Общество

5 характеристики на руския Су-57, които са проблем за НАТО

Руският изтребител Су-57 има напреднали възможности, които могат да представляват заплаха за силите на Северноатлантическия алианс.

Това смята редакторът на издание The National Interest Марк Епископос, който посочи петте главни особености на руския самолет от пето поколение.

Първото, което посочва авторът, е „великолепната аеродинамика и свръхманевреност“. Тримерното управление на вектора на тягата, способността да развива свръхзвукова скорост без форсаж и обсегът на  полета правят изтребителя високоефективен в различни сценарии за въздушен бой.

Номенклатурата на използваното въоръжение е още едно преимущество на Су-57. Самолетът, предназначен основно за завоюване на превъзходство във въздуха, има мощен арсенал от ракети „въздух-въздух“ с впечатляващ обсег на поразяване. Но Су-57 е способен да нанася удари и по наземни обекти с ракети и управляеми бомби. Изтребителят ще се ползва и като носител на хиперзвукови ракети Х-47М2 „Кинжал“.

Иновационната авионика на Су-57 го прави заплаха за „особено ценни въздушни цели“. Разнообразната електроника опростява откриването на самолети на врага, включително стелт такива, на големи разстояния. Тя също така предлага на пилота най-ефективните варианти за атака.

Бойните възможности на изтребителя се увеличават и от безпилотния апарат „Охотник“ – както отбелязва Епископос, това е верният другар на Су-57, който му помага в разузнавателните задачи и предаването на данни. Дронът „Охотник“ може да нанася и удари.

Всички гореизброени особености са допълнени и от цената на самолета, твърди редакторът. По негови думи за последните години руснаците са успели да понижат цената на Су-57, което значително оптимизира серийното производство на самолета и прави машината конкурентоспособна на международния пазар, пояснява „Российская газета“.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest