Общество

20 най-интересни места в Московска област

Подмосковието крие някои съкровища!

Вижте диви зубри, изучете средновековните кремли, разходете се из литературни имения и опитайте прочутите калачи на страната. И всичко това около Москва.

Разказвали сме ви много за забележителностите на Москва и нейните околности. Но ако отидете малко по-далеч, то също няма да съжалявате! В Московска област има много неща за разглеждане. 

Вече ви показахме първите ни 10 предложения за дневни пътешествия, ето я и втората част от нашия подбор:

  1. Музей на авиацията в Монино

Legion Media

В Централния музей на руските военновъздушни сили се съхраняват редки военни и граждански самолети от различни години. Сред най-интересните експонати са съветският свръхзвуков пътнически самолет Ту-144, свръхтежкият транспортен хеликоптер В-12, завърналият се от космоса самолет БОР-5 и много други.

  1. Пътят към Лаврата

Алексей Малгавко/Sputnik

Пешеходният маршрут от Москва до Троице-Сергиевата лавра е един от най-необичайните туристически маршрути в Русия. Той е наследник на историческия път до преподобния Сергий Радонежки. Дължината на маршрута е 120 км, ако се брои от Московския кремъл. Той води през музеите Абрамцево и Мураново, селата Радонеж и Хотково. Можете да минете не по цялата пътека, а по малки участъци от по няколко километра.

Но, разбира се, до Сергиев Посад, където се намира Лаврата, можете да стигнете и с редовни влакове и автобуси. Освен храма, в града има и известен музей на играчките. Смята се, че именно тук се е появила първата руска кукла матрьошка.

  1. Фабрика за гжелски порцелан

Сергей Пятаков/Sputnik

В Московска област има много руски художествени занаяти, известни по целия свят. Един от тях е Гжелският керамичен завод със синьо-бяла живопис (Раменски район). Оказва се, че в село Гжел глината е с много добро качество и от нея са се изработвали тухли, тръби, плочки и играчки. Но най-важното – изрисувани с чудновати птици и цветя съдове. Можете да опитате силите си в грънчарството по време на екскурзия до фабриката за гжелски порцелан.

  1. Жостовската фабрика

Екатерина Чеснокова/Sputnik

Този занаят възниква през XIX век в село Жостово (градски район Митишчи). Тавите, върху които цъфтят ярко оцветени пъпки, не могат да бъдат сбъркани с нищо друго! Във фабриката можете да видите целия производствен процес, а в музея можете да видите най-необичайните подноси. 

  1. Биостанция за лосовете

Евгений Биятов/Sputnik

Националният парк „Остров на лосовете“ заема огромна територия в североизточната част на Москва и Московска област. Можете да се запознаете с лоса, господаря на гората, в биостанцията в градския район Митишчи. Тук на свобода живеят лосове, благородни елени и петнисти елени. Можете да се разходите из територията самостоятелно или с екскурзия.

  1. Музей-резерват „Мелихово“

Stolbovsky (CC BY-SA 3.0)

Имението все още пази спомена за руския писател Антон Чехов, който е живял тук през 1892-1899 година. Литературният музей край гр. Чехов се появява през 1941 г., а роднини на писателя помагат за събирането на експонати за него, включително лични вещи.

В Мелихово се провеждат театрални и литературни събития, изложби и концерти.

  1. Имение „Биково“

Евгений Биятов/Sputnik

В Раменския градски район се е сгушило красивото имение „Биково“, построено в неоготически стил в края на XVIII век. В близост до него се намира Владимирската църква, напомняща дворец от приказките. Проектът се приписва на Василий Баженов, който е бил архитект и на двореца в Царицино.

  1. Можайск

Legion Media

Най-хубавата гледка към града се открива от върха на Можайската крепост. Центърът на Можайск е запазил планировката си от XVIII в. и ще представлява интерес за тези, които искат да се запознаят отблизо с историческите селища на Московска област. Недалеч от града се намират полевият музей-резерват на Бородино и историческата железопътна гара „Бородино“.

  1. Музей-резерват „Пьотър Чайковски“ в Клину

Legion Media

Композиторът наема тази къща през последните две години от живота си, а година след смъртта му, през 1894 г., тук е открит мемориален музей. Личните вещи на Чайковски, книгите му, кабинетното му пиано – всичко е напълно запазено.

  1. Сенежкото езеро

Mosreg.ru (CC BY 4.0)

Това е водоем, появил се в Солнечногорския район преди два века, за да захранва канала между реките Истра и Сестра. Местата са много живописни и именно на това езеро Исаак Левитан посвещава своята картина през 1898 година.

Исаак Левитан

Исаак ЛевитанРуски музей

През лятото можете да плувате и да правите слънчеви бани на плажа, а в студеното време можете да посетите музейния център „Путевой дворец“ и да се запознаете с живота на Московската губерния през XVIII век.

Зимен бонус: Яхрома

Сергей Ведяшкин/Moskva agency

През зимния сезон в Яхрома (Дмитровски район) откриват ски писта. Разбира се, планините в Московска област не са най-високите, но пътуването до ски базата ще се хареса дори на тези, които не са на ти със спорта. От жп гара „Савеловски“ до Яхрома има тематичен ретро-електрически влак в стил от 1980-те години с дървени пейки. От гара „Яхрома“ до курортите Сорочани, Волен и Яхрома се движат ретро автобуси „Икарус“.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest