14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Световният ден, посветен на борбата с диабета, се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация.

През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като тогава е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Това социално значимо, хронично заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. То е сред водещите причини за загуба на зрение, на долен крайник, сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и ранна смърт. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. На него се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10% от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения.

В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души, като 40% от хората не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет. В същото време сериозна част от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез правилен начин на живот, включващ физическа активност и здравословно хранене.

През 2018 и 2019 година се провежда двугодишна кампания, насочена към изграждане и затвърждаване на ролята на семейството в управлението на диабета, в обучението и превенцията на заболяването. Целта е да се постигне подобряване на грижата и подкрепата, която семейството може да осигури на всеки човек с диабет.

Мотото за 2019 г. е: Диабет: защити семейството си
Семейството, родителите, партньорите имат ключова роля за намаляване на рисковите фактори за диабет тип 2, поради което трябва да бъдат включени активно в борбата за превенция на затлъстяването и обездвижването, за изграждане основите на здравословния начин на живот. Ранното откриване на диабета, чрез разпознаване на неговите симптоми и правилното му лечение за постигане на добър контрол, са ключови за предотвратяване на усложненията на заболяването, което дълги години е недиагностицирано или лошо управлявано.

Ако диабет тип 1 не се разпознае бързо, той може да причини в рамките на дни и дори на часове сериозно увреждане (диабетна кетоацидоза) и смърт. Посланието към родителите е, че познанията за алармиращите симптоми (така наречените „големи признаци“) на диабет тип 1 могат да предпазят техните деца от метаболитна катастрофа.

Половината от случаите с диабет тип 2 могат да бъдат избегнати с помощта на здравословен начин на живот. Той е от полза не само за човека с най-висока степен на риск, но и за цялото му семейство. Намаляването на риска за развитие на това заболяване започва у дома – цялото семейство трябва да се храни здравословно и задружно да се движи и спортува, за да избегне прехранването с висококалорични храни, обездвижването и натрупването на наднормено тегло. След като в семейството има човек с диабет тип 2, това често показва повишен риск и за останалите.

За диабета няма почивен ден. Това означава, че неговото управление изисква освен здравословно хранене и редовна физическа активност, също така спазване на предписаното лечение и редовен самоконтрол на кръвната захар.

Поради това, подкрепата на семейството и на близките хора е ключова. За целта, семейството трябва да бъде обучавано, за да усвои правилни познания и умения и да може да осигури нужната подкрепа у дома.

Посланието към лекарите и медицинските сестри е: обучавайте децата с диабет и техните родители как да го управляват! Възпитавайте у децата и подрастващите чувство на отговорност, воля и дисциплина!

Семейната подкрепа има незаменима роля за създаване на подходяща емоционална среда за всеки човек с диабет, за изграждане на оптимизъм, воля и дисциплина за обучение и самоконтрол, на отговорност към здравето, което е част от семейното благополучие и щастие.

Диабетът може да бъде управляван!

Pin It on Pinterest