Общество

10 улици в Москва, чиито названия дори самите московчани не разбират

Много от топонимите на столицата се обясняват лесно – те са кръстени на известни хора или в посоката, към която водят (например, ул. „Тверская“ – към Твер), но откъде идват напълно неразбираемите имена в самия център на Москва?

„Болшая Ординка“

Константин Кокошкин/Global Look Press

Това е една от най-старите улици в центъра на Москва. Само р. Москва и мостът я делят от Кремъл. Според най-популярната версия името ѝ идва от думата „орда“ (Златната орда – средновековна монголо-татарска държава, която в продължение на много години взима данък от Рус). По нея от Кремъл тръгвали към Ордата и тук вероятно спирали ординските пратеници.

Днес това е една от най-красивите исторически улици на столицата, на която повечето сгради датират от XVIII и XIX век.

„Болшая Якиманка“

Legion Media

Тази улица, успоредна на „Ординка“, също води до Кремъл, а нейното име носи цял район в центъра на Москва. През XV в. това място се нарича „Голутвинская слобода“, като тук е построена и църквата „Благовещение в Голутвинская слобода“. А ул. „Якиманка“ получава името си от един от параклисите на църквата – посветено на св. Йоаким и Анна. За съжаление, църквата е съборена в съветско време, но иконата на Йоаким и Анна остава в района и се съхранява в по-късната църква „Йоан Воин“ на „Якиманка“.

„Остоженка“

Legion Media

Сега това е най-скъпата улица в града и до XVII в. тази местност на брега на р. Москва е поляна. Московчани наричат това място „остожие“, от думата „стог“ – бала сено или трева. Впоследствие, поради изобилието на сено, тук се формират конюшни и земята се дава на знатни хора – уличките наоколо са кръстени на тях. Една от тях се казва „Староконюшенный“, което означава, че на мястото е имало стара конюшня.

„Пречистенка“

Legion Media

През 1524 г. в покрайнините на Москва е основан Новодевическият манастир. Причината е превземането на Смоленск по време на руско-литовската война и включването на града в руската държава. Манастирът е кръстен на главната икона на Смоленск – Пресветата Богородица Одигитрия. През XVII в. ул. „Пречистенка“ е наречена на пътя, водещ от Кремъл към манастира. Сега това име носи само част от някога дългата улица.

„Волхонка“

Legion Media

Някога съседната на Кремъл „Волхонка“ е част от историческата „Пречистенка“. Но през XVIII в. местността вече принадлежи на Волконските князе и там се намира и принадлежащото им питейно заведение „Волхонка“ – на него е кръстена улицата. По-късно тук се заселват много различни князе и държавнци. Катедралата „Христос Спасител“ е построена тук през XIX в., а през 1912 г. е открит Музеят на изящните изкуства „Пушкин“, един от най-големите и най-важните в столицата.

„Воздвиженка“

Константин Кокошкин/Global Look Press

„Воздвиженка“ е популярен топоним в Русия, над 30 села и селища в цялата страна са кръстени на православния празник Въздвижение на Светия Кръст Господен. През XVI в. на тази улица в близост до Кремъл е построен Кръстовъздвиженският манастир, а хората наричат ​​улицата „Воздвиженка“. Официалното ѝ название обаче датира от XVIII век.

„Сретенка“

Константин Кокошкин/Global Look Press

Християнският празник Сретение Господне отбелязва момента, в който на 40-ия ден след раждането на Христос той е доведен в йерусалимския храм, където е посрещнат от праведния Симеон. На староруски език „сретение“ означава среща. Ул. „Сретенка“ е кръстена на срещата на московчани с Владимирската чудотворна икона на Божията Майка – тя е специално донесена в чест на избавлението на Русия от монголския завоевател Тамерлан. На мястото на тази среща е основан Сретенският манастир, а улицата е наречена „Сретенка“.

„Арбат“

Legion Media

Московчани разказват много версии за произхода на името на тази известна пешеходна улица, която първоначално се нарича „Орбат“. Това е цял район в близост до Кремъл, чийто център е „Воздвиженка“ (която преди се нарича и Арбатска улица). Една от популярните версии гласи, че името идва от арабския „арбад“ – „предградие“. Думата може да е донесена от търговци от Изтока. Има по-руска версия на произход, според която „горбат“ („гърбат“) може да е оригиналноото название на завоя на улицата.

„Сивцев Вражек“

Legion Media

За ухото на съвременните московчани името на тази малка уличка звучи изненадващо. Вражек е остаряло име за дере. То е малко и се образува на това място от р. Сивец, която в началото на XIX в. е затворена в тръба. Вече няма река или дере, но името на XVII в. остава.

„Маросейка“

Legion Media

На тази улица в района на Китай-город в близост до Кремъл е Малороското подворие, където се установяват именити търговци и дипломати от Малорусия – така до Революцията те наричат Украйна, бивша част от Руската империя. През XVII в. се появява името „Малоросейка“ – и след това по аналог влиза в историята като „Маросейка“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest