Общество

4 причини да гледате „Петрови с грип“ на Кирил Серебренников

Този страхотен филм беше показан на Филмовия фестивал в Кан и е приятен микс от мразовити руски гледки и ретро съветска атмосфера.

Тримата членове на семейство Петрови са болни. Един по един те падат в плен на грипа и разкриват какво се случва на хората, когато умът им е покосен от треска. На 11 февруари 2022 г. филмът дори излезе по кината във Великобритания. И вие не бива да го пропускате.https://www.youtube.com/embed/93Gqd0gw4p4

Базиран на бестселър

Романът „Петрови с грип“, написан през 2016 г. – няколко години, преди да избухне пандемията от COVID-19, е дебютът на Алексей Салников като писател и се превръща в хит в Русия.Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Докато много съвременни писатели обикновено се отдават на далечното минало в книгите си, Салников избира по-близкия до съвремието период на СССР, а героите му са съвсем обикновени хора. Руските писатели са изумени от живия сюжет и съвременната атмосфера с носталгичен съветски чар.Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Ето и сюжетът: точно преди Нова година семейство Петрови се разболяват, но за разлика от глобалната карантина заради коронавируса, те продължават да живеят нормално, докато са болни от грип – трябва да ходят на работа, да се готвят за почивката и да заведат сина си на детско парти по случай Новата година. Но докато телата им се движат, умовете им са обхванати от предизвикани от болестта бълнувания.

Грипът е сюрреалистичен

Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Филмът потапя зрителите в изкривения ум на хората, които са болни от грип. Преживяването е психоделично, а фантасмагоричните кадри ни въвеждат в техните обладани от треската умове.

Един от главните герои – г-н Петров, взема лекарство с отдавна изтекъл срок на годност. То не сваля температурата му, но за сметка на това го вкарва в цял водовъртеж от странни ситуации. Тялото и умът му като че ли работят без координация помежду си в една замъглена и непрекъснато променяща се среда.

Синът му – Петров младши, също се разболява от грип, но не може да пропусне новогодишното парти, където ще има много лакомства. В ума си бащата Петров се връща във времето и се вижда като малко момче на същото парти. Черно-белите му спомени съживяват съветската реалност, пияния Дядо Мраз и дори студенината на ръцете на Снежанка…Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Най-изненадва героят на майката и съпругата – г-жа Петрова. Тя е скромна и свита библиотекарка, но грипът я превръща във вампирясал маниак…

„Ама че грип е това: той те потапя в една дълбоко странна и обезпокоителна версия на реалността“, пише в един от коментарите потребител на Rotten Tomatoes.

Най-руският филм за последните години

Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Въпреки че е силно сюрреалистичен, филмът в същото време е много реалистичен. Всяка сцена може да е плакат на руския живот, а сценографията и костюмите са пресъздадени до съвършенство.

В приглушени тонове, филмът изобразява мрачния областен град Екатеринбург, кишата и снега на декември, новогодишната суматоха, апартамента с килими по стените и малка кухня, както и прашна библиотека. Дори старият автобус с намръщени пътници е абсолютно като в истинския живот.

Страхотен актьорски състав и екранизиран от един от най-талантливите руски режисьори

Кирил Серебренников/Hype Film, 2020

Сред актьорите във филма се открояват имената на някои страхотни майстори. В ролята на г-жа Петрова се превъплъщава Чулпан Хаматова, а г-н Петров е изигран от харизматичния Семьон Серзин. Кратка, но дръзка роля има и Юлия Пересилд – първата актриса, пътувала в космоса.

Няколко от актьорите във филм признават, че предложението да участват във филм на Кирил Серебренников е било твърде добро, за да го отхвърлят. Въпреки че е известен като един от водещите театрални режисьори в Русия, Серебренников е и именит създател на филми.

Филмите му участват в едни от най-престижните вестивали: „Да играеш жертва“ е носител на Голямата награда на Филмовия фестивал в Рим през 2006 година; „Измяна“ е номиниран за „Златен лъв“ на Филмовия фестивал във Венеция през 2012 г., а „Ученикът“ и „Лято“ правят своята премиера на Филмовия фестивал в Кан през 2016 и 2018 г.. „Петрови с грип“ е третият филм на Серебренников, чиято премиера се състои в Кан.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest