20 съветски плаката, експлоатиращи образа на жените

Еволюцията на пропагандните плакати отразява това, което трябва да бъде съветската жена, и как нейният външен вид и роля в обществото се променят.

Може да се счита, че СССР е първата страна, която пробужда феминистките идеи в жените. Те имат равни права с мъжете, включително правото на глас (дори по-рано, отколкото във Великобритания и Германия). В допълнение, към жените се обръщат с неутралното „товарищ“ (другарю) – точно както към другите съветски граждани.

„Работнички и селянки. Всички до урните. Под червено знаме редом с мъжете – носим страх на буржоазията!“Н. Валерианов, 1925. Издателство: М.К.Р.К.П.

„Всички към урните!“Г. Иванов, 1947 г.

Много плакати са посветени на 8 март – Международния ден на жената.На този ден през 1917 г. се провежда демонстрация на жените от Петроград.Този ден се смята за празник на освобождението на жените.На плакатите, посветени по време на празника, са изобразени жени революционерки, работнички, селянки и майки.И по-късно просто красиви жени с цветя.

„8 март е денят на освобождението на жените“Художник А. И. Страхов-Браславский, 1926 г.

„8 март. Пролетарски жени от всички страни под знамето на Коминтерна за световния Октомври“Художествено издателство акционерно общество АХР, 1922-1930

„8 март е денят на въстанието на работниците срещу кухненското робство. Долу с потисничеството и обителския домашен бит“Б. Дейкин. 1932 г.

„Честит празник, мили жени!“В. Конюхов, 1979

„Честит празник, мили жени!“Художник И. Коминарец, 1976 г.

Жената е насърчена да стане активен член на съветското общество и да обясни предимствата и недостатъците на миналия живот.Плакати, като този по-долу, ясно показват, че при стария режим е необходимо да се покланят и да се принасят дарения на свещеници, да се търпи побой от съпруга и да се занимава само с деца и домакински задължения.Новият живот обаче гласи „да изпълняваме заповедите на Илич“, също заедно „да шием, кроим, драскаме“, а също и да се научим да четем и пишем.Сега съпругата може да даде децата в детската ясла и да бъде пълноправен член на обществото.

„Селянки! Бъдете готови да оставите стария си живот за нов“1919—1921, Издателство: „Долой Неграмотность“

Колективизацията и индустриализацията са в разгара си в страната, а жените са необходим работен ресурс.Жените са насърчавани да работят и да учат различни, включително „мъжки“ професии – например тракторист или машинист.

„Жените в колективните ферми са голяма сила. И. Сталин“Ворон М. 1934 г.

„Жено. На парния локомотив!“Александър Дейнека, 1939

„Селянка, колективизирай селото. Присъединете се към редиците на червените трактористи“1930-те

„Ние ще изпълним нормата… А вие?“Савостюк О.1954 г.

Специално място заема образът на жената в плакатите на Втората световна война.Там жените се представят като бойци, медицински сестри и просто майки и жени, които чакат войниците да се приберат вкъщи и се надяват да победят.Може би един от най-известните е „Родината майка зове“.

„Родината призовава“Тоидзе И. 1941 г.

„Цялата надежда е в теб, червен войн!“Иванов В., Бурова О. 1943 г. СССР, Москва-Ленинград, държавно издателство „Искусство“

„Слава на бойните другари“Г. Зайцев, 1941 г.

Работническият модел в червена забрадка също се използва за насърчаване на борбата срещу шпиони.

„Не говорете! Бъдете нащрек, в такива дни стените подслушват. Не е голяма разликата от бърборене и клюки до предателство“.Автор: Н. В. Денисов, Н. Н. Ватолина, 1941. Издателство: „Искусство“

Съветското правителство регулира всички сфери на живота – и дори как жените отглеждат деца.Чрез плакатите жените получават ясни инструкции как да кърмят, да се грижат за бебетата, както и за женското здраве.Плакатите също призовават за активен живот.

„Кърмете бебето си“Митурич К. С. (Москва. Издателство на Института за санитарно просвещение СССР. 1953 – 1955 г.

„Чистотата е ключова за грижата за новороденото“Ватолина Н. 1958 г.

„Упражнявате ли се сутрин – здравето ще е в ред“Кокорекин А. 1957 г.

Образът на жената се използва активно в съветската реклама.

„Сибирски пелмени. С месо“ реклама на „РосГлавМясо“.Гущин В. 1950 г.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest