Общество

5 легенди за Байкал, най-дълбокото езеро в света

Мистериозни истории за воден дракон, загубените златни резерви на Руската империя и тунел до ничията земя. Някои от тях са истина.

Езерото Байкал в Сибир е най-старото и най-дълбоко езеро на нашата планета. Местните го почитат от векове и разказват мистериозни истории на следващите поколения. Но може ли да им се вярва? Решете сами или, още по-добре, посетете Байкал!

Легенда за ужасния дракон

Ulf Mauder/dpa/Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images

Байкал си има свое „Неси“ и историята му всъщност е доста страшна. Местните говорят, че в Мухорския залив, най-топлата част от езерото, живее „воден дракон“, който отвлича рибари в подводното си царство. Според някои слухове чудовището е нещо като гигантска есетра със зловещо лице; други твърдят, че прилича на гущер с огромни нокти и „броня“ по гърба, а трети смятат, че този звяр прилича на древен ихтиозавър, прародителят на крокодилите. За да умилостивят Байкалския звяр, само допреди няколко века местните му „принасят в жертва“ кожи, бижута и храна. Някои дори правят и „кръвни“ жертвоприношения.

Между другото, през 1980-те съветски изследователи засичат с помощта на ехолокатори 30-метров движещ се обект по дъното на езерото, но не успяват да разберат за какво точно става въпрос. Руски и чуждестранни любители на мистериите все още се опитват да намерят „чудовището“, а в социалните медии редовно се появяват снимки с размазани изображения на странни същества. Може би това е просто нов вид байкалска фауна.

Легенда за златото на Руската империя

Спускане на дълбоководен апарат

Спускане на дълбоководен апарат „Мир-2″Николай Рютин/ТАСС

Една от най-големите неразплетени исторически мистерии е къде са отишли златните резерви на Руската империя след Революцията през 1917 година. В страната бушува гражданска война между поддръжниците на царя (белогвардейците) и поддръжниците на „новия режим“ (Червената армия). Златото се мести на различни места, все по-дълбоко в Сибир. Когато попада в ръцете на болшевиките през 1919 г., се оказва, че в някои от сандъците има тухли вместо златни кюлчета. Около 180 тона са „загубени“. Някои любители на легендите вярват, че златото на Руската империя е потънало в езерото при катастрофа на влака, който го прекарва по Околовръстната байкалска жп линия.

Естествено, митовете за съкровището не дават мира на търсачите на приключения. На няколко пъти до дъното на езерото Байкал са пускани подводници „Мир“, с чиято помощ са намерени останки от вековни сандъци и дори кюлчета със златист блясък. Тези находки, обаче, така и не са изкарани заради изместването на дъното.

Легенда за р. Ангара

Скала Шаман, източно от р. Ангара

Скала Шаман, източно от р. АнгараЮрий Кавер/Sputnik

Това е може би най-романтичната и популярна легенда за Байкал. 300 реки и потоци се вливат в езерото, но само една река – Ангара, извира от него. Тя е една от главните реки в Сибир и, според старите приказки, е „дъщеря“ на Байкал.

Местните описват Байкал като богатир, който събирал „дан“ от околните земи, а дъщеря му Ангара незабавно го връщала. Тя имала само една огърлица, който не показвала на никого. Пазела я за бъдещия си съпруг. Един ден Байкал казал на всички съседни богатири, че иска да омъжи дъщеря си. Избрал ѝ за жених млад мъж на име Иркут, въпреки че тя харесвала рицаря Енисей. Но думата на баща ѝ не се цепела на две. В крайна сметка Ангара избягала от дома си, взела огърлицата си и хвърлила мънистата ѝ под краката си, раздавайки съкровището на хората. Там, където срещнала Иркут по пътя, днес се издига гр. Иркутск; там, където хвърлила мънистата, се появили други градове. А там, където срещнала Енисей, има стрела – и там р. Ангара се влива в р. Енисей.

Легенда за друг свят

brave-carp/Getty Images

Езерото Байкал е най-дълбокото езеро в света и местните знаят това още преди официалните научни изследвания. Те вярват, че има бездънна яма, която води до открития океан или до долния свят. Говори се, че над ямата на повърхността има водовъртеж, който е поглъщал минаващите лодки. За първи път приблизителната дълбочина на езерото е изчислена през 1930-те, като оттогава информацията непрекъснато се актуализира. Оказва се, че средната дълбочина на езерото Байкал е 740 м, но има и по-ниски части, както и едно място с дълбочина 1642 м и то точно на мястото, описано в легендите. „Бездънната яма“ се намира в тектонски разлом.

Легенда за името

Байкал от Космоса

Байкал от КосмосаNASA

Учените все още спорят за възрастта на езерото Байкал (основната теория е, че то е на 25-35 милиона години, но според някои то е на около 150 000 години и дори на само 8000 години) и за произхода му (дали някога то е било вулкан или се е образувало от разместване на земните пластове). Знае се, че около езерото са живели хора още през II в.пр.н.е., като те са били от различни народности. Но всички те наричат езерото по подобен начин. „Бай“ на много езици означава „велик“. На бурятски „Байгал-далай“ означава „голяма водна маса, като море“; на якутски „байхал“, „байгал“ означава „голяма, дълбока вода“. Има легенда, че езерото Байкал се е образувало на мястото на „огнедишаща планина“, т.е. вулкан, а името му означава „стоящ огън“.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest