Общество

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Всяка година на 20 октомври световната здравна общност отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата.

Това заболяване засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 5о годишна възраст. Болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риск от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.

Националните дружества по остеопороза в различни точки по света организират събития, насочени към повишаване на информираността както на обществото, така и на отделния индивид към ранната превенция на заболяването, която е неотменна част от здравословния начин на живот при всяка възраст.
Асоциация “Жени без остеопороза” продължава информационните и скринингови събития в страната, които се организират не само във връзка със Световния ден без остеопороза, но са достъпни за широката публика целогодишно. Профилактичните скринингови кампании за определяне на личния риск от остеопороза са в нов формат във връзка с адаптиране към условията на постпандемията от COVID-19, включващ: присъствие на до двама души в помещение при спазване на съответната дистанция и със съответни защитни средства, телефон за предварително записване на желаещите при съблюдаване на предварителн изготвен график, без чакащи пред помещенията.

Препоръките на Межународната фондация по остеопороза и на наши специалисти в областта са да се възстановят прекъснатите по време на пандемията грижи за болните с остеопороза и за хората в риск. Това е от особено значение за специфичните насоки, отнасящи се до начина на живот, особено в частта им „прием на витамин D3“ и „двигателна активност“, тъй като те са сред основните мерки за укрепване на имунната защита и предпазване от инфекция с новия коронавирус и са критично важни за хората в третата възраст.
По повод предстоящия Световен ден без остеопороза, Асоциация „Жени без остеопороза“ в сътрудничество с РЗИ – Стара Загора организира кампания на 19 октомври 2022г.- сряда, ул. „Стефан Караджа“№ 10 от 14:00 часа. Предварително записване на тел: 0884714439.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest