Общество

12 руски пословици за парите

Тези житейски мъдрости за правилното отношение към парите и богатството са актуални и досега.

В Русия са много популярни и международни афоризми от рода на „Парите не миришат“ или „Времето е пари“. Само че народният фолклор е създал цял куп свои оригинални пословици и поговорки за парите, богатите и бедните, скрънзите и щедрите хора. Ето само малка част от тях.

 1. Копейката рублата пази

„Вълкът от Уолстрийт“Мартин Скорсезе, 2003, Paramount Pictures

Копейката е една стотна от рублата, тоест единицата и изключително малки и дори в древни времена с нея не е можело да се купи кой знае какво. Само че народната мъдрост гласи, че тя не бива да се пренебрегва. И ако човек пести по една копейка, то в крайна сметка ще се получи и рубла, а така и повече. На тази тема има сходна пословица „Копейката под ръка е по-скъпа от рублата на хоризонта“.

 1. По-добре да имаш стотима приятели, отколкото сто рубли

Хората от народа отлично са разбирали, че с пари може да се купят много неща. Само че повече от парите са се ценили човешките качества и разбира се връзките, които понякога са по-скъпи от парите. И в същото време има друга поговорка – „За парички и дяволът ще ти танцува“, тоест парите решават всичко. Е, както това е противоречиво като самия живот.

 1. Щастието не е в парите

Sony Pictures Television

Всичко е гениално просто! Който е тръгнал да ходи по глави в устрема си да печели пари и е изгубил всички приятели, няма да бъде щастлив. И щастие не можеш да си купиш с никакви пари. Като доказателство за това има и друга поговорка – „като има пари е драг, а без пари е досадник“. 

 1. Да не ти пука и за грош

Грош е монета от две копейки в стара Рус. Често в разговорния език грошовете са означавали просто монети и пари. С тази дума има множество поговорки. На някого не му пука и за грош означава да не уважаваш, да не цениш.  

 1. И пукнат грош не струва

Най-често тази фраза е била използвана на пазара, когато хората са се пазарели с продавача и са искали да докажат, че стоката не струва и дори пукната непригодна монета. Сега изразът е придобил метафорично значение – това не струва нищо, дреболия, за която не бива да се дават никакви пари.

 1. И грош не струва, а се перчи за рубла

„Лумис Фарго“Джаред Хес, 2016, Michaels-Goldwyn, Relativity Media

Така казват за много горделив човек, който не представлява нищо, но си дава вид и се държи прекалено високомерно. Такива народът не ги е обичал. Между другото тук можеш да видиш как са изглеждали старите рубли.

 1. Хубавото при дълга е неговото плащане (Долг платежом красен – на руски)

„Красен“ на руски означава нещо хубаво и добро. В Рус понятието чест е било много сурово и дълговете е трябвало непременно да се връщат, независимо колко големи са били. Така че руснаците, също като братята Ланистър от „Игра на тронове“, винаги си плашат дълговете. 

 1. Договорката е по-скъпа от парите

Още една пословица за честта и честността. Ако ти си се договорил за нещо, та дори и устно, то непременно трябва да изпълняваш условията. 

 1. Ум да има и пари ще има

„Диамантената ръка“Леонид Гайдай, „Мосфильм“, 1968

Е, какво, тук даже няма какво да се обяснява. Макар че тук пак стигаме до философски въпрос. А дали на умния човек са му необходими пари? Та нали има и други поговорки, които гласят, че „Без пари сънят е по-здрав“ и „Повече пари, повече грижи“. Как мислиш? 

 1. Приятелството си е приятелство, а парите са си пари

Повечето руснаци са много чувствителни към парите. Приятелите не обичат да дават назаем и съветват да не се взема заем от приятели. Защото, ако някой по някаква причина не го върне, тогава ще те нарани и ще прояви неуважение. Е, общо взето – хубавото на дълга е неговото плащане!

 1. Стиснатият плаща два пъти

Тази житейска мъдрост е проверена от опита на много поколения! По-добре е да посъбереш пари и да купиш нещо хубаво, отколкото да вземеш някоя евтиния, която скоро ще се повреди… С една дума, не си струва да жалиш пари за добро дело. Между другото Владимир Путин нерядко използва тази поговорка.

 1. Парите не са гъби – можеш и през зимата да ги намериш

Такава поговорка са можели да измислят само в Русия. Тук гъби наистина има само в края на лятото – началото на есента и сезонът им не е дълъг. А пък пари могат да се спечелят винаги, така че може да се каже, че това е своеобразен мотивационен призив по староруски маниер да се действа.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest