Общество

5 малко известни факта за Юрий Гагарин

През месец март Юрий Гагарин щеше да навърши 90 години.

Разказваме ви интересни факти за първия човек в космоса.

Губи молива си в космоса

Sovfoto/Universal Images Group/Getty Images

В бордовия дневник на полета Гагарин прави само един запис. След полета той разказва на комисията, че моливът му отлетял: винтът, на който бил закрепен към папката, се развил.

След полета той получава първия си медал „за разработване на девствени земи“.

Sputnik

Гагарин се приземява в Саратовска област, в район, който принадлежи към девствените земи. Между другото, в последстие много космонавти получават точно този медал, който е предназначен за държавните стопанства и колхозите.

Почитателите късат копчетата на униформата му

Ullstein bild/Getty Images

Първият космонавт се превръща в истинска попзвезда. На срещите почитателите се стремят не само да прегърнат героя, но и да отнесат нещо за спомен от него – по правило копчета. След такива срещи космонавтът поръчва да пришият нови на униформата му, а по време на пътувания взема запас със себе си.

Става почетен вожд на африканско племе

Павел Барашев/Sputnik

Веднага след полета Гагарин тръгва на околосветска обиколка. В Либерия той се среща между другото с представители на племето кпеле, които го избират за свой почетен вожд.

Има добро чувство за хумор

Игор Снегирьов/Sputnik

„В структурата на личността преобладават общителността, оптимизмът и здравият хумор“, посочва Министерството на отбраната в характеристиката си за космонавта. Приятели и колеги също си спомнят, че Гагарин е обичал да се шегува. Например конструкторът Евгений Шилников в своята „История на Юрий Гагарин“ споменава една от любимите му шеги: „Врабче лети, а към него – със страшна скорост ракета. Врабчето вика: „Ей, защо летиш толкова бързо?“ Ракетата: „Ако ти запалят задника, и ти ще летиш по-бързо!“.

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest