Общество

15 правила на Павел Дуров относно това как трябва да се живее

Изчистите съзнанието си от лепкавата кал на TikTok и Netflix и изберете самотата – на какво ни учи „руският Зъкърбърг“

Създателят на „ВКонтакте“ и Telegram неведнъж се е изказвал не толкова по теми от технологичния сектор, конкурентите, цензурата, монополистите или американския съд, колкото за нещата, които всъщност са най-важни в този живот – как да не го пропиляваме, с кого да живеем и къде да търсим щастието. 36-годишният милиардер рядко дава интервюта за медиите, но редовно, по няколко пъти в годината, по различни поводи публикува своите „правила за живота“ в социалните мрежи. От Russia Beyond припомняме на какво ни е учил Дуров, като събрахме някои от неговите цитати.

„Струва си да слушате единствено интуицията си. Всеки път, когато съм се вслушвал в мнението на „по-възрастните и по-разумните“, съм губил време. Ако чувствате какво трябва да направите, игнорирайте мнението на авторитетите“.

„Комуникацията се надценява. Час самота е по-продуктивен от седмица разговори“.

„Всичко може да се прави по-бързо. Първата версия на „ВКонтакте“ през 2006 г. я направих за месец. Тя веднага започна да расте. Въпреки различните мнения, работата се върши или бързо и качествено, или дълго и лошо“.

Getty Images

„Жалко, че повечето хора предпочитат да хранят умовете си не с факти от реалния живот, които могат да ни позволят да променим света, а с произволни сериали от Netflix или видеа от TikTok. На дълбоко ниво, нашият мозък не може да различи измислицата от реалността, така че изобилието от дигитално развлечение натоварва подсъзнанието ни, което произвежда решения на несъществуващи проблеми. За да сме креативни и продуктивни, трябва първо да изчистим съзнанието си от лепкавата кал на нерелевантното съдържание, с което „алгоритмите за препоръчване“ ни заливат ежедневно. Ако искаме да си върнем творческата свобода, трябва първо да си върнем контрола върху собственото си съзнание“.

„Всички млади на външен вид мъже на средна възраст, с които съм разговарял, вече са изживели една голяма част от живота си. Това може да е резултат от независимостта им от моделите за спане/ядене/поведение на друг човек. Или пък просто да е корелация и хората, независими от нездравите социални норми, да са независими и в личния си живот.

„Нещата, които притежаваш, в крайна сметка започват да те притежават“.

„Не бива да се доверявате на никого на 100%. Няма значение доколко смятате, че някой заслужава доверие и от колко години го познавате – ключовите въпроси е най-добре да контролирате лично“.

„Не преяждайте. Хората изглежда по-възрастни заради наднорменото тегло и с него са свързани десетки болести. Обикновено аз ям два пъти на ден – веднъж в шест часа и веднъж на обяд, без да похапвам между тези хранения. Да ядеш три пъти и повече пъти на ден е просто (лош) навик“.

Legion Media

„Имах късмета да забогатея рано в живота си. Когато бях на 22, вече имах милиони долари в банковата сметка, на 25 те бяха десетки милиони, а на 28 – стотици милиони. Това обаче никога не ме е правило щастлив“.

„Големите корпорации използват маркетингови похвати, за да ни накарат да мислим, че решението на всички проблеми се крие в купуването на повече и повече от техните продукти. Например, ако сте с наднормено тегло, ще ви бомбардират с реклами за абонаменти за фитнес клубове или хранителни добавки. Но ключът към загубата на тегло е да ядете по-малко – не нови обувки или протеинови прахчета“.

„Приятелите в социалните мрежи са явление от 2010-те години. Всички, които ти трябват, отдавна са в месинджър. Да се поддържат стари списъци с приятели в публичните мрежи е безсмислено и дълго. Да четеш нечии новини е затормозяване на мозъка“.

„Достатъчно е да имаш 10% убедени поддръжници на дадена идея, за да обърнеш останалите 90% от обществото на своя страна. Убедените в дадена кауза хора могат да са и по-малко от 10% – 5%, 2%, дори една хилядна от процента на населението. Но ако вярата им в успеха и предаността им на идеята са непоколебими, е невъзможно да им противостоиш. В екстремни случаи, за промяната на всеки мащаб е достатъчна вярата на един човек. Вашата, например“.

„Червените дни в календара са инструменти за насаждане на идеологии и стимулиране на потреблението. Нито чиновниците, нито традициите, нито обществото, нямат право да казват на човек кога да работи, кога да почива, какво да празнува и с кого да се поздравява“.

„Продадох своя дял във „ВКонтакте“, тъй като наличието му можеше да ми попречи да вземам правилни решения. Но за нищо не съжалявам – защитата на личните данни на хората струва толкова и много повече. От декември 2013 г. нямам собственост, но ми остана нещо много по-важно – чиста съвест и идеали, които съм готов да защитавам“.

„Компромисът е по-лош от всяка алтернатива“.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest