Общество

15 невероятни снимки от Камчатка

Пътешествието до Камчатка е истинско приключение, за което мечтаят много хора.

Далечният полуостров се слави със своите вулкани, гейзери и удивителна дива природа – а с тези снимки фотографите успяват да се докоснат до нея.

Сергей Горшков, „Мечка със сьомга на р. Камбалная“, Южно-Камчатски природен резерват

„Мечка със сьомга на р. Камбалная”, Южно-Камчатски природен резерватС. Горшков

Мечките са едни от най-„известните“ обитатели на Камчатка (поне на сушата). Да полюбопитстват и да се приближат до тези опасни диви зверове туристите могат в края на лятото, когато те вече са се наяли с риба, сити са и не посягат на хората.

Александър Биченко, „Вулканът Мутновски“, природен парк „Южно-Камчатски“

„Вулканът Мутновски“, природен парк „Южно-Камчатски“А. Н. Биченко

В Камчатка има около 300 вулкана. Мутновски е един от най-активните. Този стар вулкан има сложна структура. Заобиколен от четири конусообразни масива, на върха му има два врязани един в друг кратера. И те непрекъснато изхвърлят струи от пара и газ.

Алексей Перелигин, „Топорок“, Корякски природен резерват

„Топорок“, Корякски природен резерватАлексей Перелигин

Качулатата тъпоклюна кайра, която на руски е известна като „топорок“, е още една уникална птица в северните райони на Тихия океан. Тя има една интересна особеност – преди да излети, набира скорост и буквално бяга по водата.

Александър Биченко „Ключевски вулкан“, природен парк „Вулканите на Камчатка“

„Ключевски вулкан“, природен парк „Вулканите на Камчатка“А. Н. Биченко

Александър Биченко е не просто фотограф, но и камчатски алпинист и опитен пътешественик, както и водещ специалист в отдела за развитие, туризъм и екологично просвещение в природния парк „Вулканите на Камчатка“. Така че в обектива му попадат най-забележителните и прекрасни места на полуострова.ю

Александър Биченко, „Черноглав мармот“, природен парк „Южно-Камчатски“

„Черноглав мармот“, природен парк“Южно-Камчатски“А. Н. Биченко

Този мармот се нарича още източен и дори камчатски. Той обитава Източен Сибир, Якутия и Камчатка. А името му идва от необичайната му окраска – черното петно на оранжевото му тяло прилича на шапка.

Александър Биченко, „Кратерът на вулкана Авачински. На заден план е вулканът Корякски“, природен парк „Наличево“

„Кратерът на вулкана Авачински. На заден план е вулканът Корякски“, природен парк „Наличево“А. Н. Биченко

Авачинският вулкан или „сопка“, както го наричат местните, е може би един от най-популярните в Камчатка. Той е най-близо до Петропавловск Камчатски и не е трудно да се стигне дотам.

Игор Шпиленок, „Лисица на фона на Кроноцкия вулкан през есента“, Корноцки природен резерват

„Лисица на фона на Кроноцкия вулкан през есента“, Корноцки природен резерватИгор Шпиленок

В Камчатка е много разпространен един особен вид лисици – т.нар. огнена лисица. Тук има около 6000 представители на този вид с яркооранжева козина, а заради малкото хора за тях това е истински рай. Лисицата се храни с малки гризачи и птици, но се „конкурира“ с мечките и за сьомга.

Александър Биченко, „Кратерът на вулкана Горели“, природен парк „Южно-Камчатски“

„Кратерът на вулкана Горелий“, природен парк „Южно-Камчатски“А. Н. Биченко

Без да се впускаме в подробности от вулканологията, ще споменем само, че Горелий е истински паметник на геологията и историята. Тук ландшафтът е изключително необичаен с изобилие от синтерови материали. Само си представете – съвременната „постройка“ на вулкана заема площ от 150 кв. километра.

Дмитрий Уткин, „Северна морска видра“

„Северна морска видра“Дмитрий Уткин

Морските видри обитават Командорските острови и се смятат за рядък вид, чиято численост непрекъснато се понижава. В миналото тези миловидни създания са обект на активен лов заради гъстата им козина. За да не изстиват във водите на северните морета, природата е надарила тези животни с над 100 000 косъма на квадратен сантиметър!

Александър Биченко, „Езерото Кетачан“, природен парк „Бистрински“

„Езерото Кетачан“, природен парк „Бистрински“А. Н. Биченко

Природата на Камчатка изобилства от езера с вулканичен и ледников произход. Езерото Кетачан се намира в района на Ичинския вулкан. На фона на планинските масиви това зрелище просто поразява човешкото въображение. Между другото, в превод от езика на местните народи, евенките, Кетачан означава малка куча сьомга. Река Кетачан, която извира от езерото, наистина е пълна с тази куча и червена сьомга. 

Игор Шпиленок, „Хермелин“, калдера на вулкана Узон

„Хермелин“, калдера на вулкана УзонИгор Шпиленок

Фотографът-натуралист Игор Шпиленок е запечатал огромен брой камчатски животни в тяхната естествена дива среда. Тук той е уловил хермелина в неговата „лятна одежда“ – през този сезон той не е изцяло бял, а е покрит със защитна кафеникава окраска.

Александър Биченко, „Камчатски рододендрон“, вулкан Вилючински

„Камчатски рододендрон“, вулкан ВилючинскиА. Н. Биченко

Северът е не само заснежени върхове, но и летни пейзажи и невероятно разнообразие от най-различна флора. Красивият рододендрон, който можете да срещнете в Италия, цъфти с розовите си пъпки и на много места в Русия – включително в Камчатка.

Игор Шипенок, „Див северен елен“, Южно-камчатски федерален природен резерват „Т.И. Шпиленок“

„Див северен елен“, Южно-камчатски федерален природен резерват „Т.И. Шпиленка“Игор Шпиленок

През 2021 г. учените провеждат генетична експертиза и откриват, че дивият северен елен, който обитава Камчатка, е най-големият в Евразия. Днес в Камчатка са останали само около 400 животни от този вид, а съхраняването на популацията им е една от най-важните задачи на учените в региона.

Алексей Маслов, „Избухване на вулкана Толбачик“

„Изригване на вулкана Толбачик“А. Маслов

През 1975 г. изригването на Толбачик се превръща в първото в историята на руската наука, което е предсказано с абсолютна точност. Оттогава той е изригвал многократно, а през 2013 г. той бълва лава и пепел в продължение на няколко месеца, променяйки околния пейзаж. Най-близкото населено място, разположено на 60 км от вулкана, не е засегнато.

Михаил Коростельов, „Червена сьомга в Курилското езеро“

„Червена сьомга в Курилското езеро“М. Коростельов

Фотографът Михаил Коростельов повече от месец старателно наблюдава най-разпространения вид сьомга тук – червената. Това е един от най-мощните биоресурси в Камчатка. След като хвърлят хайвера си, много от тях попадат направо в лапите на мечките, но оцелелите късметлии растат в Курилското езеро, а след това се спускат по река в Охотско море.

Изложбата „Камчатка. Твоето невероятно приключение“ се провежда в павилиона „Работникът и колхозничката“ на ВДНХ до 15 декември 2021 година.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest