Общество

5 факта за най-зловещите руски слепи кучета

Истински земен трус: огромни зъби, атрофирали очи и огромно желание ДА КОПАЕ. Запознайте се с този еволюционен феномен.

Повечето слепи кучета обитават Източна Европа и Азия. В Русия те живеят дори в районите с вечна замръзналост.

1. Най-големите слепи кучета

SSPL/Getty Images

Два от петте съществуващи вида слепи кучета живеят в Русия: голямото и гигантското. И двата вида са по-големи от роднините си: голямото сляпо куче дотига тегло от 700 г., а гигантското може да порасне до над 1 кг. Това е 10 пъти повече от средностатистическата къртица!

Голямото сляпо куче е широко разпространено във Волжка област, Северен Кавказ и южните степи на Русия. Гигантското се среща не само там, но дори и в планинските райони на Урал, включително в земите с вечна замръзналост. Някои учени смятат, че то е отделен вид – уралско сляпо куче.

2. Няма нужда от очи

Legion Media

Ако го погледнете, ще ви се стори, че сляпото куче просто е затворило очи, но то изобщо няма очи, макар че има място, където биха могли да се намират.

Сляпото куче всъщност няма нужда от очи, защото постоянно живее под земята и се храни с корените на растенията. За да оцелее, са му нужни само уши, скрити под сивата му козина, и огромни предни зъби, които използва, за да копае и да яде.

3. Роден архитект

Legion Media

Само си представете – този звяр на практика прекарва целия си живот под земята, където непрекъснато копае дупки. Слепите кучета са единаци и всяко от тях копае не само една дупка, а цяла система от подземни разклоняващи се пасажи. Най-често дупките им са на две нива: горното е с дълбочина 20 см – тук слепите кучета събират храната си и я носят в хранилища на долното ниво на дълбочина 3-4 метра. Средно едно животно складира до 10 кг резерви за зимата. Дупките им на руски се наричат „слепишини“.

4. Най-вероятно никога не сте виждали сляпо куче

Legion Media

Слепите кучета излизат над земята много рядко. Понякога те копаят дупките си в дворовете на хората и е възможно да се натъкнете на тях именно там!

На един хектар земя е възможно да живее популация от до 20 слепи кучета, като всяко от тях може да прокопае огромни пасажи с входове и изходи. Обикновено те не живеят в обработваеми земи, тъй като не обичат шума и вибрациите от селскостопанската техника, но е възможно да се настанят в градина. Ако това се случи, може да се сбогувате с реколтата си от картофи, моркови и лук – о, и с лалетата, защото те ще ги изядат всичките!

5. Някои са защитени

Legion Media

Голямото сляпо куче е изключително често срещан вид. Любителите на градинарството водят непрекъсната борба с него и често губят. Това животно не се страхува от нищо, с изключение на шума.

Гигантското сляпо куче, от друга страна, се среща рядко в природата (и в градините) и дори е в Червената книга на застрашените видове.

Разбира се, не бива да се опитвате да хванете или да опитомите сляпо куче – като всички диви животни, то не обича хората, може да хапе и да пренася опасни болести.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest