Общество

5 много прости рецепти от руски главни готвачи по време на самоизолация

Рецептите на известни готвачи често смайват със сложността и продължителността на приготвянето на ястията.

Този път ние ги помолихме да споделят с нас неща, които лесно могат да се направят в домашната кухня.

  1. Тост със сельодка и ябълка

Пресслужба

От главния готвач на ресторант KuznyaHouse Руслан Закиров

Необходими продукти:

  • Две филии ръжен хляб (ако нямаш ръжен, става всеки друг)
  • Половин ябълка
  • Кромид лук – 10 г
  • Сельодка  – 70 г
  • Зелен лук – 5 г
  • Зехтин – 70 мл
  • Яйчени жълтъци – 2 броя

Начин на приготвяне: 

Запържи хляба в сух тиган или го препечи в тостер. За соса разбий зехтина с двата жълтъка (не е забранено и да си направиш домашна майонеза). Намажи тоста със соса. Лукът попари с вряла вода, нарежи и сложи на тоста, отгоре нареди тънки ивички от ябълката. Добави пресносолена херинга и украси със зеления лук.

  1. Гъбена супа

Пресслужба

Бренд-шеф на ресторанта True Cost Артьом Хижняков

Необходими продукти:

(за четири порции)

  • Гъби печурки – 250 г
  • Гъби кладници (или други) – 200 г
  • Картофи – 200 г
  • Домати – 200 г
  • Чушка – 80 г
  • Кориандър -10 г
  • Сол и пипер на вкус
  • Растително олио – 50 мл
  • Вода – 500 мл

Начин на приготвяне: 

Почисти и нарежи на четвъртинки гъбите, сложи ги в тенджера, залей с вода и нагрей до завиране. След това намали огъня и остави да къкри, подсоли водата, добави нарязаните картофи. 

Доматите нарежи на едро, а чушката на лентички. Запържи ги с растителното олио, добави ги в тенджерата с гъбения бульон. 

Нека да заври, а след това намали огъня и остави да ври, докато картофите са готови, добави малко нарязан кориандър, сложи капака и отмести от огъня. Преди да сервираш, остави да постои пет минути. 

  1. Лека гарнитура от корен на целина

Getty Images

Шеф-готвач на ресторанта „Турандот“ Дмитрий Еремеев

Необходими продукти:

  • Една грудка целина
  • Краве масло – 50 г
  • Сол и пипер на вкус
  • Една скилидка чесън
  • Магданоз – 30 г

Начин на приготвяне:

Обели грудката целина, нарежи я на големи парчета и ги сложи в алуминиево фолио. Отгоре добави маслото, солта, пипера, чесъна и магданоза. Затвори фолиото и запечи във фурната при 200 градуса 15-20 минути. След това отвори фолиото и остави да се пече още пет минути.

  1. Пилешки кюфтета 

Пресслужба

Шеф-готвач на ресторанта Charlie Юрий Манчук

Необходими продукти:

(за седем порции)

  • Пилешка кайма – 2 кг
  • Кромид лук – 300 г
  • Сметана 22% – 250 мл
  • Растително олио за запържването

Начин на приготвяне:

Нарежи на ситно лука и го запържи до златист цвят, след това го смеси с каймата. Посоли и сложи черен пипер на вкус, омеси. Добави сметана при съотношение на 200 грама кайма, 25 мл сметана. Оформи кюфтета, запържи ги в растителното олио и от двете страни до получаване на златиста коричка. Премести ги в ниска тава и ги остави във фурната, загрята до 180 градуса, за 7-9 минути.

  1. Десерт от извара вместо сладолед

Legion Media

Шеф-готвач на ресторанта „Фаренхайт“ Максим Колпашчиков 

Необходими продукти

  • Мека извара – 200 г
  • Плодове – 100 г
  • Сладко – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

Просто смеси меката извара с плодовете и добави лъжицата сладко. „Децата няма да го отличат от сладоледа! Проверено е с моите собствени!“ 

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest