Общество

3 теории на конспирацията за САЩ, подклаждани от КГБ

По време на Студената война дезинформацията е смъртоносно оръжие, което помага да се прокарват интересите на СССР.

СПИН е създаден от Пентагона

Лабораторен техник тества кръвни проби за ХИВ и/или СПИН, Ню Йорк, Ню Йорк, 11 декември 1986 г.

Лабораторен техник тества кръвни проби за ХИВ и/или СПИН, Ню Йорк, Ню Йорк, 11 декември 1986 г.Allan Tannenbaum/Getty Images

На 30 март 1987 г. милиони американци чуват шокираща новина по националната телевизия: „… вирусът, който причинява СПИН, е изтекъл от американска военна лаборатория, която провежда експерименти с биологично оръжие“, съобщава водещият на новините по CBS.

Related

Как КГБ убеждава света, че СПИН е изобретение на Пентагона?

Преди новината да стигне до американската аудитория, тя вече е подкопала американските интереси по целия свят. Както се оказва по-късно, зад добре оркестрираната дезинформационна кампания стои КГБ.

През цялата Студена война съветските тайни служби се стремят да накърнят вечния враг на СССР, докато в същото време САЩ печелят на своя страна възможно най-много страни от третия свят.

Отдел „А“ от Втора главна дирекция на КГБ, който като цяло отговаря за контраразузнаването, е натоварен със задачата да оформя възгледите на хора и групи, които са враждебно настроени към съветските интереси чрез тайни инициативи и кампании, целящи да повлияят чуждите правителства и общественото мнение в чужбина.

Директор на Института по вирусология

Директор на Института по вирусология „Д.И. Ивановски“ на Академията на медицинските науки на СССР Виктор Михайлович ЖдановЛев Портер/ТАСС

Историята за СПИН е успешна дезинформационна кампания на отдел „А“ с кодовото име „Операция ИНФЕКЦИЯ“.

Първоначално КГБ пуска статия в местен вестник в Ню Делхи, Индия и оттам тя придобива лавинообразен ефект. Цитирана е от различни вестници по цял свят и в крайна сметка стига до американската национална телевизия. Историята се трансформира, тъй като е препубликувана множество пъти, но в основата си остава същата: СПИН е създаден от човека, разпространен е от американската армия и болестта засяга основно маргинализирани общности в САЩ и в чужбина.

Въпреки че именитият съветски вирусолог Виктор М. Жданов публично отхвърля тези твърдения, увреждането на американските интереси вече е факт. Измислената история подкопава изгледите договорите за наем за базите да бъдат удължени и създава и други проблеми на САЩ в държави като Южна Корея, Никарагуа, Панама, Турция, Кения, Заир и др.

„След като конспиративната теория за СПИН се загнезди в глобалното подсъзнание, тя се превърна в пандемия сама по себе си. Като всяка добра история, тя се разпространяваше най-вече от уста на уста, особено сред най-засегнатите подгрупи. След като беше успяло ефективно да впрегне динамиката на слуховете и теориите на конспирациите, разузнаването на съветския блок беше създало едно чудовище, което надживя създателите си“, пише за съветската тайна операция историкът Томас Богард.

ЦРУ планира да убие Кенеди

Президентът и г-жа Джон Ф. Кенеди се усмихват на тълпите, нареждащи се по пътя им в Далас, Тексас, на 22 ноември 1963 г. Минути по-късно президентът е убит, докато колата му минава през Dealey Plaza

Президентът и г-жа Джон Ф. Кенеди се усмихват на тълпите, нареждащи се по пътя им в Далас, Тексас, на 22 ноември 1963 г. Минути по-късно президентът е убит, докато колата му минава през Dealey PlazaBettmann/Getty Images

Две години след комисията „Уорън“, създадена от Линдън Джонсън за разследването на покушението срещу Джон Кенеди, заключава, че фаталният изстрел, убил Кенеди, е изстрелян от Лий Харви Осуалд, се появява неочакван обрат.

Related

„Беше лош стрелец“: животът на Лий Харви Осуалд в СССР

Окръжният прокурор на Ню Орлиънс Джим Харисън започва собствено разследване на убийството на президента Кенеди. За всеобщ шок той арестува американския бизнесмен Клей Шоу и го обвинява, че е автор на заговора, завършил със смъртта на президента Кенеди.

Новият обрат в престъплението на века вещае огромни поражения за САЩ. Още по-лошото е, че по време на разследването наяве излизат връзките на Клей Шоу с ЦРУ. Очевидно, Шоу фигурира в базата данни на ЦРУ като източник на Вътрешната служба за контакт на агенцията – отдел, който отговаря за връзки с американски граждани, пътували в чужбина и способни да получават важна чужда разузнавателна информация рутинно. Разследването на Джин Харисън допуска, че убийството на Кенеди е резултат от местна конспирация.

Клей Шоу е оправдан от журито след по-малко от час обсъждане

Клей Шоу е оправдан от журито след по-малко от час обсъжданеНационалната администрация за архиви и досиета на САЩ

Около времето на ареста италианският ляв вестник „Paese Sera“ публикува статия за връзките между ЦРУ и Шоу. Според публикацията Клей Шоу не бил обикновен международен бизнесмен – напротив, бизнесът му бил прикритие на истинската му самоличност: шпионин на ЦРУ. Изданието обвинява Шоу, че се занимава с псевдо-търговски дейности чрез „Чентро Мондиале Комерсиале“ – организация за подкрепа на търговията, която, според статията, е създадена от ЦРУ за тайни операции и политически шпионаж в Италия.

Твърденията са препечатани в други леви издания, включително в съветския вестник „Правда“, и в крайна сметка предизвикват медийна буря в САЩ.

Според дневника на редактора на LIFE Ричард Билингс, който работи тясно с окръжния прокурор Джин Харисън в ранните етапи на разследването, статията в „Paese Sera“ и препечатките ѝ уверяват Харисън, че теорията му е правилна, и го карат да се задълбае още повече във връзките на Шоу и ЦРУ, въпреки несъгласието на водещите му асистенти.

В крайна сметка, КГБ решава да финансира издаването на книги, които намекват, че Джон Кенеди е жертва на заговор на десницата. Въпреки че Клей Шоу е оневинен от журито, връзката на мъжа с ЦРУ се загнездва в подсъзнанието на много американци и засилва една от най-популярните теории на конспирацията на XX век.

Американското правителство създава фалшивия активист Мартин Лутър Кинг-младши

Лидерът на защитата на гражданските права преподобният Мартин Лутър Кинг младши изнася реч пред тълпа от приблизително 7000 души на 17 май 1967 г. в Sproul Plaza на UC Berkeley в Бъркли, Калифорния

Лидерът на защитата на гражданските права преподобният Мартин Лутър Кинг младши изнася реч пред тълпа от приблизително 7000 души на 17 май 1967 г. в Sproul Plaza на UC Berkeley в Бъркли, КалифорнияАрхив на Майкъл Окс/Getty Images

Когато се появява феноменът на Мартин Лутър Кинг-младши, съветската власт първоначално планира да го използва в своя полза. Планът е прост: да се изобличи расовата несправедливост в САЩ и да се спечелят страни от третия свят в Африка и други части на света в момент, в който и двете суперсили търсят съюзници на своя страна в Студената война.

В това отношение появата на Мартин Лутър Кинг е положително събитие за КГБ, тъй като за службите неговата кампания пасва на целите им да изобличат най-лошите черти на американския империализъм и расово неравенство, които са в ядрото на капиталистическия блок.

КГБ, обаче, скоро се разочарова от непрекъснатото говорене на Кинг за американската мечта и от стратегията му, която се характеризира с отказ от насилие и гражданско неподчинение.

Инцидент на 133-та улица и Седмо авеню в нощта, докато Харлем е разкъсван от безредици

Инцидент на 133-та улица и Седмо авеню в нощта, докато Харлем е разкъсван от безредициBuyenlarge/Getty Images

По ирония на съдбата, докато висшето ръководство на ФБР се опитва да заклейми Кинг като инструмент за съветско влияние и заплаха за американската сигурност, КГБ мобилизира свои агенти за кампания за очерняне на лидера на американското движение за граждански права.

Агентът от КГБ Юрий Модин поръчва няколко статии във вестници, публикувани на африканския континент, които обрисуват Кинг като агент на американския империализъм, тайно финансиран от американското правителство, за да озапти и да засенчи истинските активисти за гражданските права в САЩ.

На всичкото отгоре, КГБ упълномощава свои агенти в САЩ да изобличат „бруталните терористични методи, които правителството използва, за да потисне движението за права на чернокожите“. Може би целта на дезинформационната кампания е да се предизвика насилствена расова борба в задния двор на идеологическия враг на СССР.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest