30 самолета и вертолета прелетяха над центъра на Петербург

Военните самолети се подготвят за парада в чест на 75-годишнината от Голямата победа, който ще се проведе на Дворцовия площад на 24 юни.

Сутринта на 17 юни над центъра на северната столица на Русия прелетяха 30 самолета и хеликоптера, съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг (ЗВО), пише ТВ „Звезда“.

„В Санкт Петербург се проведе първият тренировъчен полет над града, в него участваха 30 самолета и хеликоптера“, се казва в доклада.

По време на въздушната част на военния парад зрителите ще видят вертолета Ми-26, многоцелевия вертолет Ми-8, ударните вертолети Ми-24 и Ка-52 „Алигатор“, както и транспортните самолети Ан-26, Ан-12 и Ту-134, изтребителите Су-35С, Су-30СМ, изтребител-бомбардировача Су-34 и прехващачите МиГ-31БМ.

В сряда вечерта на Дворцовия площад ще се проведе и първата тренировка на пехотата, която ще вземе участие в парада. Общо в събитието в Санкт Петербург се планира да се включат около 4800 военни, служители на силовите структури, юнармейци, както и курсанти и студенти от военни учебни заведения.

Ми-26 е най-тежкият транспортен хеликоптер в света. Той може да превозва до 20 т товари. Излетната маса на машината достига 56 т, крейсерската скорост – 255 км/ч, а обхватът на полета с основните резервоари за гориво е 800 км.

Ми-8 може да транспортира до 36 десантчици или 4 т товари на разстояние повече от 1000 км. Той е разработен под ръководството на Михаил Мил през 1960-теи е най-масовият двудвигателен вертолет в света. От началото на експлоатацията му са създадени повече от 12 000 от тези вертолета в десетки модификации.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest