Общество

17 ноември – Световен ден на недоносените деца

Днес за 9-та поредна година България отбелязва Световния ден на недоносените деца по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“.

Целта на този ден е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане.

По традиция в знак на подкрепа и съпричастност към каузата, в лилава светлина ще светнат ключови сгради и исторически паметници в страната. В 20.00 ч. днес, в лилава светлина ще бъдат осветени Националният дворец на културата, гр. София, и крепостта „Царевец“ във Велико Търново.

Отбелязваме Деня с 5-дневна онлайн конференция
„РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“

В съответствие с препоръките против провеждане на мащабни конференции с физическо присъствие, но и като отговор на нестихващата нужда от специализирана и навременна информация, тази година Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие „Малки чудеса“ отбелязват Световния ден на недоносените деца сонлайн събитиес безплатен достъп – конференция „РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“, която ще се проведе в периода 16-20 ноември 2020 г. Конференцията е разделена в няколко тематични дни:

  • Неонатологични грижи за преждевременно роденото бебе – 17 ноември 2020
  • Проследяване на недоносеното бебе и малкото дете – 18 ноември 2020
  • Кърмене, захранване и орална грижа – 19 ноември 2020
  • Ранно детско развитие – 20 ноември 2020

В тематичните панели ще вземат участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Участието в конференцията е безплатно след предварителна регистрация на следния линк:live.premature-bg.com/

На самият 17 ноември (Световен ден на недоносените деца) ще се проведе и онлайн среща за обмяна на родителски опит под надслов „Бебето ми (б)е в неонатология, далеч от мен“ с водещ – психотерапевтът Ния Коновска.

Защо продължаваме да се борим за достъп на родителите
до недоносените им бебета и в условията на COVID-19

Дейността на Фондация „Нашите недоносени деца“ за осигуряване на комплексна подкрепа за най-малките и уязвими пациенти – от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването, продължават и през предизвикателната 2020 г. Тази година изправи семействата на недоносени деца и медицинските екипи пред ново, непознато до момента предизвикателство – коронавирусната пандемия. През лятото на 2020 година стартира и глобалната кампания “Без раздяла.Заедно за по-добра грижа! Недоносени и новородени с влошено здравословно състояние близо до родителите си.” под егидата на GLANCE, глобална инициатива стартирана и координирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI).

Фондация „Нашите недоносени деца“ като част от GLANCE и партньор на EFCNI за България, активно подкрепя кампанията. В тази връзка, още през юни тази година, Фондацията излезе с отворено писмо, подкрепено от членовете на Научния борд и Консултативен съвет към Фондация „Нашите недоносени деца“, водещи неонатолози и физиотерапевти, което беше изпратено до Министерство на здравеопазването по повод настояване за неразделяне на семействата от техните новородени. До момента няма никаква обратна връзка и реакция от страна на институциите. Така, в навечерието на Световния ден на недоносените бебета семействата все още нямат достъп до своите новородени, според съществуващата наредба на МЗ за ограничаване на свижданията в болничните отделения и въпреки експертните препоръки на СЗО, както и доказаното терапевтично въздействие върху възстановяването на децата, които имат контактът кожа-до-кожа, кърменето, храненето с кърма, физическата близост и говорът на родителите.

Изграждането на семейни стаи в болниците, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болницата, е част от дългогодишните усилия на Фондация „Нашите недоносени деца“ за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени. Тази година бяха открити две семейни стаи – в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница. Стаите са обзаведени и оборудвани с подкрепата на NEPI Rockcastle – компанията-собственик на Paradise Center и Serdika Center в България.

Всеки присъстващ и съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“ може да направи своето дарение с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или по банков път:

Фондация „Нашите недоносени деца“

Уникредит Булбанк

IBAN BG24UNCR70001520702588

BIC: UNCRBGSF

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest