Общество

20 снимки, които доказват, че СССР е спортна империя!

Съветите трябва да бъдат здрави и в добра форма, защото само в този случай могат да живеят дълъг живот… за да работят усърдно във фабрики и да изграждат утопичното комунистическо бъдеще, разбира се.

Новата съветска държава установява спорта и физическата култура като една от основните точки на своята идеология. „Здравият дух изисква здраво тяло“, казва Климент Ворошилов. От малки съветските деца трябва да правят упражнения, а часовете по физическо възпитание са задължителни във всички училища и университети. Студентите трябва да преминат специални тестове, за да покрият на специалните норми, които доказват, че човек е „готов за работа и отбрана“.

Детската градина учи съветските деца да спортуват редовно. Учители и медицински сестри правят гимнастика с деца, 1965 г.

Учители и медицински сестри правят гимнастика с деца, 1965 г.Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ

Колкото и рано да се събудите, никога не забравяйте сутрешните упражнения!Това е, което съветската държава активно пропагандира, особено чрез плакати. Сутрешни упражнения като част от програмата във всички детски лагери и курорти, както и в армията, 1936 г.

Сутрешни упражнения като част от програмата във всички детски лагери и курорти, както и в армията, 1936 г.Аркадий Шайхет/МАММ/МДФ

Сутрешни упражнения на кремълски кадети, 1926-27 година.Аркадий Шайхет/MAMM/MDF

Студенти, които правят сутрешни упражнения на покрива на общежитието си, 1932 г.Александър Родченко/МАММ/МДФ

Фабриките също започват работните си дни с упражнения.Работници в текстилна фабрика, които загряват за деня, 1960 г.Неизвестен автор/МАММ/МДФ

Карането на ски е един от задължителните зимни спортове в училищата и се превръща в национален спорт.Скиори от всички възрасти участват в масово ски състезание, 1927 г.Аркадий Шайхет//МАММ/МДФ

Деца на урок по ски, 1946 г.Сергей Васин//МАММ/МДФ

Кънките на лед са друга голяма любов на съветите. Две двойки тренират 1947 г.Сергей Васин//МАММ/МДФ

Децата трябва да стимулират състезателния си дух, затова се провеждат много турнири между училищата в различни спортове: от групови дисциплини като футбол и баскетбол до бягане, гимнастика, плуване и зимни спортове, които вече споменахме.Трима ученици се готвят за състезание по плуване, 1946 г.Сергей Васин//МАММ/МДФ

Плуването и гмуркането са изключително популярни.Гмуркач, 1934 г.

Гмуркач, 1934 г.Александър Родченко/МАММ/МДФ

Децата трябва да се набират на въже в рамките на училищната програма по физическо възпитание, не всички са запалени по този вид упражнения.Две момичета се набират, 1973 г.

Две момичета се набират, 1973 г.Александър Абаза/МАММ/МДФ

Съветската държава подчертава значението на художествената гимнастика.Училищните уроци по физическа култура включват упражнения на успоредки, кон и греда. Има силна школа за обучение на професионалните гимнастички.Група млади гимнастички, които преминават ежедневната си тренировъчна програма, 1964 г.

Група млади гимнастички, които преминават ежедневната си тренировъчна програма, 1964 г.Лев Бородулин/МАММ/МДФ

Упражненията на лост са широко разпространени в съветската армия и сред обикновените мъже. Лостове се слагат за тренировки в много съветски дворове.Мъж, който изпълнява акробатика на лост, 1935 г.

Мъж, който изпълнява акробатика на лост, 1935 г.Александър Родченко/МАММ/МДФ

Като част от аматьорски състезания за ученици, изпълняването на сложни композиции бързо и синхронно е нещо често срещано.Група пионерчета се състезават, 1932 г.

Група пионерчета се състезават, 1932 г.Михаил Смодор/“Костромская старина“

Разнообразието от масови гимнастически съчетания е поле за изкуство за съветските авангардни фотографи. Постер с гимнастици, 1926 г.

Постер с гимнастици, 1926 г.А. Телешов/МАММ/МДФ

Готови, приготви се, старт!Състезание на 100 метра, 30-те години на миналия век.Олга Игнатович/МАММ/МДФ

Всяка година на Червения площад се провеждат физкултурни паради.Спортисти маршируват със знамена и транспаранти по площада пред съветските лидери, които гледат шоуто от мавзолея на Ленин. Състезателки, развяващи знамена, 1936 g.

Състезателки, развяващи знамена, 1936 g.Александър Родченко/МАММ/МДФ

Физкултурните паради са известни и със сложните фигури, които участниците изграждат със собствените си тела.Зрелищно – и е необходима здрава работа за подготовката на шоуто, тъй като всичко трябва да е просто перфектно.Изпълнение на женска гимнастическа група, 1936 г.

Изпълнение на женска гимнастическа група, 1936 г.Александър Родченко/МАММ/МДФ

С други думи, тези паради са грандиозни!Изпълнение на спортистки, 1936 г.

Изпълнение на спортистки, 1936 г.Александър Родченко/МАММ/МДФ

Между другото, това е едно от най-популярните статични упражнения, в Съветския съюз и се нарича „берьозка“.По-добре не се опитвайте да го повтаряте у дома!Изпълнение на гимнастички, 1936 г.

Изпълнение на гимнастички, 1936 г.Александър Родченко/MAMM/MDF

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest