3 руски филма, които ще видим на кинофестивала във Венеция през 2020

Лирическа история за порастването на тийнейджър от Чукотка, драма за посттравматичен синдром и исторически филм за трагичния разстрел на мирна демонстрация през лятото на 1962 година.

Разказваме ви накратко за руските филми, избрани за една от основните прожекции.

77-ият кинофестивал във Венеция ще стане първата голяма международна филмова прожекция от началото на пандемията, която ще се проведе офлайн на следните дати: от 2 до 12 септември. Тази година от Русия участват три филма: един в основната конкурсна програма и още два в паралелната програма Venice Days. Разказваме ви какво знаем за тях към момента.

„Скъпи другари!“ („Дорогие товарищи!„), Андрей Кончаловски

Андрей Кончаловский/Disney Studios, 2020

Андрей Кончаловски е най-забележителният участник на предстоящата Мостра и неин ветеран. Във Венеция неговите ленти са награждавани няколко пъти. Първият му филм е „Първият учител“ от 1966 г., който разказва за патриархалния живот в киргизско село, а последният – „Рай“ от 2016 г. – за нацистките лагери на смъртта.

Този път високо оцененият от европейците режисьор ще се представи с филм за клането в съветския Новочеркаск от лятото на 1962 година. Тогава военни разстрелват работници от мирната стачка, които в онези трудни и гладни за Русия времена изискват по-добри условия на труд и по-високи заплати. Общо 26 души са убити, а 87 са ранени. По-късно 7 подбудители на „бунтовете“ са осъдени на най-строгото наказание – разстрел, а над 100 души са изпратени в затвора за големи периоди. Всичко това се случва по време на размразяването при Хрушчов. „Моето поколение искрено вярваше в десталинизацията, искрено се радваше, че Хрушчов премахва култа към личността и обявява Сталин за тиранин. Мислехме, че идва нов период“, казва Кончаловски.

В центъра на историческата драма е фигурата на млада комунистка (изиграна от Юлия Висоцкая, съпруга на Кончаловски), ръководител на индустриалния сектор в градската управа. Тя е обикновен партиен работник, чиято съдба протестът ще раздели на преди и след. Според режисьора този филм е за това как тези събития се възприемат от обикновени хора като нея – искрено отдадени на каузата на комунизма, „поколението на моите родители“, но също и за хора като самия режисьор – които изискват възстановяване на историческата справедливост.

В крайна сметка след трагедията е забранено да се говори за нея: над 1000 души подписват декларация за неразгласяване, приравнена към държавна тайна, а партийните чиновници, виновни за разстрелите, никога не са наказани.

„Конференция“, Иван И. Твердовски

Иван И. Твердовский/ВЕГА Филм, 2020

Това е четвъртият пълнометражен филм на обещаващия млад режисьор Иван Твердовски-младши. Предишните му филми обиколиха главните руски фестивали и няколко европейски, като получиха високи оценки. Новата драматична лента „Конференция“ за първи път е показана в руския павилион на филмовия фестивал в Кан от 2019 година, а сега идва и във Венеция като част от паралелната програма.

Главната героиня е монахинята Наталия. Преди 17 години, през 2002 г., тя е на мюзикъла „Норд-Ост“ със съпруга си и двете си деца именно в деня, в който терористи завземат театралния център. Наталия е спасена, но семейството ѝ не е. След това тя отива в манастир, тъй като се бори с чувство за вина и психологическа травма. Сега се завръща в света, за да проведе вечер на възпоминанието (която според документите преминава като „конференция“). През цялото време обаче се опитва повече да се примири със собственото си минало.

„Китбой“, Филип Юриев

Филип Юриев/ТПО „Рок“, 2020

Героят на заснетия в Чукотка филм „Китбой“ е 15-годишният ловец Льошка, в чието село най-накрая се появява интернет. Момчето веднага е очаровано от мълчаливо момиче от видео чат (от Америка) и си поставя отчаяно предизвикателство: да се добере до нея на друг континент през бушуващите води на Беринговия пролив.

Тази лирическа история за порастване е заснета съвместно с Белгия и Полша по време на експедиция до Чукотка. За московския режисьор Филип Юриев това е първи пълнометражен филм, който е подкрепен от почетното студио „Рок“, ръководено от признатия руски режисьор Алексей Учител (който продуцира филма). Още по време на снимките Юриев казва, че лентата ще има много документални сцени, интегрирани в действието: „Заснехме част от тях с квадрокоптер – например лова на морски животни“. Главните роли също се играят не от актьори, а от местни жители на Чукотка.  

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest