Общество

3 огнестрелния оръжия на НАТО, използвани от подразделенията на руските ФСБ

Това е „таен“ списък на западните оръжия, използвани от руските спецназ в операции по целия свят.

Спецназът има най-новите оръжия и тактически аксесоари на пазара. Повечето от тях се осигуряват от правителството, но някои се закупуват от самите офицери с техните спестявания или/и с финансиране от спонсори.

Помолихме инструктор от спецназа да разкрие кои чуждестранни натовски оръжия се използват за антитерористични операции.

Ето какво ни каза той.

Glock 17

Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Най-важното за един пистолет е неговата издръжливост. По-просто казано, става дума за това колко изстрела може да произведе, преди да се повреди. Австрийските Glock са много използвани в руските подразделения, но не са най-надеждните, нито най-евтините на пазара.

Например стандартен „Макаров“ или „Яригин“ струват около $300 и могат да произведат около 4500 гарантирани изстрела. За сравнение, Glock 17 ще струва около $2000 (4 пъти по-скъпо, отколкото в САЩ и Европа, поради митата и данъците, които собствениците на оръжия трябва да платят, за да вкарат Glock 17 в Русия) и може да произведе около 300 000 гарантирани изстрела.

Разликата между тези пистолети е невероятна.

Веднъж лично попитах ръководството на военен завод – защо правите пистолет, който издържа само две седмици обучение на полигон? Те ми казаха, че проучвания от Втората световна война показват, че средностатистическият войник прекарва не повече от 2-3 месеца на бойното поле. През този времеви период той може да произведе около 4500 изстрела.

Аз отговорих, че войната е приключила преди 70 години и нашите спецназ се нуждаят от оръжие, което да произведе поне 100 000 изстрела, преди да излезе от строя. Отговориха ми, че просто трябва да стрелям по-малко!

След това прекратихме всички преговори с този завод и решихме да поръчаме австрийски Glock за подразделенията ни зад граница.

В Русия пистолетите са проблем от много десетилетия насам. В последните години концерн „Калашников“ създаде новите пистолети МПЛ за нуждите на спецназа. Планираме да поръчаме първата партида за тестове. Ако нашите момчета ги харесат, ще ги използваме заедно с Glock.

MR308

RalfGB (CC BY-SA 3.0)

През повечето време за операциите си използваме АК – тези автомати винаги са били надеждни и в последните години са станали много ергономични.

Въпреки това някои от нашите момчета имат карабини на базата на AR-15 за различни операции. Особено много харесват създадените в Германия MR308.

Те са много точни и имат по-добра механика от всички други щурмови пушки. MR308 е перфектна за поразяване на цели на разстояние до 600 метра. Тя е като хирургически скалпел – оръжие, което е пригодено само за специални условия.

От друга страна АК е най-доброто оръжие за обикновения войник – то не се чупи и не изисква специална поддръжка преди бой.

Снайперски пушки Mannlicher

Виталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Mannlicher са като АК в света на снайперските пушки – те са надеждни и евтини. Имат средностатистически характеристики в сравнение с чуждестранни снайперски пушки, но са по-добри, в сравнение с тези, направени в Русия през 1990-те и ранните 2000-те.

Подразделенията ни са оборудвани с Mannlichers от калибър .308 Win. Всяка пушка струва около 5000 евро. Не са луксозни като тези за 500 000 евро, но перфектно нареждат три патрона един до друг в мишена от 20-30 см (размерът на стандартна човешка глава) на 300 м разстояние.

Въпреки това през последните години руските частни оръжейни производители създадоха редица страхотни снайперски пушки – ДВЛ-10M3, ТСВЛ-8, ORSIS T-5000 и др. Тези оръжия бяха закупени от силите на ФСБ, които защитават руски политици и VIP лица, включително руския президент Владимир Путин.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest