Общество

145 години от установяването на руско-българските дипломатически отношения

На 7 юли 1879 г. дипломатическият агент на Руската империя в България А. П. Давидов връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг.

По случай юбилея посланикът на Русия в България Е.В.Митрофанова посети Плевен, градът, в който в битките се изковава руско-българската дружба.

💬 „Отношенията ни сега са доста сложни, но не смятаме, че всичко е загубено. Сътрудничим си с неправителствени организации, чувстваме подкрепата на народа. Животът е шарен и днешният тъмен период ще отмине. При липсата на контакти на ниво политическо ръководство на страната, връзките между хората са много важни и ние сме длъжни да ги съхраним в името на паметта на хората, загинали за освобождението на България”, отбеляза Е.В.Митрофанова при посещението си на панорамата “Плевенска епопея”.

Посланикът поднесе цветя на параклиса-мавзолей „Св. Г. Победоносец“, запозна се с експозициите на Регионалния исторически музей – Плевен и галерията „Дарение на Светлин Русев“.

Е.В.Митрофанова посети и Пордим, където се е намирал щабът на руската армия по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. и поднесе цветя на паметника на руските воини, дали живота си за свободата на България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest