Общество

15 неочаквани факта за Русия

Най-странните, забавни и неочаквани факти за най-голямата държава в света. Да потегляме!

 1. Сушито е по-популярно в Русия, отколкото в Япония

Егор Алеев/ТАСС

Популярността на японските ястия в Русия нараства значително през 90-те години на миналия век, когато такава храна се смята за екзотична. Но колкото по-голяма е тази популярност, толкова по-достъпно става сушито. В крайна сметка то твърдо навлиза във всекидневието на руснаците и заема място в бързото хранене. Е-е, истината е, че поради своята наличност руското суши силно се отличава от японската класика.

 1. В Русия се намира един от най-древните населени градове на планетата

Сергей Савостянов/ТАСС

Това е град Дербент в Дагестан. Според някои източници хора са живели тук още преди 5000 години. В древността този град е просто крепост и е наричан Каспийските врати. Той е населяван предимно от перси, които защитават Каспийския проход от други народи.

 1. Московският Кремъл е най-голямата средновековна крепост в Европа

natmint/Getty Images

Площта му е 277 000 кв. м, а дължината на стените на Кремъл е малко над два километра! На такава голяма територия са събрани архитектурни паметници от XIV-XX век: събори, църкви, арсенал от времето на Петър I, както и Големият Кремълски дворец и Сенатският дворец, където се намира кабинетът на президента на Русия.

 1. Най-старата планина в света също се намира на територията на Русия

Валентина Плотникова (CC BY-SA 4.0)

Това е планината Карандаш, която е на цели 4,2 милиарда години. Състои се от скала, която в далечното минало е била мантията на Земята, а след разместване на тектонични плочи разтопената скала излиза на повърхността и образува планина. Тя е част от Уралските планини и се намира в района на Челябинск.

 1. Русия е богата на необичайни паметници

Григорий Сисоев/Sputnik

В Русия обичат да издигат паметници – в страната има 172 000! И някои от тях са много необичайни. Например в Ставрополския край има паметник на медицинската клизма, а в Москва -паметник на топеното сирене.

 1. В Русия има над 1100 града, но населението само на 15 от тях превишава 1 милион души

Александър Авилов/Moskva Agency

Само в Москва към 2023 г. живеят над 13 милиона души. Това е най-населеният град в страната. Повечето други милионни градове са съсредоточени предимно в западната част на страната.

 1. В Русия се практикува един от най-необичайните спортове – хеликоптерен голф

Същността на играта е следната: играч в хеликоптер трябва да използва четириметрова пръчка, за да удари топка с диаметър един метър и да попадне в определената зона. Първият шампионат по този спорт се провежда през 2013 година.

 1. Най-дългата железница също е в Русия

Иля Наймушин/Sputnik

Това е Транссибирската железница. Дължината ѝ е 9298 км и тя пресича цели осем часови зони. Магистралата минава през 87 града и 16 реки. Ако изобщо не излизате от вагона, пътуването от началото до края на тази железница ще ви отнеме 6-7 денонощия!

 1. По-голямата част от Русия е напълно необитаема

Иля Наймушин/Sputnik

Над 50% от територията е непроходима тайга и територии в Далечния север. Затова по-голямата част от гражданите живеят в западните и югозападните части на страната.

 1. На герба на Челябинск има камила, макар по тези места никога не са развъждани такива животни

Гербът на Челябинск

Гербът на ЧелябинскСвободни източници

Това е свързано с факта, че градът е построен на линията на „Великия път на коприната“, а по онова време камилите са били най-удобното средство за транспортиране на товари.

 1. Горещият Сочи – северно от Владивосток

Дмитрий Феоктистов/ТАСС

Сочи е един от най-популярните южни курортни градове и се намира на север от най-източния град на Русия – Владивосток. Разликата обаче не е толкова голяма – и двата града се намират на 43-ата ширина.

 1. Най-древният действащ вулкан се намира в Русия

Марина Лисцева/ТАСС

Това е Ключевская сопка на полуостров Камчатка. Възрастта му е над 7000 години. Вулканът се счита за един от най-активните в света – през миналия век Ключевская сопка е изригвал повече от 30 пъти.

 1. Град Суздал е с площ от само 15 квадратни километра

Ludvig14 (CC BY-SA 4.0)

Площта на Суздал е само 15 квадратни километра. На територията му обаче има цели 53 православни храма. Най-старата църква в града е Рождественският събор, построен през XII век.

 1. Шахът идва в Русия от Изтока още през VII-IX век

Борис Игнатович/МАММ/МДФ/Russia in photo

През XVIII в. Петър I успява да го популяризира сред аристократите. Обикновените граждани, след като научават за новото забавление на владетеля, също проявяват интерес към новата игра и така шахът се разпространява в Русия. Футболът пък се появява в Русия пълноценно почти два века по-късно. По времето на Съветския съюз в страната има истински култ към шаха. Шахматистите дори са първите спортисти, на които през 30-те години на миналия век Сталин позволява да излизат извън страната за участие в международни турнири.

 1. Екатеринбург е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като града с най-висока консумация на майонеза на човек от населението

Анна Майорова/ТАСС

Решаваща роля изиграва една от най-големите фабрики за производство на майонеза в Русия, която се намира близо до Екатеринбург. Тъй като този сос е достъпен за почти всички жители на града, майонезата постепенно става редовен гост на обедната трапеза.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest