3 шамара, които шокират цял СССР

В СССР шамар в лицето на погрешен човек може да те изпрати в концентрационен лагер или дори да осъди семейството си на смърт, но ще бъдеш изненадан, че последният президент на СССР някога е бил зашлевен от обикновен гражданин, въпреки последствията.

Неотдавнашно състезание по шамаросване в Русия привлече много внимание. Припомняме три събития от съветската история, при които шамар по лицето е довел до големи неприятности.

Осип Манделщам на Алексей Толстой

Sputnik; Б. Вабисович/ТАСС

Осип Манделщам, който вероятно е един от най-великите поети на Русия, и неговата съпруга Надежда, са много бедни и едва свързват двата края. При все това Осип се съгласява да даде на заем на приятеля и събрата по перо в общежитието за писатели на бул. „Тверской“ Сергей Бородин 75 рубли – пари, с които Осип и съпругата му могат да изкарат цял месец.

Бородин обаче не бърза да му върне парите. Когато Осип вижда, че съпругата на Бородин носи две бутилки вино у дома, той е разгневен от факта, че семейство Бородин не са върнали парите, но въпреки това си позволяват да празнуват. Възниква скандал, в който Бородин нападна Осип и удря жена му Надежда. Манделщам изисква другарски съд, който се организира под председателството на Алексей Толстой, влиятелен писател, и, което е по-важно, приятел на могъщите болшевики.

Толстой постановява, че Бородин трябва да върне парите, когато може. Освен това Манделщам е бесен от факта, че честта на съпругата му не възстановена. Година и половина по-късно Манделщам случайно среща Толстой в Санкт Петербург (някои писатели казват, че той е отишъл там умишлено, за да се види с Толстой) и публично го зашлевява.

„Какво правиш? Ще те унищожа!“, изсъсква Толстой. Постъпката е шокираща, тъй като нито един човек в съветска Русия не би се осмелил да направи това.

Скоро Манделщам е арестуван и пратен на заточение, а по-късно в концентрационен лагер. Носят се слухове, че Толстой или е насърчил или не е спрял унищожаването на поета. Честта на Надежда е възстановена, но в крайна сметка поетът загива в лагера.

Евгения Гаркуша на Лаврентий Берия

С. Артемиев/Sputnik; Свободни източници

Името на актрисата Евгения Гаркуша вече отдавна е забравено – тя участва само в два филма. Нейният живот и кариерата ѝ са унищожени заради шамар по лицето на един от най-страшните мъже в СССР – Лаврентий Берия, главния помощник на Сталин и главен комисар на държавна сигурност.

Евгения е изгряваща кинозвезда. След успеха на първия ѝ филм тя се омъжва за Пьотър Ширшов, първият народен комисар на морския флот в СССР. През 1946 г. обаче всичко това се разпада.

Лаврентий Берия, който в крайна сметка е арестуван и екзекутиран след смъртта на Сталин, е един от най-страшните хора по онова време. Той освен това е голям мръсник и използва властта си, за да получи всяка жена, която поиска. Когато се обръща към Евгения Ширшова с непристойни предложения, актрисата направо го зашлевява по лицето. Две седмици по-късно тя е обвинена в шпионаж и предателство.Пьотър Ширшов

Пьотър ШиршовС. Артемиев/Sputnik

Пьотър Ширшов не знае къде е жена му. В отчаяния се стремеж да я открие, той стига до самия Сталин, но вождът го отблъсва и казва: „Ще ви намерим друга жена“. Ширшов обаче не спира да я търси и благодарения на усилията му присъдата на Евгения е намалена и тя получава „само“ осем години в трудови лагери.

През 1948 г. Евгения отнема живота си със смъртоносна доза успокоителни в лагер в Магадан. Същата година съпругът ѝ е свален от поста и умира от рак през 1953 година. Гаркуша е реабилитирана посмъртно едва през 1956 година.

Съветски гражданин на Горбачов

Леонид Паладин/Sputnik

През 1996 г. Михаил Горбачов, последният президент на СССР, пристига в Омск по време на предизборната кампания на Борис Елцин. Горбачов трябва да говори публично в подкрепата на Елцин. Придружават го четирима охранители, но докато Горбачов се изкачва по стълбите в сградата, в която трябва да говори, 29-годишен безработен човек на име Михаил Малюков му удря шамар. Служителите по сигурността го неутрализират, но Горбачов е дълбоко обиден. Той отменя всичките си събития в Омск.

След съдебен процес Малюков е обявен за луд и изпратен в специализирано лечебно заведение, където прекарва около година и половина. След това името на Малюков никога повече не се появява. През 1998 г. той отказва да даде интервю за местен вестник, заявявайки: „свърших с политиката“.

Какви са били мотивите за плесницата на Малюков? Вярно е, че много хора от бившия СССР мразят Горбачов за това, че е „унищожил държавата“. Носят се и слухове, че една възрастна жена го е заплюла по време на публично изявление в друг регион. Говори се също, че след шамара Малюков е казал: „Това е за предателство на интересите на страната, за разпадането на СССР!“

Най-вероятно Малюков наистина да е имал някакви психологически проблеми. Един мъж от Омск, който е служил в армията с Малюков, казва пред местен вестник, че Малюков наистина е имал неспокоен ум, което е било очевидно дори в ранните му години.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest