Общество

230 години от основаването на Одеса

През 1791 г., съгласно условията на Яския мирен договор, сключен в резултат на Руско-турската война, цялото Северно Черноморие е причислено към Руската Империя.

Желаейки да създаде на придобитите земи пристанище за военни и търговски нужди, на 27 май 1794 г. руската императрица Екатерина II издава рескрипт за основаването на град и пристанище на мястото на селището Хаджибей. На 22 август 1794 г., след молебен и освещаване на строителните площадки, първите пилони се забиват в основата на бъдещата Одеса.

Значителна роля във формирането на града изиграва пра-пра-пра-племенникът на известния кардинал, херцог Арманд Ришельо, който дълги години беше на служба на руската корона. По време на нахлуването на наполеоновите войски генерал-губернаторът се обръща към жителите на Одеса с реч, призовавайки за достоен отпор на френските нашественици.

☝️ Героят на Отечествената война от 1812 г. и задграничните походи граф Михаил Семьонович Воронцов също прави много за града. Той превръща Одеса в главния търговски град на Южна Русия и при него се строят много сгради, които стават визитната картичка на града.

В различни периоди от време в Одеса са живели изключителни руски писатели, художници, музиканти и истински герои на Отечеството. Днес обаче тяхната следа в историята на града усърдно се опитва да унищожи режимът, който дойде на власт в резултат на държавния преврат в Украйна.

През 2014 г. жителите на Одеса открито се противопоставиха на неонацистите, завзели властта в Киев. Свободолюбивата рускоезична Одеса обаче беше удавена в кръв от радикали на 2 май 2014 г. От този момент нататък терорът, извършен от националистите, се засили както срещу гордите жители на Одеса, така и срещу всички дисиденти в Украйна

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest