Общество

13 основни съветски и руски филма за космоса

Някои от тях са вдъхновение за холивудски режисьори, а един дори е заснет в реалния космос.

„Предизвикателство“ (2023)

Това е първият в историята пълнометражен филм, заснет в космоса. В него е разказана историята на лекар, който е принуден да лети до Международната космическа станция (МКС), за да извърши спешна операция при нулева гравитация. За да заснемат този филм, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко прекарват две седмици на МКС и се завръщат с видеоматериал от космоса за 78 часа.

Вижте още: Русия засне първия в света филм на МКС. Струваше ли си полетът в космоса?

„Спутник“ (2020)

Фантастичен филм, който съчетава реалностите на съвременната руска космонавтика и ужаси. Космическият кораб „Орбита-4“ успешно се завръща на Земята за радост на целия СССР. Така го представят съветските медии. Те обаче скриват, че на борда на космическия апарат е станал загадъчен инцидент и единственият оцелял от екипажа не може нищо да обясни. Поканен лекар неврофизиолог се опитва да стигне до дъното на истината и разбира, че астронавтът не е долетял от космоса сам – в него се е заселила непозната форма на живот.

„Салют-7“ (2017)

Филмът е основан на реални събития и разказва за съветската орбитална станция „Салют 7“, която през 1985 г. прекъсва комуникацията си с командния център. За да разберат причините, в орбита са изпратени опитни космонавти, които за първи път в историята трябва да се скачат с неконтролируем обект в космоса. Тази маневра и досега се смята за най-трудната в историята на космонавтиката.

„Времето на Първите“ (2017)

Още един филм, който разказва за реални събития и този път за едно от ключовите за световната космонавтика. Павел Беляев и Алексей Леонов стават участници в космически полет в околоземната орбита с цел да направят първото излизане в открития космос, за да спечелят космическата надпревара между СССР и САЩ.

„Гагарин: Първият в космоса“ (2013) 

Биографичен филм за първия човек в космоса Юрий Гагарин. И първият опит за филмиране на неговата биография: от детството, първата любов и борбата за правото да бъдеш първи до най-важния момент в живота му.

„Кин-дза-дза!“ (1986) 

Култов филм-сатира за класовата борба, разказана чрез историята на една далечна планета.

Според сюжета майсторът Владимир Машков отива в магазина и среща бездомник, който твърди, че е извънземен. За да докаже думите си, той показва на Машков така наречената „машина за телепортиране“. Владимир случайно я включва и се пренася  в „пустинята“. Само че тя се оказва напълно различна планета.

„Тайната на третата планета“ (1981)

Сюжетът се заплита около космическа експедиция, която търси нови видове животни. По случайност обаче експедицията се превръща в спасителна операция и опасно преследване на космически пирати. Това е пълнометражен научно-фантастичен анимационен филм, който веднага става легенда в целия Съветски съюз и се смята за отговор на СССР на популярния жанр аниме.

„През трудности към звездите“ (1980)

Отряд за далечно разузнаване намира в космоса разрушен кораб на неизвестна извънземна цивилизация. Откриват, че всички загинали членове на звездния кораб са създадени чрез клониране. Сред мъртвите клонинги обаче разузнавачите виждат живо момиче и го вземат със себе си, за да разберат коя е тя и откъде идва.

Филмът повдигна важен етичен въпрос за изкуственото създаване на организми с предварително зададени свойства, а основното му послание е, че това разбира се е неприемливо.

„Примката на Орион“ (1980)

От 70-те години на миналия век както в СССР, така и на Запад (спомнете си „Близки срещи от третия вид“ на Спилбърг) мнозина са загрижени за безопасността на контактите с извънземни цивилизации. И съветската „Примка на Орион“ цели именно това. На границата на слънчевата система е засечена мощна радиация, която постепенно подлудява космонавтите. Земните хора изпращат кораба „Фаетон“ на посоченото място, за да разберат неговия източник. Оказва се, че радиацията е просто сигнал от извънземните. Те искат да предупредят земляните за ужасна заплаха…

„Соларис“ (1972)

Това е филм на култовия режисьор Андрей Тарковски, заснет през 1972 г. по едноименния роман на Станислав Лем. Лентата повдига много етични проблеми на човечеството през призмата на контакта с извънземен разум. Именно поради това, както сочат много допитвания, филмът е смятан за един от най-великите научнофантастични филми в историята на световното кино.

„Планета на бурите“ (1961)

Филм за трудното пътуване до Венера, където експедитори откриват живот. Лентата на Павел Клушанцев използва съвременната технология на комбинирано заснемане, която изпреварва чуждестранните аналози. Затова „Планетата на бурите“ оказва голямо влияние върху цялата световна кинофантастика: летящата кола от „Планетата на бурите“ е заимствана за флипера от „Междузвездни войни“, а Ридли Скот използва дизайни на космонавти във филма си „Прометей“.

„Път към звездите“ (1957)

Този филм е смесица от игрално и научно-популярно кино. Той описва живота и кариерата на Константин Циолковски, а след това разказва за първия пилотиран космически полет и кацане на Луната много години преди тези събития. Въпреки факта, че техническите аспекти на полета се оказват далече от реалността, филмът удивлява със специални ефекти, които за времето си са авангардни.

„Аелита“ (1924)

Вероятно това е първият пълнометражен филм за космически полет, защото е заснет преди 100 години. Филмът става общопризната класика и се смята за важен крайъгълен камък в световното кино. Историята разказва за марсианската кралица Аелита, която иска да научи повече за живота на земляните, и за инженер на име Лос, който пък тайно от всички сглобява космически кораб за полет до Марс.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest