Общество

20 природни чудеса на Русия

Представяме ви всички на едно място: от световноизвестната красота на езерото Байкал до напълно неизследвани отдалечени кътчета с умопомрачителни пейзажи.

1. Байкал

Legion Media

Това езеро има много суперлативи в името си: най-дълбокото, най-голямото, най-древното сладководно езеро и др. Освен невероятните си размери, то е известно с флората и фауната си – около 1000 вида живи организми, включително 27 вида риби, живеят само в това езеро. Въпреки че туризмът там е във възход, далеч от най-популярните места все още може да срещнете девствена природа.

2. Долината на гейзерите

Всеволод Пуля

Трудно е с думи да се изрази красотата и нереалността на това място.Колони с гореща пара излизат изпод земята и понякога се срещат мечки, които се въргалят в естествените басейни с кал.Всичко това се случва на малка площ от около 6 кв. км в каньона на река Гейзерная в Камчатка.Между другото, долината е открита съвсем наскоро, през 1941 г., от геолога Татяна Устинова, която попада там с водач на кучешка шейна. През 2007 г. долината изчезва от лицето на земята след свлачище, но през 2013 гейзерите отново започват да бълват и ново свлачище разчиства естествения язовир.Днес най-често срещаният начин да стигнете до там е с хеликоптер от Петропавловск-Камчатски.

3. Карелия

Legion Media

Картата на тази северна република се пресича от езера и водопади, създавайки впечатление за свят с повече вода, отколкото суша. Скалите, покрити с гъсти иглолистни гори, предлагат безкраен простор за изследване, но за мигновено впечатление не забравяйте да посетите планинския парк „Рускеала“, който, между другото, е само на един ден път от Санкт Петербург, последната спирка на ретро влак с приятна атмосфера.

4. Алтай

Legion Media

Планините Алтай все още са дом на много неизследвани пътеки и пътуването дотам не се препоръчва за любители, които искат само да отдъхнат. Но за онези, готови да понесат спартанските условия и целодневни преходи на крак, наградата е невероятна гледка към планински върхове, бързотечащи реки и цветни ливади. Едно от най-красивите пътища в цяла Русия е Чуйският тракт, който минава през Алтай.

5. Куршската коса

Legion Media

В най-западната част на Русия се намира уникален природен резерват, където най-причудливите „танцуващи“ дървета са израснали по пясъчна тясна коса с дължина почти 100 километра. Тук може да се разходите по невероятните екопътеки с (аудио) водач сред дюните и футуристичните пясъчни плажове и да вдъхнете чист боров въздух.

6. Манпупунер

Getty Images

Тези каменни гиганти на Урал някога са били планини, но ерозивното влияние на вятъра и времето ги е свело до стълбове.Вярно е, че местните хора манси имат свои легенди за това как техните каменни идоли са попаднали там. До Манпупунер се стига с хеликоптер (лесната опция) или като преборите разстоянието пеша и поемете тайнствения, мистериозен път през прохода Дятлов.

7. Ленски стълбове

Всеволод Пуля

Тези извънземни скали се простират на 40 км по поречието на река Лена, живописно отразяващи се в нейните води. „Стълбовете“ са паметник на няколко еволюционни цикъла и запазват останките от същества от ерата на палеозоя. Там са намерени и мамути и други изчезнали бозайници. До там се стига с лодка през лятото и със снегоход от Якутск през зимата.

8. Планината Елбрус

Legion Media

Кавказката планинска верига е съкровище от природни чудеса, сред които живописни водопади и планински езера. Цялото това великолепие е увенчано, буквално, от връх Елбрус, „руският Еверест“ и най-високият връх в Европа. Оттам се открива гледка към целия Кавказ, както и уникалната възможност да отседнете в капсулен хотел на планинския склон.

9. Кунгурската ледена пещера

Владимир Чуприков (CC BY-SA 4.0)

От извисяващи се върхове, нека поемем към подземията. Недалеч от уралския град Перм се намира подземен леден дворец, където царува вечна зима. Тук няма да срещнете снежната кралица, но всяка стъпка разкрива безброй пещери, подземни езера, снежни кристали, сталактити и сталагмити.

10. Платото Путорана

Legion Media

Това уникално плато в отдалечен северен Сибир е осеяно с древни капани – дълбоки клисури, през които вулканична лава е текла преди стотици хиляди години. Това е земя на скали, водопади и зашеметяващи езера. Площта на това планинско плато е почти 250 000 кв. км (за сравнение, Националният парк Гранд Каньон в Аризона обхваща около 5000 кв. км).

11. Камчатски вулкани

Legion Media

Пейзажите на Камчатка са поразителни с разнообразието си. Най-изумителни от всички са нейните вулкани, които, както казват туристите, буквално пленяват окото. Около 30 активни и 300 изчезнали вулкана в този регион са включени в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Някои излъчват струи дим, други изригват.Много вулкани, особено близо до град Петропавловск-Камчатски, могат да бъдат изкачени като част от организирана екскурзия.

12. Езерото Сасик-Сиваш

Legion Media

Кримският полуостров е богат на природни красоти. Планините са ниски, но невероятно живописни, освен това има пещери, диви плажове и невероятни пейзажи. Но едно място близо до град Евпатория е наистина уникално – и привлича тълпи от инстаграмъри. Това е соленото езеро Сасик-Сиваш, което варира в цвят от розово до ярко коралово, в зависимост от времето на годината. И всичко това заради водораслите, които произвеждат бета-каротин.

13. Заливът Тихая, Сахалин

Legion Media

Заливът Тихая е едно от най-живописните места на далечния остров Сахалин в най-източната част на Русия. Дори при лошо време скалистите брегове, които сякаш го обхващат от двете страни, го пазят от вятъра. Туристите могат да се изкачат по местните хълмове и да се любуват на залива отгоре.

14. Кинзелюкски водопад

Google Maps

Тази напълно удивителна гледка се отваря за смелия изследовател, който прониква в това най-труднодостъпно място в Саянските планини в Красноярски край. Водопадът прави прекрасна каскада от едно планинско езеро в друго, а след това в планинска река. В своята най-висока точка достига  90 метра.

15. Чарски пясъци

Елена Стогова/Legion Media

Този пустинен регион, на 700 км източно от езерото Байкал, е един от най-странните в света. Неговите 30 кв. км пясък са заобиколени от тайга, блато и езера, а преходът от пустинята към други видове пейзаж е много рязък. Къде другаде може да видите пустинни хълмове на фона на заснежени планински върхове?

16. Земя на Франц Йосиф

Legion Media

Този архипелаг от повече от 190 острова в Северния ледовит океан ще изуми безстрашните пътешественици с невероятната си снежна природа. Също така в тази зона на вечната замръзналост е най-северната точка на Русия. Мястото е дом на едно от най-необикновените чудеса на Земята: идеално кръглите камъни на остров Шамп. Учените все още не са единодушни във версиите си начина, по който са се образували.

17. Васюганското блато

Сергей Фомин/Global Look Press

Трудно е да си представим, че едно блато може да бъде достойно за внимание, а още по-малко природно чудо. Това блато в Томска област обаче е напълно уникално, макар и само заради огромните си размери. С 53 000 кв. км то е по-голямо от някои европейски страни – и непрекъснато се разширява. Като огромен водоем с прясна вода, блатото е под държавна защита. В допълнение блатният торф помага за забавяне на климатичните промени.

18. Елтънското езеро

Станислав Казнов/Legion Media

Сол от това езеро някога е сервирана на масата за хранене на руските царе и видни благородници. В наши дни тя се добива главно от съседното езеро Баскунчак, докато Елтънското се е превърнало в природна забележителност. През лятото водата там почти напълно изсъхва, което кара солта да се прилепва като лед към растенията и всичко останало в езерото. Затова се препоръчва на туристите да носят здрави обувки, за да се избегне изгарянето със сол.

19. Планината Голямо Богдо

Legion Media

В близост до соленото езеро Баскунчак в Астраханска област има необичайна планина, с която природата наистина се е забавлявала. Соленият купол е покрит с пясъчник и глина, а процесът на изветряне е създал забавни скали, подобни на сирене. Освен това има много пещери и ниши със следи от древни същества.

20. Езерото Джек Лондон

Legion Media

В Магаданска област, близо до река Колима, има живописно място – тясно продълговато езеро с извита фиордна природа. Климатът в околността е суров: районът неслучайно е прословут като мястото на най-бруталните лагери на ГУЛАГ през съветските времена. Но дори и най-тъмните страници в историята не могат да развалят естествената красота тук.Смята се, че необичайното му име е измислено от геолози, които случайно са били фенове на американския писател. Според легендата обаче, членовете на първата експедиция тук мистериозно са намерили копие от книгата на Джек Лондон „Мартин Идън“ на брега на езерото.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest