10-те основни спирки на Транссибирската жп линия

Много хора мечтаят да пропътуват най-дългия жп маршрут в света, но да прекараш почти седем денонощия в съзерцаване само на меланхоличните пейзажи и тайгата през прозореца не е много лесно.

Направихме списък с най-завладяващите градове, където влакът спира и където можете да слезете и да не съжалите. А след това да се върнете обратно към пътуването.

Транссибирската жп линия е дълга над 9200 км. От Москва до Владивосток, тя съединява много големи градове в Урал, Сибир и Далечния изток. Докато пътувате по нея, можете да видите на практика цяла Русия. И още един бонус – билетът е такъв, че можете да слезете на всяка гара, а след това да се върнете безплатно, ако има свободни места. Ето и къде бихме слезли ние.

1. Ярославъл

Legion Media

Влакът от Москва тръгва от Ярославската жп гара, а славният град Ярославъл е една от първите спирки по пътя му. Древният град е основан от княз Ярослав Мъдри още през 1010 година.

Ярославъл е неофициалната столица на известния туристически маршрут „Златния пръстен“, осеян със стотици православни храмове и манастири. Непременно посетете Ярославския музей-резерват зад масивните стени на бившия Спасо-Преображенски манастир. Влезете в централната църква и вижте живия герб на Ярославъл – мечката Маша.

2. Перм

Legion Media

Перм е едновременно крупен промишлен град и уралски културен център. Тук има прочут театър за опера и балет и голям драматичен театър с неочакваното название „Театър“. Има и собствен (рядкост за Русия) музей за съвременно изкуство, наречен PERMM, открит през 2009 г. в сградата на бившата Речна жп гара.

Докато сте тук, непременно трябва да се повозите на кораб по река Кама и да се снимате на крайбрежната улица на фона на визитната картичка на града – големия ланд-арт обект на Борис Матросов „Щастието не е далеч“ (Счастье не за горами).

А сега опознайте с нас историческите квартали на Перм!

3. Екатеринбург

Павел Лисицин/Sputnik

Този индустриален град с милионно население е столица на Урал и родина на първия президент на Русия – Борис Елцин.

Непременно трябва да посетите архитектурния паметник „Градчето на чекистите“ (Городок чекистов) – квартал от жилищни сгради и общежития, построен през 1920-1930-те в стила на конструктивизма. Той е предназначен за ръководството на НКВД (оттук идва и неофициалното му име).

Не пропускайте да видите кои са 10-те най-красиви сгради и забележителности в Екатеринбург!

4. Тюмен

Тюмен може да се нарече нефтения център на Русия. В същото време градът неколкократно е признаван за най-комфортния за живот в страната. Тук задължително трябва да се разходите по крайбрежната улица на р. Тура, да се повозите на атракционите в Градския парк за култура и отдих и да разгледате манастира „Света Троица“ и Знаменския Катедрален събор, построени в необичайния стил „сибирски барок“. Между другото, в Тюмен има много прогресивен университет, където учат и преподават много чужденци.

На два часа път от Тюмен (за съжаление, не по маршрута на Транссибирската железница) се намира старинното градче Тоболск, което през XVII-XVIII в. служи като опорен пункт за завладяването на Сибир. Тук дори има каменна крепост!

5. Омск

Омск е известен по цял свят с това, че тук четири години в заточение прекарва Фьодор Достоевски. В негова памет е открит градски литературен музей, където се изучава наследството на сибирските писатели. В Омск има и уникално метро – най-късото в света. В него има само една станция.

Задължително отидете и на мач от Континенталната хокейна лига: местният отбор „Авангард“ е един от най-силните клубове в страната.

6. Новосибирск

Новосибирск се смята за столица на… Познайте на какво! Правилно – на Сибир. Градът е основан през XIX в. именно като пункт по пътя на строящата се Транссибирска железница. И дори по-рано от самия град тук е изграден мост през река Об, който е изобразен и на герба на Новосибирск.

Днес Новосибирск е милионен град с множество развлечения – от музеи и театри до голям зоопарк и цирк. Непременно си струва да разгледате и църквата „Александър Невски“ – първото каменно здание в града.

7. Красноярск

В Красноярск можете да усетите цялата мощ на Сибир – дълги булеварди, огромни пространства и великата река Енисей. Между другото, забележителностите на града са изобразени на банкнотата от 10 рубли.

Тук си струва да посетите местния исторически музей, както и музейния център „Площадь Мира“, в който съвременно изкуство с причудливи образи съжителства с творби от съветската епоха. Между двете сгради на музея можете да се поразходите по крайбрежната улица на р. Енисей и да се полюбувате на мостовете през реката.

8. Иркутск

Legion Media

Ето че вече сте на средата на пътя и сте стигнали до града, където заточението си прекарват знаменитите декабристи, участвали във въстанието срещу самодържавието през 1825 г. на Сенатския площад в Петербург. В града на тях е посветен исторически мемориален музей.

Но естествено, основната забележителност, заради която хората посещават Иркутск, е езерото Байкал, чиято най-близка брегова точка се намира на час път от града.

Гарантираме ви, че уикенд в Иркутск и езерото Байкал ще ви накара да се влюбите в Сибир!

9. Улан Уде

Legion Media

Ако нямате време да стигнете до Байкал, не се тревожете – непременно ще го видите през прозореца на влака – жп линията между Иркутск и Улан Уде минава по брега на езерото, като от време на време прави 2-минутни спирки.

Ако слезете от влака в столицата на Бурятия вероятно ще преживеете най-необикновеното си приключение в Русия. Тази местност на границата с Монголия е известна със своите древни будистки традиции. Недалеч от града се намира важен будистки център в Русия – Иволгинският дацан. В Улан Уде дори православният Одигитриевски събор прилича повече на будитска ступа.Legion Media

Тук е разположен и необикновен паметник на Владимир Ленин във формата на огромна глава.

Написахме едно писмо от Улан Уде. Момент, откъде?

10. Хабаровск

Legion Media

Само още някакви си 14 часа и сте във Владивосток! А дотогава – добре дошли в столицата на Хабаровския край и в руския Далечен изток. Градът се намира на р. Амур, недалеч от границата с Китай. През реката минава трикилометров мост, който хората наричат „Амурското чудо“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest