месо. 

В кафенето Sever на гастронома StrEAT могат да се намерят северни ястия в съвременна интерпретация: бургер със сьомга и печени зеленчуци (490 руб., 5,50 евро), филе от муксун с рататуй (550 руб, 6,10 евро), тартар от еленско (450 руб., 5 евро).

Средна сметка: 1000 руб. (11 евро).

Адрес: „Ленинская Слобода“, д.26, стр.1

автор: АННА СОРОКИНА

източник: http://bg.rbth.com

Pin It on Pinterest