Общество

5 легендарни съветски телевизионни водещи

Те стават царе и царици на съветския ефир.

Анна Шатилова (р. 1938)

Игор Михалев/Sputnik

Като студентка във Физико-математическия факултет Анна Шатилова неочаквано преминава конкурса за централното радио на СССР. От 500 души само тя и още четирима кандидати са избрани от известния съветски диктор Юрий Левитан и колегата му Олга Висоцкая. По-късно легендите на съветското радио стават нейни ментори.

През 1962 г. тя преминава в Централната телевизия на СССР. Работи в ефир до 1995 година. Над 30 години е един от водещите телевизионни говорители в страната.

Шатилова става първата водеща на основното новинарско предаване на страната „Время“. Тя води „Голубой огоньок“ – основният атрибут на Нова година в СССР, работи при излъчването на Парада на победата на 9 май на Червения площад и демонстрации, както и на други големи събития. А през 1973 г. преподава уроци по руски език по японската телевизия.

Игор Кирилов (1932-2021)

Виталий Арутюнов/Sputnik

Друг символ на съветската епоха: той води програмата „Время“ по Централната телевизия над 20 години и публиката го обиква заради неговата запазена марка – „сребрист“ баритон. Именно Кирилов на 4 октомври 1957 г. съобщава информацията за изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, а на 12 април 1961 г. – за полета в космоса на Юрий Гагарин. Освен това той чете новогодишните обръщения към народа от името на ръководството на СССР.

Дълги години той е партньор на Анна Шатилова: заедно те водят предаването на паради от Червения площад. Тази телевизионна двойка е неразделна част от церемонията на 9 май години наред.

Кирилов често е канен в документални филми, в игрални филми за епизодични роли и озвучаване. Води радио програми и се появява в реклами. Записите на гласа на Игор Кирилов могат да бъдат чути в Russ на Sting, I Want You Now и To Have and To Hold на групата Depeche Mode.

Валентина Леонтиева (1923-2007)

Валерий Шустов/Sputnik

Валентина Леонтиева по образование е актриса, а кариерата си в телевизията започва като говорителка. 

Тя работи за най-широката аудитория: води и предавания на демонстрации, и „Голубие оконки“, и детските програми – „Лека нощ, деца!“, и „На гости на приказката“ – предаване, което запознава децата със съветски и чуждестранни филмирани приказки. Младите зрители особено харесват програмата за възможността да изпращат писма до „леля Валя“, защото тя чете някои от тях в ефир.

Най-яркият проект на водещата става програмата „От цялата си душа“, която си спечелва славата на „най-душевната“ в телевизията. Леонтиева пътува из страната и провежда срещи с работници от заводи, фабрики, учреждения и събира пълни зали на местните дворци на културата. Героите на изданията са обикновени работници, ветерани от войната и на труда. В тези гастролиращи срещи-предавания участват известни артисти и естрадни певци. Проектът е в ефир от 1972 до 1987 г. и е удостоен с висока държавна награда.

През 2013 г. в Уляновск е създаден Международният филмов фестивал „От цялата си душа“ на името на Валентина Леонтиева. Именно в района на Уляновск тя прекара последните години от живота си.

Ангелина Вовк (р. 1942)

Николай Малишев/ТАСС

Започва кариерата си и като директор на новинарските програми и разкрива таланта си и на водеща на детски телевизионни предавания. „леля Лина“ води 20 години основната програма в СССР за деца „Лека нощ, деца!“.

Вовк става известна и като водещ на концерти и музикални програми. С нейно участие през 1993 г. в Русия е възроден легендарният фестивал на естрадната музиката „Песен на годината“, който се провежда без прекъсване в продължение на 30 години – от 1971 до 1991-а. Тя води събитието 17 пъти и става негов абсолютен рекордьор.

През 2013 г. Ангелина Вовк учредява международния телевизионен фестивал-конкурс за деца „Песничка на годината“. Той се провежда ежегодно във Всеруския детски център „Орльонок“ на брега на Черно море.

Юрий Сенкевич (1937-2003)

ТАСС

Главният пътешественик на страната: в продължение на 30 години той е водещ на най-старата съветска телевизионна програма „Клубът на пътешествениците“ (излъчена е за първи път през 1960 г. под името „Клуб на кинопътешествията“). Именно при него програмата достигна максималната си популярност и след смъртта на водещия през 2003 г. е спряна.

Юрий Сенкевич по професия е военен лекар. Работи в Института по авиационна и космическа медицина на Министерството на отбраната на СССР. Там той подготвя кучетата Угольок и Ветерок за изстрелване в космоса през 1966 година. Самият той също е се явява на селекция за полет, но вместо това заминава за Антарктида, за да проведе изследвания върху възможностите на човешкия организъм.

Като лекар Сенкевич участва в експедициите на норвежкия пътешественик Тор Хейердал през 1969, 1970 и 1977 година. А през 1982-а той придружава първите съветски алпинисти, които изкачват Еверест. Това са първите собствени снимки на „Клуба на пътешествениците“.

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest