15-ТИ СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ И ПРОГРАМА „МИГРИРАЩОТО ТЯЛО“ НА ДНК ПРЕДСТАВЯТ „ЗЛОВЕЩАТА ДОЛИНА”

Програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс продължава и през юли, като в два последователни дни, 4-ти и 5-ти, ще бъде представен спектакълът „Зловещата долина”.

В тази копродукция между известната новаторска театрална компания „Римини Протокол“ и един от водещите театри в Германия – „Мюнхнер Камершпиле“, човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на писателя Томас Мелле, той представя моноспектакъл, който въвежда зрителите в „зловещата долина“. Това понятие е въведено от японски професор по роботика в началото на 1970-те години. То обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. Те изглеждат почти като хора, но това разтваря една особена и изпълнена с несигурност зона на преживяване.

„Зловещата долина“ задава въпроси като какво се случва, когато копието заеме мястото на оригинала? Той опознава ли се по-добре посредством своя двойник? Спектакълът начертава нови посоки в развитието на съвременния театър и е хит на международните сцени.

Концепцията, текстът и режисура са дело на Щефан Кеги, а тялото и гласът са на Томас Мелле.

„Зловещата долина” е на английски език със симултанен превод на български. Спектакълът не е подходящ за лица под 18 години.

Копродуценти: Temporada AltaBerliner Festspiele / ImmersionFeodorElutine / Moscow / RussiaSPRINGPerformingArtsFestivalUtrecht / TheNetherlandsTriennaleTeatrodellArteMilanodonaufestivalKrems.

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

Световен театър в София 2021 е част от Календара на културните събития на Столична община.

Билети за спектакъла може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: tickets.ndk.bg

Още за „Зловещата долина”

Оборудване: Еви Бауер
Аниматроника: Chiscreatures Filmeffects GmbH

Изработка и дизайн на силиконова глава, оцветяване и коса: Томи Опац

Драматургия: Мартин Валдес-Щаубер

Видео дизайн:Мико Гестел

Музика: Николас Нееке

Светлинен дизайн: Римини Протокол

Звуков и видео дизайн: Римини Протокол

Pin It on Pinterest