Общество

100-годишен танк ще „дефилира“ на парада на Победата в Усурийск

Танкът е претърпял ремонт на ходовата част и двигателя.

Приморските реставратори решиха да възстановят танка Т-18 (МС-1), създаден преди около 100 години. Бойното превозно средство ще участва във военния парад, посветен на 75-годишнината от победата във Великата Отечествена война, съобщи пресслужбата на Източния военен окръг (ИВО), цитирана от ТВ „Звезда“.

„В Приморие специалистите по материално-техническо обезпечаване реставрираха съветския танк МС-1, в момента той е разположен на територията на ремонтно-възстановителното съединение на Приморската общовойскова армия на ИВО“, се казва в доклада.

Специалистите са възстановили ходовата част на МС-1 и двигателя. Бойната машина вече е преминала стационарни и ходови изпитания.

МС-1 е първият съветски танк, „прародител“ на всички следващи руски танкове. Серийно се произвежда от 1928 до 1931 г., в няколко варианта са произведени 959 танка от този тип.

Бойната машина е оборудвана с 37-мм оръдие „Хочкис“, две 6-мм картечници на „Фьодоров“ и 18-мм стоманена броня. Размерът на танка е много малък, машината може да ускори до 16 км/час.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest