Общество

19 FortyFive посочиха най-страшното неядрено оръжие на Русия

Порталът 19FortyFive посвети статия на тежката огнеметна система „Буратино“.

Авторът отбелязва, че е възможно това да е най-мощното оръжие на Русия, което не използва ядрени технологии. ТОС-1 и вариантите му могат да нанасят невероятни щети. Така една установка може да разруши територия с размерите на две футболни игрища, пише „Российская газета“.

Огнеметните системи са разположени на шасито на танка Т-72. В 24 тръби са разположени 220-мм ракети със запалителни или термобарични бойни глави. Те тежат около 180 килограма.

Термобаричните снаряди, пише изданието, пускат химически облак, който се възпламенява във въздуха изсмуква живота от всичко, което се намира в зоната на поразяване.

Дроновете на руската армия помагат за определяне на целите на ТОС-1. Обсегът на стрелба на огнеметните системи е от 3500 до 6000 м в зависимост от модификацията. Пълен залп може да бъде изстрелян за 12 секунди.

Съвременната версия ТОС-1А „Солнцепек“ е разработена през 2001 г. – по-старата машина предшественик е използвана от съветските войски в Афганистан. Тя е доставена и на Армения, Азербайджан, Ирак и Казахстан. ТОС-1 се включва и във военните конфликти в Ирак и Сирия. Тази година Саудитска Арабия също се сдоби с няколко системи ТОС-1.

ТОС-1 се използва за прочистване на бункери, здания и окопи. Тя може да унищожава и бронетехника. Екипажът от трима души е разположен в пусковата установка за по-добра защита.

В случай на конфликт ТОС трябва да станат цел номер едно за противника, заключават от 19FortyFive.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest