Общество

5 антични града, които можете да посетите в Русия

Някога по черноморското крайбрежие на нашата страна е имало гръцки колонии, след които са останали разкошни руини на тази изчезнала цивилизация.

През VII-XVI век пр. н. е. гърците започват да се заселват по северното крайбрежие на Черно море и да създават там свои колонии. На Керченския и Таманския полуостров, както и на западния бряг на Азовско море (или както гърците го наричат Меотида), се създава Боспорското царство, което просъществува чак до VI век от новата ера. Древните гърци са наричали сегашния Керченски пролив между Крим и Таман Кимерийския Босфор (а познатия ни Босфор – Тракийския Босфор).

  1. Пантикапей 

Руини от античния Пантикапей в Керч

Руини от античния Пантикапей в КерчClipper (CC BY-SA 3.0)

Столицата на Боспорското царство е град Пантикапей. Основан е на Керченския полуостров в Крим още през VII век пр. н. е. на територията на съвременния град Керч. Именно поради това се смята за най-древния град в Русия.

Царска могила в Пантикапей

Царска могила в ПантикапейВодник, Anatoly Shcherbak (CC BY-SA 3.0)

Руините на грандиозния акропол, чийто главен храм е бил посветен на Аполон, са оцелели до наши дни. А също и величествената царска могила – гробницата на династията на Спартокидите, управлявали Боспорското царство.

Саркофаг от Мирмикион в колекцията на Ермитажа.

Саркофаг от Мирмикион в колекцията на Ермитажа.Sailko (CC BY-SA 3.0)

На територията на съвременния Керч има и редица руини на други древни градове и селища. Най-големият от тях:

  • Нимфеум (част от Делийския морски съюз и плащащ данък директно на Атина),
  • Мирмикион (през XIX в. е открит голям некропол на древния град, където са запазени мраморни саркофази),
  • Порфмий (отбранителен град, който защитава Керченския пролив),
  • Тиритака (където по време на разкопките са открити много каменни вани за осоляване на риба).

Вани за осоляване на риба в Тиритака

Вани за осоляване на риба в ТиритакаKbda3200 (CC BY-SA 3.0)

  1. Херсонес или Херсон

Базилика в Херсонес (на заден план съвременният православен Владимирски събор)

Базилика в Херсонес (на заден план съвременният православен Владимирски събор)Burliai (CC BY-SA 3.0)

Една от най-известните и големи древни руини е град Херсонес или както гърците са го наричали Таврически Херсонес („Таврида“ те са наричали Крим). Този град в югозападната част на Крим е основан през V век пр. н. е. и просъществува по-дълго от други антични полиси и селища – до XIV век, въпреки че води многобройни войни.

В Херсонес са запазени руините на античния театър, базиликата, крепостната стена и други постройки.

Античен театър в Херсонес

Античен театър в ХерсонесАндрей Бутко (CC BY-SA 3.0)

Херсонес се намира на територията на съвременен Севастопол. Той е един от малкото, който пряко е свързан с историята на Русия. Смята се, че именно тук през 988 г. княз Владимир, светецът на Русия, приема християнството.

  1. Фанагория

Мащабни разкопки във Фанагория

Мащабни разкопки във ФанагорияВиталий Тимкив/Sputnik

Днес името „Фанагория“ се свързва преди всичко с марката вино и голяма винарна. Но всъщност това е голям древен град на Таманския полуостров (съвременното село Сенной в Краснодарския край). Основан е през VI век пр. н. е. и е смятан за втората столица на Боспорското царство след Пантикапей.

Древногръцки съдове във формата на сфинкс и на Афродита, намерени при разкопки на некропол във Фанагория.

Древногръцки съдове във формата на сфинкс и на Афродита, намерени при разкопки на некропол във Фанагория.Ермитаж; Joanbanjo (CC BY-SA 3.0)

Фанагория е голям икономически център и богат град. Разкопките на мястото му започват през XVIII в. и продължават и до днес. Тук са открити останките от светилище на Афродита, десетки могили с предмети от благородни метали, както и много монети и други древногръцки артефакти. През 2019 г. на дъното на Таманския залив, близо до Фанагория, е открит един от най-древните военни кораби в света от II-I век пр. н. е.

Днес Фанагория е музей-резерват. Можете да се разходите из 3D визуализацията на разкопките онлайн тук

  1. Горгипия

Археологичен музей-резерват Горгипия

Археологичен музей-резерват ГоргипияЮрий Абрамочкин/Sputnik

Градът е основан през V век пр. н. е. на територията на съвременната Анапа (Краснодарския край). Той е кръстен на Горгип, брат на боспорския цар, който го изпраща тук като управител. Преди това тук се е намирало пристанището Синд, столицата на държавата на племето Синд, а тя пък става част от Боспорското царство.

Златни предмети от саркофаг от II-III в. от новата ера

Златни предмети от саркофаг от II-III в. от новата ераЮрий Абрамочкин/Sputnik

Разкопките в Горгипия разкриват цели блокове от древния град. Запазени са каменни улици и много мазета на къщи. А в криптите са намерени непокътнати саркофази и златни съкровища.

  1. Танаис

Руини на Танаис

Руини на ТанаисАлександър Поготов

Този град е основан от преселници от Боспорското царство през III век пр. н. е. на североизточния бряг на Азовско море, в делтата на Дон (който гърците наричали още Танаис). Днес това е Ростовска област.

В музея в Танаис се съхраняват многобройни глинени амфори, намерени по време на разкопките

В музея в Танаис се съхраняват многобройни глинени амфори, намерени по време на разкопкитеАлександър Поготов

Това е бил голям търговски център, който е продавал на номади амфори с вино и зехтин, които са доставяни от гръцките острови (на първо място Родос) и други полиси. Градът е имал укрепена цитадела, чиято цел е да го брани от номадите, но и тя не е могла да предотврати многократните набези и разрушения. И през V в. градът престава да съществува, изоставен от жителите след поредното нашествие.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest