11 топ дестинации за почивка в Съветския съюз

В СССР има курорти за всеки вкус, които предлагат всичко – от плажна почивка на топлото Черно море или мразовитите, но романтични дюни на Балтийския бряг, до планини и лечебни бани с целебни води от всякакъв вид.

Юрмала

Юрмала, Латвийска съветска социалистическа република. 1984 г.

Юрмала, Латвийска съветска социалистическа република. 1984 г.Яков Берлинер/Sputnik

Прибалтийските страни (Литва, Латвия и Естония) се смятат в СССР почти за чужбина и много хора искат да отидат някъде, където Желязната завеса е „леко повдигната“. Юрмала се намира близо до Рига и е популярна дестинация сред младите хора, ако успеят да получат ваучер за почивка до някой от местните здравни центрове. Да, Балтийско море не е толкова топло като, да речем, Черно море, но си има всичко: яхтклубове, луксозни хотели, международни музикални фестивали и спортни състезания, да не говорим за разнообразието от кафенета и ресторанти.

Паланга

Паланга, Литовска съветска социалистическа република. 13 август 1986 г.

Паланга, Литовска съветска социалистическа република. 13 август 1986 г.Сабаляускас Алгирдас, Янкаускас Кястутис/TASS

Когато съветските туристи идват в този стар литовски град на балтийския бряг, те се чувстват като в чужда държава. Тук има ботаническа градина, проектирана от френски ландшафтни архитекти, неоготическа католическа катедрала и традиционни литовски къщи в центъра на града. Вечерта почиващите се наслаждават на разходки по широките пясъчни дюни и наблюдават залеза от кея, който влиза навътре в морето.

Гагра

Гагра, Грузинска ССР, Абхаска АССР. Юли 1965 г.

Гагра, Грузинска ССР, Абхаска АССР. Юли 1965 г.Лев Портер/TASS

„Ляля? Няма да повярваш. [Филмовият режисьор] Якин напусна вещицата си и днес заминавам с него за Гагра!“ Няма по-добро описание на вълнението на младо съветско момиче пред възможността за лятна почивка в Абхазия от тази фраза от филма „Иван Василиевич сменя професията си“.

Този курорт на Черно море е известен като „съветския Монте Карло“: тук ваканциите си прекарват висши служители на Комунистическата партия и членове на културния елит на Съветския съюз. В същото време можете да почивате тук, ако имате ваучер за санаториум от вашата фабрика, но можете и да дойдете неофициално като самостоятелен турист.

Трускавец

Трускавец, санаториум

Трускавец, санаториум „Шахтьор“, Украинска ССР.Фред Гринберг/Sputnik

Иван Тургенев и Фьодор Достоевски прекарват летата си във водите на Баден-Баден в Германия, но съветските хора имат своя дестинация, която не е по-лоша – Трускавец, в подножието на Карпатите (в Западна Украйна). Трускавец е известен с лечебната минерална вода „Нафтуся“, което е нежно название за нефта, тъй като водата има характерна миризма. Няма да намерите такава никъде другаде! Не става за износ – далеч от извора бързо губи свойствата си. Можете да я пиете само на място, като използвате специална халба.

Трускавец получaва статута на балнеологичен курорт през XIX в., когато районът е част от Австро-Унгария. Някои от вилите и къщите за гости, построени тогава, са запазени и до днес, както, между другото, и редица съветски санаториуми.

Ялта

Плаж

ПлажЕтингер/Sputnik

Кримският полуостров винаги е бил едно от най-интересните места в страната – първо, благодарение на невероятното си природно разнообразие. В сравнително малък район има планини, степи, гори и солени езера. Второ, има много възможности за почивка: къмпинги, санаториуми, здравни клиники, частни квартири – за всеки вкус и бюджет. Трето, има културни събития – в зависимост от предпочитанията ви, можете да се скитате из средновековни крепости или да разглеждате императорски дворци, или да опитате младо вино в Масандра. А ако искате да не правите нищо, можете просто да си лежите на плажа. Най-популярните и достъпни курорти са разположени на южното крайбрежие на Крим – Ялта, Алуща и Судак.

Езерото Исък Кул

Е. Вилчинский/Sputnik

Това солено планинско езеро в Киргизстан е една от загадките на природата: нито една река не излиза от него, но около 80 потока се вливат и в резултат на това има високи концентрации на полезни за човешкото здраве минерали. Водата не става за пиене, но калта му оказва лечебно въздействие върху ставите и затова по съветско време тук се изграждат многобройни санаториуми. Исък Кул е заобиколен от долините на северните планини Тяншан, които защитават езерото от ледени ветрове. То никога не замръзва и цветът му се променя според времето.

Сочи

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Това е основният черноморски град в СССР, където всички съветски граждани ходят на почивка. Ведомствени санаториуми, паркове с палми, 150-километрови плажове, много забавления както за възрастни, така и за деца – накратко, най-важният съветски курорт.

Езерото Байкал

Туристически център

Туристически център „Байкал“Шидловски/Sputnik

Всички романтици в Съветския съюз идват на почивка тук! Разходка с каяк през деня и задушевни песни с акомпанимент на китара до лагерния огън вечер – и всичко това на бреговете на най-дълбокото и чисто езеро в света. Посетителите спят в палатки или туристически общежития. Може да се плува само в средата на юли, тъй като водата е много студена.

Домбай

Legion Media

Това курортно селище в долината Домбай в Кавказ е едно от първите в СССР. Още в началото на 20-те години на миналия век мястото става популярно сред алпинистите. Причината е, че тук има маршрути с различна трудност и дължина. И през 1960-те е решено да се построи образцов ски курорт за посещението на финландския президент Урхо Кеконен. Между другото, през 1970-те години финландските архитекти правят в Домбай хотел, построен във формата на летяща чиния. А самият курортен град все още е много популярен както сред скиорите, така и сред катерачите.

Белокуриха

Белокуриха, Алтайски край, СССР. 14 август 1989 г. Радонска баня.

Белокуриха, Алтайски край, СССР. 14 август 1989 г. Радонска баня.Виктор Садчиков/TASS

Белокуриха в Алтайския край е един от най-популярните съветски курорти. Туристите идват тук, за да се подмладят в радоновите ѝ водни бани и да се насладят на чистия планински въздух. Въпреки факта, че се намира в Сибир, климатът е доста мек, така че можете да дойдете на почивка тук през цялата година.

Кавказките минерални води

Пятигорск, Ставрополски край. 1 юни 1993 г. Лечение с радонова вода

Пятигорск, Ставрополски край. 1 юни 1993 г. Лечение с радонова водаВалерий Бушухин/TASS

Уникалната балнеологична курортна зона в Ставрополска територия (Южна Русия) се посещава от хора от целия ​​Съветски съюз, които искат да се погрижат за здравето си! Пет малки курортни града – Пятигорск, Кисловодск, Есентуки, Железноводск и Кумагорск – съдържат над сто санаториума с различни специализации, предлагащи лечение за всичко – от ставни до кожни заболявания. Освен това хората идват тук не само заради минералната вода и калните клиники, но и да се насладят на планинския въздух и природата. Между другото, водата от местните извори все още е много популярна в Русия.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest