Общество

3 руски сгряващи напитки от плодове

В студения руски климат не може да мине без топли напитки.

Сбитен, взвар и душепарка – от миналото, но актуални и сега. И се приготвят лесно у дома.

Сбитен

Legion Media

Сбитенът се появява в руската кухня през XII век. Особено популярен е през XVIII-XIX в., преди чаят и кафето да се разпространят масово. Сбитенът може да бъде безалкохолен или алкохолен на основата на вино. Продават го на панаири, по кръчми и на улицата. Продавачите наливат напитката от огромни медни самовари, които носят на гърба си, увити в топъл плат.

Първоначално сбитенът се прави в два съда – в единия разтварят мед, а в другия се задушават билките. След това ги смесват и ги „сбиват“. Оттам идва и името на напитката.

Това е гъста напитка с наситен плодов вкус. В миналото я варят до два часа, а днес е достатъчен и половин час. С нея обикновено се похапват хлебчета, гевреци, крендели или калачи. Сладките също вървят добре. Може да се пие гореща през зимата или студена през лятото – тъй като е кисела, утолява жаждата много добре.

Продукти (за 3-4 порции):

  • Вода – 1 л
  • Мед – 100 г
  • Захар – 3 с. л. (опционально)
  • Черни боровинки – 250 г (може да се заменят с червени)
  • Карамфил, канела, кардамон, дафинов лист, бахар – на вкус
  • Жълт кантарион или други билки – 20 г (по избор)
  • Сироп от смърч – 250 мл (по избор)

Начин на приготвяне:

Изстискайте сока от боровинките. Останалите плодове залейте с вода, добавете билките, кипнете и варете на бавен огън в продължение на 30 минути. Прецедете получената отвара.

Подправките (с изключение на дафиновия лист) залейте в гореща вода и кипнете за 10 минути. Добавете дафиновия лист и варете още 5 минути.

Прецедете отварата, добавете и плодовата течност и пресния боровинков сок, захарта и меда. Може да добавите повече мед и да пропуснете захарта, както са го правели в миналото. Разбъркайте и кипнете. За да придадете на сбитена вкус на тайга, може да добавите и сироп от смърч.

  1. Взвар със сушени сини сливи и круши

Legion Media

Взварът е отвара от плодове и билки. Най-често се приготвя от боровинки или ябълки, като подходящи са както сушени, така и сухи. От билките се добавят мента, листа от касис, мащерка или други ароматни треви.

Името идва от глагола „варить“ (варя) или „заваривать“ (заварявам). Според рецептата сухите плодове се запарват, а не се варят. Не се добавя захар – само мед.

Продукти (за 4-5 порции):

  • Вода – 1,5 л
  • Сушени ябълки – 100 г
  • Круша – 1 бр.
  • Сушени сини сливи – 250-300 г
  • Мед – 1 с.л.
  • Карамфил – 3 бр.

Начин на приготвяне:

Сушените ябълки и сини сливи се измиват и накисват в топла вода за 1 час.

Изцеждат се и се заливат със студена вода, която се кипва.

Добавят се крушата, нарязана на парченца, и се вари 3-4 минути. Добавя се лъжица мед, който се разбърква добре. Оставете взвара да се задуши за около час и го разлейте по чашите.

Душепарка

Legion Media

Тази старинна слабоалкохолна руска напитка от плодве и мед идва от Ярославска област. Душепарката се пие гореща. В името на напитката се разпознават думите „душа“ и „пара“, което е свързано със стоплящия ѝ ефект.

Душепарката е с кисело-тръпчив вкус заради киселите плодове. Усеща се и тръпчивост от подправките и леката горчивина на бирата.

Продукти (за 3 порции):

  • Тъмна бира – 0,5 л
  • Мед – 150 мл
  • Червени и черни боровинки или касис – 250 г
  • Червено полу-сладко вино – 200 мл
  • Подправки (джинджифил, канела, кардамон, бахар, жълт кантарион) – на вкус
  • Захар – 3 с.л. или на вкус

Ако искате по-мек вкус, може да замените тъмната бира със светла и да се увеличи двойно количеството на меда.

Начин на приготвяне:

Смесете меда, плодовете, бирата и подправките в тенджера. Кипнете сместа и я оставете да се вари на бавен огън 15 минути.

Разбъркайте и прецедете отварата. Може да изхвърлите получения пулп.

Излейте течността в тенджерата, добавете вино и захар и разбъркайте добре.

Стоплете душепарката, но не я оставяте да кипва. Когато започнат да се образуват мехурчета, свалете тенджерата от котлона и разлейте напитката в чаши. Получава се слабоалкохолна напитка със съдържание на спирт 6-7%.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest