Общество

20 най-интересни места в Московска област

Вижте диви зубри, изучете средновековните кремли, разходете се из литературни имения и опитайте прочутите калачи на страната. И всичко това около Москва.

Разказахме ви за забележителностите на Москва и нейните околности, до които лесно се стига с Московските централни диаметри. Но ако отидете малко по-далеч, то също няма да съжалявате! В Московска област има много неща за разглеждане.

  1. Знаменската църква в Дубровици

Алексей Куденко/Sputnik

Една от най-необичайните православни църкви в света се намира в Подолск, близо до едноименното имение. Цялото имение е принадлежало на сподвижника и възпитател на Петър Велики, княз Борис Голицин.

Църквата „Знамението на Пресветата Богородица“ (1690-1704) е построена в бароков стил и историците смятат, че италианските архитекти са участвали в изграждането ѝ. Имената им остават загадка и до днес. Основата на църквата е направена под формата на равностранен кръст, стълбищата излизат от четирите страни, основите и стените са украсени с дърворезби под формата на лози, раковини, ангели. Вътрешността на храма е украсена още по-разкошно.

  1. Горки Ленински

Александър Авилов/Moskva Agency

Последната собственичка на имението „Горки“ е Зинаида Григориевна, вдовицата на Сава Морозов, най-големия фабрикант на Руската империя. Тя го купува още след смъртта му и устройва тук модерно стопанство. През 1909 г. имението разполага с парно отопление, водоснабдяване, електричество, а в оранжериите се отглеждат екзотични растения.

Но това имение става известно след революцията от 1917 г. и след национализацията. Именно между тези стени лидерът на болшевиките Владимир Ленин прекарва последните години от живота си. В Горки са запазени неговият кабинет, автомобилът и личните му вещи.

По тези места са снимани телевизионни сериали и игрални филми. Останалите пейзажи са се превърнали във филмов град, в който можете да се разходите.

  1. Коломна

Legion Media

Градът на търговците изглежда като от пощенска картичка! В центъра се намира кремъл от XVI век с тесни калдъръмени улички, многобройни магазинчета със симпатични сувенири и павилион с онези същите калачи. Както е написано в менюто, има калачи с гъше и без гъше. За тези, които искат да усвоят изкуството на печенето, се провеждат майсторски класове в музея „Калачная“.

Коломна е известна и със своята пастила, приготвена от местни ябълки. Такова разнообразие от сладкиши няма да намерите на друго място!

  1. Зарайск

Алексей Куденко/Sputnik

Кремъли са построени в много региони на Русия, но повечето от тях се намират в Московска област. Днес са оцелели 9 такива крепости, но най-добрите от тях са в Коломна и Зарайск (има и във Верея, Волоколамск, Можайск, Звенигород, Дмитров, Серпухов и Руза).

Зарайският кремъл е построен през 1528-1531 г. по заповед на Василий III, за да защитава южните граници на Москва. По време на Смутното време управител на Зарайск е княз Дмитрий Пожарски, благодарение на чиито действия (наред с други) градът се противопоставя на привържениците на Лъже-Дмитрий II.

  1. Зубрите в Приокско-Терасния резерват

Виталий Белоусов/Sputnik

Недалеч от Серпухов можете да се запознаете с редки животни, които някога са споделяли земята с мамутите. От 1940-те години в природния резерват Приокско-Терасни се възстановява популацията на зубри, като те се връщат в естествената им среда.

  1. Нови Йерусалим

Сергей Бобильов/ТАСС

През XVII в., близо до град Истра, патриарх Никон решава да построи своя Йерусалим. Размерът на манастира „Нови Йерусалим“ трябвало да покаже пълната мощ на Православната църква.

Тук има своя църква на Гроба Господен и своя Голгота, а дори река Истра на това място е преименувана на Йордан.

Наблизо се намира и един от най-големите художествени музеи на Русия „Нови Йерусалим“, в който се съхраняват над 180 000 експоната.

  1. Имение „Архангелск“

Legion Media

Луксозното имение неволно се сравнява с Версай. По своето богатство то не отстъпва на царските дворци. Архангелское е сменяло много собственици. Имението е било собственост на фамилиите Шереметиеви, Голицини, Юсупови. Днес то е музей-резерват с голям редовен парк и театър, в които може да влезе всеки.

  1. Звенигород

Ludvig14 (CC BY-SA 4.0)

Един от най-старите градове на Московска област (известен от средата на XII в.), Звенигород е наричан „Подмосковската Швейцария“. Околностите тук са наистина много живописни: смърчови гори, разпръснати по долините на река Сторожка, така и призовават за разходка.

Името на града често се свързва с отбранителното му значение: смята се, че войниците на крепостните кули са предупреждавали жителите за приближаването на враговете.

В Звенигород е запазен белокаменният Савино-Сторожевски манастир, основан през 1398 г. от монаха Сава, ученик на Сергий Радонежки.

  1. Парк „Малевич“

Александър Шчербак/ТАСС

Ако не можете да решите кое ви харесва повече – разходките в гората или модерното изкуство, това е мястото, където да отидете. Новият парк се намира в близост до жп гара „Раздори“ (Одинцово), а арт обекти ви очакват на най-неочевидните места. Надписи по дърветата, луна на една поляна, мрежи в гората. Разхождайки се из парка, от време на време ще се натъквате на хора, които с изненада гледат поредното произведение на изкуството.

  1. Звездното градче

Александър Рюмин/ТАСС

За да научите как космонавтите се подготвят за полети до МКС и какви открития правят в космоса, можете да посетите Центъра за подготовка на космонавти в Звездното градче (Шчелковски район). Там можете да видите тренажори, центрофуги, скафандри, модели на космически кораби. Това е затворен град и не можете да попаднете в него просто така. Трябва да се запишете за обиколка 21 работни дни предварително, а чуждестранните граждани – 45 работни дни предварително.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest