10 училища-финалисти от страната се борят за приза Глобално училище 2019 г.

Десет училища от 8 града в страната достигнаха финалния кръг на четвъртото издание на националния конкурс “Глобално училище” и ще получат приза Глобално училище 2019 г. по време на официална церемония в рамките на VII Национална конференция за глобално образование утре в София.

Ежегодният конкурс “Глобално училище” се организира от Българската платформа за международно развитие за четвърта поредна година. В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 51 училища от 33 населени места в страната. Получихме много интересни, разнообразни и иновативни идеи за инициативи, предвидени да се реализират, както с участието на учениците и учителите, така и с активно включване на местните общности. Освен приза “Глобално училище” тазгодишните финалисти ще имат възможност и да получат една от трите специални награди, предоставени от Международната награда на херцога на Единбург – България.

VII Национална конференция за глобално образование “На ПриЦел 4.7”, в рамките на която се организира конкурса, ще се проведе на 21 и 22 юни в Съюза на архитектите в България и е насочена към педагогически специалисти от всички етапи на училищно образование, граждански организации, медии и др. ангажирани в сферата на образованието. В един глобализиран свят на неразрешени социални, икономически и екологични предизвикателства, образованието, което помага за изграждането на мирни и устойчиви общества, е от особено значение. Особено ценни са инвестициите в придобиване на знания и умения, необходими за насърчаване на устойчиво развитие, чрез образование за устойчиво развитие и устойчив начин на живот, права на човека, равенство на половете, популяризиране на културата на мира и ненасилие, глобално гражданство и оценка на културното многообразие и приноса на културата към устойчивото развитие.

Първият ден от конференцията ще предостави възможност на участниците да обменят опит, като споделят своите добри практики в прилагането на принципите, философията и инструментите на глобалното образование в своята работа.

Вторият ден е посветен на работа с конкретни нагласи и задълбочаване на разбирането по отношение Целите за устойчиво развитие. За тази цел ще се проведат разнообразни ателиета от организациите членове на Българската платформа за международно развитие, които работят в съответните сфери на действие.

Pin It on Pinterest