Общество

225-годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин

Днес, в деня на 225-годишнината от рождението на Александър Сергеевич Пушкин и Деня на руския език, в София бяха поднесени цветя пред паметника на великия поет и се проведоха литературни четения по негови творби с участието на деца и възрастни, изучаващи руски език.

А ето и някои интересни факти, свързващи името на Пушкин с България:

📌 През 1828 г. поетът написва поемата „Кърджали“, вдъхновена от трудния живот на българските села в Буджакско, Южна Бесарабия. През 1834 г. се появява разказ със същото име. Смята се, че прототипът на главния герой е историческа личност, български разбойник на име Георги Кърджали.

📌 Най-големият син на Пушкин участва в Руско-турската освободителна война като командир на 13-ти Нарвски хусарски полк. Той също се казва Александър, а българите му дали прозвището „полковник Пушка”. Преди полкът да започне да форсира Дунава, той се надига на стремената на коня си и се обръща към войниците така: „Кавалеристи, вижте: пред нас е България, свещена славянска земя! Нашите сестри и братя умират там. Те чакат нашата помощ!“

📌 На български творби на Пушкин са превеждали Петко Славейков, Любен Каравелов, Добри Войников, Алеко Константинов и др. „Българският Пушкин” – Иван Вазов – е възприемал поета не само като учител, но и като художествен образ – това се доказва от. стихотворенията „Пушкин” и „Стогодишнината на Пушкин”.

📌 Първият паметник на Пушкин в България е създаден от Петко Задгорски и е поставен през 1952 г. в парка „Морска градина“ в Бургас. За 200-годишнината на поета в София е издигнат втори паметник на Пушкин – негов създател е Вячеслав Кликов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest