5 мебела, които могат да се видят във всеки съветски дом

Всяка стара мебел си има своя история.

Погледнахме няколко десетилетия назад и подбрахме най-важните мебели, които почти всяко съветско домакинство притежава.

„Мебелни стени“

Преподавателят в музикално училище Валерий Гусев със съпругата си Валентина и дъщерите Таня и Наташа. Совхоз

Преподавателят в музикално училище Валерий Гусев със съпругата си Валентина и дъщерите Таня и Наташа. Совхоз „Красноармейский“, село ОктябърскиВладимир Акимов/Sputnik

Емблематичните мебелни комплекти, произведени в Румъния или Югославия, се оказват основни варианти за съхранение през 70-те и 80-те години на миналия век, но и „черешката“ на всяка всекидневна. Това е времето на тиковото дърво, орехът или махагоновото дърво, скучните есенни цветове и лъскавите лакирани мебели.

Признаваме: тези толкова популярни тогава тежки дървени шкафове, наричани обикновено стенка (секция), са проектирани да бъдат напърво място функционални за сметка на всички останали „несъществени“ качества. За изпълнението на тази важна цел, те имат панели за прибиране на дрехи, отделения с просторни чекмеджета и шкафове за съхранение на тонове книги, бутилки алкохол, искряща чешка стъклария, порцеланови чаени сервизи, емблематични синьо-бели фигурки „Гжел“, пластмасови играчки, десетките подаръци от роднини, снимки от детството, както и купища и купища лични сувенири.

Като се има предвид, че дървените шкафове са предназначени да събират целия живот на човека, хората трябва да чакат с месеци, за да закупят своите комплекти от три или пет части. Такива мебели всъщност струват много скъпо. Тези, които имат късмета да печелят 90 рубли на месец, успяват да се доредят за своята система за съхранение, която всъщност заема много място в стаята.

Така желаната стенка се произвежда най-вече в Източна Германия или съседна Полша и може да струва двойно на това, което едно семейство печели за година (което е над 2000 рубли). 

Пиано

Наталия и Владимир Баслерови със сина им Сергей в нов апартамент

Наталия и Владимир Баслерови със сина им Сергей в нов апартаментОлег Пороховников/TASS

Лакираните мебели се много предпочитани в съветските домакинства – в допълнение към подовата лампа и пианото в хола.

Музиката е жизненоважен аспект от съветското държавно училищно образование. Много родители на малки деца биха направили всичко, за да им купят пиано и да ги запишат на уроци, още повече, ако децата им нямат никакъв музикален талант.

Дипломата от музикално училище е абсолютно задължителна, поради което съветските пиана като „Лира“, „Красный Октябр“ или „Заря“ трябва да бъдат притежавани на всяка цена. Например, съветските пиана „Ласточка“ струват на обикновения гражданин около 526 рубли и са със средно качество, докато известните инструменти Petrof от уважавания чешки производител могат да стигнат колосалните 1400 рубли. В крайна сметка всичко опира до парите.

Стенни килими

Семейство на бригадир

Семейство на бригадирАнатолий Кузярин/TASS

Смейте се или плачете колкото искате, но в типичната съветска всекидневна има огромни килими, окачени по стените, „циментирайки“ 1980-те години в съзнанието на няколко поколения деца като десетилетието на лошия вкус.

В най-добрите си дни, тези обикновено дебели и цветни килими, закачени по стените, наистина са олицетворение на лукса и просперитета, което ги прави важни в милиони семейни стаи в целия Съветски съюз.

Килимите обикновено са на средна цена от 200 рубли. Бившите съветски републики Азербайджан, Туркменистан и Киргизстан са лидери в производството на този остарял „луксозен“ артикул. Някои екзотични килими, покриващи целите стени, могат да достигнат дори 800 рубли.

Тези, които не могат да се впишат в статуквото по финансови причини, избират стенни гоблени на животинска тематика, за предпочитане с лебеди или елени. Често са и по-евтини. И тези гоблени и килими карат студените стени на апартамента да се изглеждат топли и меки. Затова често ги окачват над легла.

Стенният гоблен с репродукция на известната картина на Иван Шишкин и Константин Савицки „Утро в борова гора“, е сред най-търсените.

И килимите, и гоблените на фабрика „Гобелин“ са обекти със сантиментална стойност, предавани през няколко поколения, докато накрая правнуците не ги изхвърлят в кофата най-безцеремонно.

Комплект тройни огледала

Алина Башмакова/russiainphoto.ru

Някои съветски жени приемат грима си много сериозно и искат да разглеждат отражението си от всички възможни ъгли. Трикрилото огледало в рамка от дърво им дава обхвата, който търсят. То обаче изобщо не е евтино, предлага се за около 100 рубли, което се равнява приблизително на средната месечна заплата.

Традиционните тройни тоалетки с чекмеджета вероятно изглеждат страхотно в спалнята на баба ви, пресъздавайки класическите дамски будоари от XVIII век. С въртящо се на 180 градуса огледало, в съветската действителност това е много повече от парче отразяващо стъкло.

Скринът служи като многофункционално бюро, съхраняващо почти всичко, от лак за нокти и аспирин до детски учебници и шивашки списания с кройки. Но доста от тях са толкова лошо проектирани, че е невъзможно да си вземеш стол и да се настаниш удобно, тъй като се оказва твърде ниско и не можеш да сложиш краката си отдолу.

Разтегателен стол за спане

Мостри на мебели, произведени от Нарвския комбинат: сглобяема стенка и комплект

Мостри на мебели, произведени от Нарвския комбинат: сглобяема стенка и комплект „ЛаураТаркпеа Ендел/TASS

В сферата на мебелния дизайн наследството от 1970-те се крие, наред с други неща, в иновациите при креслата. Стол, който се превръща в легло, се оказва чудесно решение за малкия съветски апартамент, където обикновен диван за спане просто не се побира.

Разтегателният сол за спане с дамаска от плат или кожа не само спестява пространство, но и „убива с един куршум два заека“, като се превръща в удобна седалка за член на семейството и прилично легло за гости. Дизайнът му се оказва вечен. Столът струва „само“ около 50 рубли и е горе-долу достъпен. Когато не се използва като легло, той служи като обикновен фотьойл.

И все пак тези, които не могат да си го позволят, са принудени да купуват евтини, но практични сгъваеми легла на метални крака. Те са съществен детайл за типичното съветско семейство. Неудобни, но трайни, те струват около 15 рубли и са широко използвани в детските градини, летните лагери и дори домашните кухни, превръщайки се в едни от най-важните неща в съветските апартаменти.

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest