5 градски легенди и страшни истории, които се разказват в Съветския съюз

Отровна дъвка, китайски килими с призрачни образи, появяващи се върху тях в тъмното, и смъртоносни колорадски бръмбари – СССР има много „страшни истории“, циркулиращи сред жителите му и понякога разкриващи истинските страхове на съветските хора и ръководството на комунистическата партия.

Съветската пропаганда благоприятства търсенето на врагове и скрити значения, дори там, където няма такива (както например историята за снимката на пламък върху кибритена кутия, в която някои виждат профила на „врага на народа“ Лев Троцки). Има много страшни градски легенди, които често „помагат“ на хората да си обяснят и осмислят всичко, което им се струва непонятно или непознато, особено ако идва от чужбина.eva.1/meshok.net

„Слуховете, градските легенди, включително страшните истории, възникват и се разпространяват, защото хората се нуждаят от тях“, пишат фолклористите и „събирачи“ на градски легенди Александра Архипова и Анна Кирзюк в книгата си „Опасни съветски неща. Градски легенди и страхове в СССР“ (НЛО, 2020). Авторите отбелязват, че тези легенди са полезни, ако искаш да скриеш мрачната реалност от самия себе си. Ето някои от тях.

Мао Дзъдун възкръсва от мъртвите

С. Ятмасов

След като култът към личността на Сталин е осъден, отношенията между СССР и Китай се влошават. Китай започва да води антисъветска пропаганда и на границата между двете страни има чести въоръжени сблъсъци. Съветските граждани се страхуват от нахлуване на китайската армия и саботажи в страната, извършени от привържениците на Мао: те са накарани да повярват, че над тях е надвиснала „китайска заплаха“. Тези страхове намират отражение в градска легенда, която циркулира през втората половина на 1960-те години.

Една жена си купува китайски килим и го окачва на стената. През нощта синът ѝ, който спи в съседство, чува писъци и вика полицията. Намират жената мъртва и с ужасен израз на лицето си. Проницателен полицай гаси светлината и всички виждат изображение, светещо върху новото килимче в тъмното: Мао Дзъдун лежи в ковчег със скръстени ръце на гърдите си, като държи свещ, горяща със зелена светлина.

Според легендата китайците, за да отдадат почит на лидера си, бродират килими, след това доставяни в СССР, с неговото изображение с фосфоресциращи нишки, така че хората да умрат от ужас.

Американците и техните биооръжия

Global Look Press

След Втората световна война селското стопанство е заплашено от колорадските бръмбари, които унищожават картофените култури. Според съветския министър на земеделието бръмбарите всъщност са акт на саботаж от страна на американците. Този градски мит се разпространява светкавично и дори е отпечатан във всички съветски вестници, както и в тези в страните от Източния блок. Бръмбарите се забелязват на все повече места, докато хиляди ученици са изпратени на нивите, за да ги събират ръчно и дори да търсят ампули с отрова.

Между другото, през 70-те години на миналия век се появява друга версия на тази легенда, според която американците разпръскват кърлежи в ампули по Байкало-Амурската жп линия, чието строителство тъкмо навлиза в последните си етапи.

Шпионски джаджи, които показват хората голи

Всеволод Тарасевич/МАММ, russiainphoto.ru

Въпреки че филмите за Джеймс Бонд не се прожектират в СССР, слуховете за най-невероятни шпионски джаджи достигат и до съветските хора. Легендите за чудесата на западната технология, „способна на всичко“, са ужасяващи. Същевременно много от тях по някаква причина се свързват с виртуален стриптийз. Например, има градска легенда за специални японски очила, през които човек може да вижда хората голи.

Има и легенди за чужденци, които снимат съветските жени по бански на плажа със специален червен филм. Когато филмът се прояви, банските костюми изчезват, а нечестивите чужденци отпечатват голите снимки на съветските жени и разпространяват тази „порнография“ в родината си, за да компрометират СССР.

Отровна дъвка и бонбони

Getty Images

Практически не се допускат чужденци зад Желязната завеса, така че когато в края на 1950-те години в СССР започват да се провеждат международни младежки фестивали, съветските хора се плашат от „нашествието“ на гости от чужбина. Неизбежно този страх се проявява в нови градски легенди, много от които включват „опасен подарък“. Хората вярват, че гостуващите чужденци дават на децата отровни сладки (тази легенда се ражда, след като швед подарява на дете горчиви лакрицови бонбони), химикалки и играчки, пълни с бомби или отрова.

Предмет, „обгърнат“ в особена опасност, е дъвка, за която всички съветски деца мечтаят. Според градските митове чужденците пълнят дъвките с отровни микроигли и натрошено стъкло. Също така съществува популярното вярване, че ако глътнеш дъвка, устата ти ще се покрие с мухъл.

Говори се, че подаряваните дъвки и бонбони се възприемат като акт на превъзходство от хитрите капиталисти. Носи се слух, че чужденците се снимат как дават благинки на съветските деца, а след това, показвайки тези снимки вкъщи, казват, че те просят по улиците.

Опасни лекари евреи

Валерий Зуфаров /TASS

В началото на 1950-те години в СССР е образувано наказателно дело срещу лекари, които уж планират да отровят Йосиф Сталин и партийния елит. Известният „заговор на лекарите“ е придружен от слухове за еврейска конспирация, а това плаши много хора в Съветския съюз.

То поражда невероятни легенди. Някои казват, че „злите“ еврейски лекари биват арестувани навсякъде, но когато са заловени, те казват, че хиляди други продължават да борят за каузата. Някои пък твърдят, че чрез ваксинация в училищата лекарите разболяват децата от рак и туберкулоза, или че разпространяват хапчета, пълнени с парчета олово или тел.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest