Общество

11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

Всяка година на 11 октомври се отбелязва Световния ден за борба със затлъстяването.

Въздействието върху една от основните здравни детерминанти – храненето, по време на целия жизнен цикъл е предпоставка за здравословен начин на живот с положителен ефект върху личното и общественото здраве в дългосрочен план. Здравословното хранене е един от ключовите аспекти на превенцията и един от ефективните начини за справяне с хронични незаразни болести. Нездравословния хранителен модел директно се превръща в огромна тежест за здравето.

Само затлъстяването намалява продължителността на живот с до 4 години. Относителният дял на лицата със затлъстяване продължава да се увеличава както сред децата, така и сред възрастните.

Данните от проведеното в България през 2014г. проучване на факторите на риска за здравето в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020г. отчитат затлъстяване от 5 % при децата на 1-4 години и от 10.3% при децата от 5 до 18 години. Запазва се и висока честота на затлъстяване сред населението в активна възраст.

По този повод РЗИ – Стара Загора насочва вниманието си към редица дейности.

  • На 08.10.2022 г. и 09.10.2022 г. на Фестивал на здравето „Здравей, здраве“ – Стара Загора се проведе безплатно измерване на всички желаещи с импедансен апарат, отчитащ индекс на телесна маса, процент телесни мазнини и скелетна мускулатура, и ниво на висцеларна мастна тъкан. През двата дни бяха измерени общо 97 лица, от които 63 във възраст от 18 до 65 год. и 34 над 65 години.
  • На 10.10.2022 г. в Пенсионерски клуб „Августа Траяна“ ще бъдат дадени препоръки за здравословен начин на живот.
  • На 11.10.2022 г. в Педагогически факултет на Тракийски университет в Стара Загора ще се проведе кампания за студенти от всички специалности. С импедансен апарат ще бъдат измерени индекс на телесна маса, процент телесни мазнини и скелетна мускулатура, и ниво на висцеларна мастна тъкан. Ще бъдат предоставени препоръки за здравословно хранене и физическа активност.
  • На 19.10.2022 г. в НЧ „Селски будилник – 1906“ и ОУ „Отец Паисий“ – с. Зетьово ще се проведат обучения за здравословно хранене.
  • На 24.10.2022 г. в ОУ „Поп Минчо“ – с. Коларово с клуб „Млад здравен експерт“ ще се обсъдят възможности за преодоляване на затлъстяване в ученическа възраст.

РЗИ – Стара Загора препоръчва като профилактика на наднорменото тегло и затлъстяването повече двигателна активност и здравословно хранене във всяка възраст.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest