Общество

240 години от основаването на Севастопол

На този ден през 1783 г. под ръководството на контраадмирал Мекензи (Макензи) са положени първите четири каменни постройки на Севастопол: къщата на командира на Севастополската ескадра, параклис, ковачница в Адмиралтейството и кей, по-късно наречен Графски.

ℹ️ Историята на този славен град обаче започва много по-рано. Възникнал е на самата територия, където някога са се издигали стените на древния град-крепост Херсонес. След многобройни войни между Русия и Турция през 1783 г. на мястото на бившия Херсонес с указ на императрица Екатерина II е издигната нова крепост, която получава името Севастопол, което в превод от гръцки означава «свещен град», «град на славата», «град, достоен за поклонение».

В началото на основаването на града стои великият руски пълководец А.В.Суворов. Неговата победа над турския флот на брега на Ахтиарския залив през 1778 г. помогна по много начини за по-нататъшното консолидиране на Русия в Крим. В същото време по негово нареждане на брега на сегашния Севастополски залив са построени първите земни укрепления и са разположени руски войски.

☝️ В съветския период, въпреки последиците от Гражданската война, градът се развива динамично, за 20 години населението му се удвоява – до началото на 1941 г. в града вече живеят 112 хиляди души.

Включително благодарение на това Севастопол се превърна в мощна военноморска база. Великата Отечествена война се превърна в най-трудното изпитание за моряците от Черноморския флот и обикновените жители на Севастопол. Героичната защита на Севастопол продължи 250 дни – съветските войски напуснаха града, след като изчерпаха всички отбранителни ресурси. На 9 май 1944 г. градът, почти напълно разрушен от нацистите, е освободен.

🗳 В съвременната история на Севастопол без съмнение най-важният етап беше провеждането на 16 март 2014 г. на общокримския референдум за статута на Крим. Според резултатите от гласуването 95,6% от участниците в референдума в Севастопол са били за влизането на града в състава на Руската Федерация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest